Ένας χρόνος πανδημία στην Ελλάδα

Ένας χρόνος πανδημία στην Ελλάδα Facebook Twitter
0



ΣTA TEΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 ορίστηκαν από το ελληνικό υπουργείο Υγείας δεκατρία βασικά και αναπληρωματικά νοσοκομεία αναφοράς σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της Ελλάδας, εξοπλισμένα με θάλαμο αρνητικής πίεσης, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων του ιού στη χώρα.


Στις 7 Φεβρουαρίου πεθαίνει ο γιατρός Λι Γουενλιάνγκ, ο πρώτος που είχε προειδοποιήσει για τον θανατηφόρο κορωνοϊό, αφού και ο ίδιος είχε προσβληθεί στη Γουχάν. Οι κινεζικές αρχές, που αρχικά τον είχαν κατηγορήσει για διασπορά ψευδών ειδήσεων, τον Απρίλιο τον ανακήρυξαν εθνικό ήρωα.


Στις 25 Φεβρουαρίου καταγράφονται οι πρώτες ύποπτες περιπτώσεις στο λιμάνι της Πάτρας, οι οποίες κατέφθασαν από την Ιταλία. Ταυτόχρονα, μια άλλη ύποπτη περίπτωση αναφέρεται στο νοσοκομείο Αττικόν.


Μία ημέρα αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνεται το πρώτο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα. Μια 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, που είχε επισκεφθεί τη βόρεια Ιταλία, βρίσκεται θετική και μεταφέρεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Την ίδια μέρα πραγματοποιείται η ενημέρωση αναφορικά με τις εξελίξεις με τον νέο κορωνοϊό. Σε αυτήν ηγείται ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Στις 27 Φεβρουαρίου, το 9χρονο παιδί της 38χρονης γυναίκας βρίσκεται επίσης θετικό και εισάγεται στο ίδιο νοσοκομείο με τη μητέρα του. Ακολουθούν επιβεβαιώσεις και για άλλα κρούσματα που αφορούν άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία ή σχετίζονταν με αυτά. Μετά την επιβεβαίωση του δεύτερου και τρίτου κρούσματος στην Ελλάδα, το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο πήγαινε ο γιος της 38χρονης, έκλεισε για δεκατέσσερις ημέρες. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνει ότι ακυρώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στις 7 Μαρτίου επιβεβαιώνονται 21 ακόμη περιπτώσεις Ελλήνων που ήρθαν από το Ισραήλ. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστά στις τρεις πληγείσες περιοχές (Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθος) μέχρι τις 22 Μαρτίου. Αθλητικές εκδηλώσεις στις ίδιες περιοχές πραγματοποιούνται χωρίς θεατές μέχρι τις 22 Μαρτίου.

Στις 10 Μαρτίουο υπουργός Υγείας ανακοινώνει ότι κλείνουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, πανεπιστήμια και φροντιστήρια σε όλη τη χώρα.


Στις 12 Μαρτίου ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος από τον κορωνοϊό. Ο 66χρονος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης καταλήγει στη ΜΕΘ του ΠΓΝ Πατρών μετά από επιπλοκές που του προκάλεσε ο κορωνοϊός. Ο ασθενής είχε μολυνθεί κατά το ταξίδι του στους Αγίους Τόπους και έπασχε από καρδιακό νόσημα. «Το πρωί της 10ης Μαρτίου ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, στις 12 Μαρτίου 2020, στις 03:15» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.


Στις 16 Μαρτίου καθιερώνεται καθημερινή απογευματινή τηλεοπτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και τις έκτακτες αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, κ. Τσιόδρα, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με έκτακτες εμφανίσεις κι άλλων κυβερνητικών στελεχών.


Στις 22 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει το πρώτο lockdown στη χώρα, που τίθεται σε ισχύ την επόμενη μέρα. Έκτοτε, μπήκαν στη ζωή μας η αποστολή sms, η τηλεργασία και η απαγόρευση κυκλοφορίας.


Στις 28 Απριλίου ο πρωθυπουργός και 6 υφυπουργοί ανακοινώνουν το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης και για την επανέναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Στις 5 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ανακοινώνει νέο καθολικό περιορισμό μετακινήσεων για όλη τη χώρα, που τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020.


Στις 27 Δεκεμβρίου η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται στην Ελλάδα, με δεύτερο τον Μιχάλη Γιοβανίδη, φιλοξενούμενο σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Ακολουθούν την ίδια μέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο πρωθυπουργός της χώρας.


Στις 29 Ιανουαρίου 2021 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ύστερα από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, ανακοινώνει τις «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Αττική. Επίσης, την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 (εκτός από την Αττική), τη λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου μόνο με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εκτός καταστήματος (click-away) και των επιχειρήσεων πώλησης υποδημάτων και ενδυμάτων, καθώς και των βιβλιοχαρτοπωλείων, με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εντός καταστήματος (click inside).

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κανείς δεν θα σωθεί μόνος, αν δεν σωθεί μαζί κι ο κόσμος όλος

Βασιλική Σιούτη / Κανείς δεν θα σωθεί μόνος, αν δεν σωθεί μαζί κι ο κόσμος όλος

Αυτές τις μέρες ζούμε το θλιβερό παράδοξο, αντί να πανηγυρίζουμε για τα εμβόλια που ανακάλυψαν οι επιστήμονες και τα οποία θα βάλουν τέλος στην πανδημία, να συνειδητοποιούμε ότι επειδή δεν υπάρχει η αναγκαία παραγωγή, θα συνεχίσουν να πεθαίνουν άνθρωποι για καιρό ακόμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Βασίλης Κικίλιας απαντά σε όλα – περί εμβολιασμών, ΕΣΥ και λοκντάουν

Συνέντευξη / Ο Βασίλης Κικίλιας απαντά σε όλα – περί εμβολιασμών, ΕΣΥ και λοκντάουν

Ο επικεφαλής του πιο κρίσιμου υπουργείου της εποχής, του υπουργείου Υγείας, δέχεται δύο συντάκτες της LiFO προκειμένου να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που απασχολούν το πανελλήνιο.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ