ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΙ, που έμοιαζαν ίσως σαν τον Δον Κιχώτη σε κάποιους, είχαν προειδοποιήσει εδώ και πολλούς μήνες ότι θα υπήρχε πρόβλημα με την παραγωγή των εμβολίων και πρότειναν και λύσεις. Κανείς όμως στην Ευρώπη δεν έδωσε σημασία, όσο ήταν ακόμα νωρίς. Ούτε το πρόβλημα αναγνώρισαν τότε, ούτε βεβαίως πρότειναν κάποιες εναλλακτικές λύσεις.
Οι αστόχαστοι Επιμηθείς ωστόσο, ενώ όταν έπρεπε να προνοήσουν, ήταν αλλού, σήμερα που η αποτυχία είναι προφανής, ανακαλύπτουν κι αυτοί το πρόβλημα της παραγωγής των εμβολίων και μιλούν για αυτό σαν να μην είχαν προηγηθεί οι Προμηθείς που τους αγνόησαν.
Αυτές τις μέρες ζούμε το θλιβερό παράδοξο, αντί να πανηγυρίζουμε για τα εμβόλια που ανακάλυψαν οι επιστήμονες και τα οποία θα βάλουν τέλος στην πανδημία, να συνειδητοποιούμε ότι επειδή δεν υπάρχει η αναγκαία παραγωγή, θα συνεχίσουν να πεθαίνουν άνθρωποι για καιρό ακόμα. Και να καταστρέφονται από την οικονομική κρίση που ακολουθεί την πανδημία ακόμα περισσότεροι.
Δεν είναι μόνο οι μερικές δεκάδες πλούσιες χώρες του κόσμου, που ανταγωνίζονται για το ποια θα πάρει τις περισσότερες δόσεις πιο γρήγορα από την άλλη. Είναι και τα δισεκατομμύρια των φτωχών που, όπως φαίνεται, η μικρή παραγωγή δεν θα τους επιτρέψει καν τη δυνατότητα πρόσβασης στα εμβόλια για όλο το 2021.
Η έλλειψη προνοητικότητας, η άρνηση της πολιτικής και οικονομικής ελίτ να ακούσει εγκαίρως όσους προειδοποιούσαν, δεν είναι μια απλή παράλειψη, ένα συνηθισμένο λάθος. Είναι ένα εγκληματικό λάθος που στοιχίζει ζωές καθημερινά και κρατάει σε ομηρία τον κόσμο που συνεχίζει να καταστρέφεται, ενώ θα μπορούσε να γιορτάζει τη σωτηρία του. Τα εμβόλια που μπορούν να σώσουν τον κόσμο είναι πλέον εδώ, αλλά άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν πριν προλάβουν να εμβολιαστούν, γιατί δεν υπάρχουν εμβόλια για όλους.
Το πρόβλημα λοιπόν είναι η απρονοησία της πολιτικής εξουσίας που δεν μερίμνησε ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παραγωγής. Είχε τους τρόπους να πιέσει ώστε να εμπλακούν και άλλες φαρμακοβιομηχανίες στην υπόθεση αυτή. Δεν έγινε καν η παραμικρή προσπάθεια για αυτό. Όσοι υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, διαψεύδονται σήμερα στην πράξη, μετά από την ανακοίνωση δύο μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που θα παράγουν εμβόλια για άλλη εταιρεία. Πόσες ζωές θα είχαν σωθεί αν αυτό είχε αποφασιστεί εγκαίρως;
Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να παίξει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο από μόνη της και η παραγωγή των εμβολίων αυτών από τις ελληνικές φαρμακευτικές δεν ήταν εφικτή. Μπορούσαν όμως να το κάνουν άλλες, ξένες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως είχε προτείνει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, όταν έλεγε ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό πρέπει να γίνουν δημόσιο αγαθό και πρότεινε να αποκτήσει η Ε.Ε τα πνευματικά δικαιώματα από τις εταιρείες.
Ο πρωθυπουργός στήριξε μεν την πρόταση του από τον περασμένο Απρίλιο, αλλά στην πορεία δεν υπήρξε συστηματική υποστήριξη, παρά τις αναφορές του. Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ασχοληθεί εδώ και λίγες μέρες με μια επικοινωνιακού τύπου καμπάνια, παρουσιάζοντας ως πρόταση του προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη θέση που ο οργανισμός αυτός έχει διατυπώσει από τον περασμένο Νοέμβριο και είναι στο πνεύμα Μόσιαλου.
Αλλά πέρα από τον πολιτικό μας μικρόκοσμο, υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα της μικρής παραγωγής εμβολίων και στο μεταξύ χάνονται ζωές, καταστρέφονται, φτωχοποιούνται και μένουν άνεργοι χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά επειδή κάποιοι θεωρούσαν ανέφικτο ή ουτοπικό να υποχρεωθούν να συνεργαστούν μεταξύ τους οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και να μη βάλουν πάνω από όλα το ιδιωτικό τους συμφέρον.
Δεν είναι όμως μόνο οι μερικές δεκάδες πλούσιες χώρες του κόσμου, που ανταγωνίζονται για το ποια θα πάρει τις περισσότερες δόσεις πιο γρήγορα από την άλλη. Είναι και τα δισεκατομμύρια των φτωχών που, όπως φαίνεται, η μικρή παραγωγή δεν θα τους επιτρέψει καν τη δυνατότητα πρόσβασης στα εμβόλια για όλο το 2021.
Ο νέος κορωνοϊός, με τις μεταλλάξεις του, που θα συνεχίσουν, όπως λένε οι επιστήμονες –ειδικά όπου δεν θα φτάσουν τα εμβόλια–, δεν θα επιτρέψει όμως σε καμία πλούσια χώρα να νιώσει απόλυτα ασφαλής, όσο ισχυρή και αν είναι. Γιατί καμία δεν μπορεί να σωθεί μόνη, αν δεν σωθεί μαζί κι ο κόσμος όλος. Κι αυτή ίσως να είναι μια ελάχιστη μορφή δικαιοσύνης.
σχόλια