Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη #3: Σώζοντας κακοποιημένες γάτες

Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη #3: Σώζοντας κακοποιημένες γάτες Facebook Twitter
3

 

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

Μέσα από αυτήν εδώ την στήλη έχουμε σκοπό να παρουσιάζουμε σε εβδομαδιαία βάση κι από μία οργάνωση - ομάδα της πόλης που χρειάζεται εθελοντική υποστήριξη.

 

Την δική σου υποστήριξη!

Σήμερα είναι η σειρά της ΓατοΟμάδας Θεσσαλονίκης, της ΜΚΟ που εδώ και μισή δεκαετία έρχεται αντιμέτωπη με οποιαδήποτε φρικαλεότητα μπορείς να φανταστείς, προσπαθώντας ακούραστα και με  ανιδιοτέλεια να σώσει όσα περισσότερα αδέσποτα ή παρατημένα γατιά γίνεται, γιατρεύοντας τα ή βρίσκοντας τους καινούριο σπίτι.

Ω, οι γάτες!

Τι χαριτωμένα και λατρεμένα ζωάκια, έτσι;

Θεότητες πια του ίντερνετ κι ενίοτε του σαλονιού μας.

Παρ' όλα αυτά η πραγματική ζωή εκεί έξω δεν είναι και τόσο ειδυλλιακή για τις περισσότερες απ' αυτές.

Το φανταζόμαστε, αλλά προτιμούμε να μην το πολύσκεφτομαστε.

Εξάλλου τι μπορεί να κάνει κανείς..;


Κι όμως, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν οικειοθελώς επωμιστεί να φέρουν εις πέρας το δύσκολο αυτό και δυσάρεστο έργο.

Βοήθησε, λοιπόν, κι εσύ την ΓατοΟμάδα Θεσσαλονίκης!

Όχι μόνο χαδάκια στον τυχερό μας γάτο, και "cuteness overdose" πάνω απ' το YouTube, έτσι;

 

:)

Επικοινωνήσαμε με την Διευθύντρια (κι επίσης εθελόντρια) της ΓατοΟμάδας, Κα Ασημίνα Κουλουκούρη, και μάθαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη #3: Σώζοντας κακοποιημένες γάτες Facebook Twitter

Τι είναι η ΓατοΟμάδα Θεσσαλονίκης

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Ξεκινήσαμε άτυπα το 2008, και επίσημα το 2010 σαν ΜΚΟ.

Επιθυμίας μας ήταν να ασχοληθεί ένας οργανωμένος φορέας με τις γάτες της πόλης, με τις οποίες μονό ιδιώτες ασχολούνταν ως τότε.

Αναπτύξαμε ένα σύστημα περίθαλψης βασισμένο σε έλληνες φιλόζωους κτηνιάτρους για να προωθήσουμε και τους κτηνιάτρους του τόπου μας, καθώς και την σωστή περίθαλψη αδέσποτων γατών.

Συγχρόνως, αναπτύξαμε κι ένα σύστημα υιοθεσίας που λειτουργεί με τους 'υπεύθυνους υιοθεσίας',  δυο συνεντεύξεις με αυτούς που θα ενδιαφερθούν να υιοθετήσουν ένα γατάκι, καθώς  και εκπαίδευση κι ενημέρωση των νέων αυτών γατογονιών.

Το σύστημα μας δεν συναντάται πουθενά αλλού, κι εξασφαλίζει ένα μόνιμο σπίτι στο γατάκι, ενώ οι.. γατογονείς ενημερώνονται κατάλληλα ώστε να εξελιχθούν σε ευαισθητοποιημένους γνωστές ικανούς να σώσουν κι αυτοί αδέσποτα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αποτελούν την ΓατοΟμάδα ποικίλει ανάλογα με την ροή των εθελοντών που είναι κυρίως φοιτητές,  οπότε το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα είναι δύσκολες εποχές.

Η δράση μας αφορά την ευαισθητοποίηση προς κάθε ζώο, γι αυτό προωθούμε και την χορτοφαγία στις σελίδες και το site μας όπως και την άμεση νομική δράση σε περιπτώσεις κακοποιήσεων, σε συνεργασία με τους Δικηγόρους Υπέρ της Προστασίας Ζώων.

Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη #3: Σώζοντας κακοποιημένες γάτες Facebook Twitter
Παράλυτη γατούλα. Την παράτησαν στον γιατρό μας με οδηγία για ευθανασία. Πολύ τρυφερή και χαδιάρα.Ο γιατρός της δίνει ένα περιθώριο γιατί τη συμπαθεί πολύ. Δεν βγαίνει καλά φωτογραφία γιατί συνέχεια τρίβεται ή προσπαθεί να έρθει σε σένα.Είναι ΤΡΟΜΕΡΑ χαδιάρα. Αναζητεί σπίτι και καινούρια οικογένεια.

Τι μπορεί να κάνει ένας εθελοντής στην ΓατοΟμάδα

Οι εθελοντές είναι η βάση του δυναμικού μας, και στον κάθε νέο εθελοντή προτείνουμε  πράγματα ανάλογα με τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει και τις ικανότητες του.

Αναλόγως με την διάθεση του μπορεί κάποιος να γίνει:

ΓατοΆγγελος Διασώστης: Tου μαθαίνουμε πώς να σώζει και να πιάνει  γάτες και γατάκια εγκλωβισμένα ή τραυματισμένα. Και να χειρίζεται την παγίδα.

ΓατοΆγγελος Στείρωσης : Εφόσον μάθει κάποιος να χειρίζεται παγίδα και να βάζει γατάκια σε κλουβί, τότε μπορεί μόνος του ή με κάποιον άλλον να βοηθήσει πολίτες να πιάσουν και να στειρώσουν τα γατάκια της  γειτονιάς τους, ιδιωτικά ή με την στήριξη του Δήμου τους.

ΓατοΆγγελος Χορηγός: Για όσους δεν έχουν χρόνο να βοηθήσουν ενεργά, υπάρχει το σχήμα της πρακτικής δωρεάς στον κτηνίατρο η το pet shop "Pets"  (Αριστοτέλους & Βασ.Ηρακλείου 34   Τηλ.2310-253255) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κάθε μήνα.

Μπορούν, έτσι, να βοηθούν τα γατάκια κατευθείαν στις ανάγκες τους, και να ξέρουν ακόμη και πoιο ακριβώς γατάκι βοήθησαν.

ΓατοΆγγελος Μεταφοράς: Πάντα χρειαζόμαστε άτομα με μηχανάκι ή αυτοκίνητο για να μεταφέρουν τα ζώα προς τους κτηνιάτρους, ή για τις στειρώσεις, και ο καθένας μπορεί να προσφερθεί να βοηθήσει εφόσον έχει ένα μεταφορικό μέσο.

Τα ραντεβού κανονίζονται από πριν συνήθως.

Καλό είναι να μην έχει ακριβό και πολυτελές δέρμα στα καθίσματα του αυτοκίνητου του για ευνόητους λόγους :)

Μπορεί να προσφέρει Σπίτι Φιλοξενίας : Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει φιλοξενώντας με συμβόλαιο φιλοξενίας ένα γάτο, μια γάτα, ή ένα γατάκι, για δυο μήνες τουλάχιστον ή και παραπάνω κυρίως όταν μιλάμε για ζώα με αναπηρία.

Οι περισσότεροι εθελοντές είναι φοιτητές, έτσι χρειαζόμαστε πάντα σπίτια φιλοξενίας για την περίοδο των Χριστουγέννων, το Πάσχα,  και το καλοκαίρι. Ίσως και για μικρότερο διάστημα.

Οι υπεύθυνοι υιοθεσίας δείχνουν στους εθελοντές που προσφέρουν το σπίτι τους τα βασικές οδηγίες πριν την κάθε εγκατάσταση.

Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη #3: Σώζοντας κακοποιημένες γάτες Facebook Twitter

Εθελοντής στη  Μ.Κ.Ο.  ΓατοΟμάδα Θεσσαλονίκης σημαίνει ότι ο καθένας δεσμεύεται υπεύθυνα σε ένα ελαστικό σχήμα προσαρμοσμένο στον ίδιο το όποιο καθορίζεται ανάλογα με το τι είναι ικανός να κάνει.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο. Όλα οργανώνονται με βάση τα περιστατικά που τρέχουν τα οποία ανακοινώνονται στην ομάδα εθελοντών στο facebook καθημερινά. Οπότε, όποιος μπορεί να βοηθήσει κινητοποιείται ανάλογα.

Οι διάσωσες επικοινωνούν με τη διεύθυνση σχεδόν καθημερινά γιατί είναι ελάχιστοι. Ένας ή δυο.

Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη #3: Σώζοντας κακοποιημένες γάτες Facebook Twitter
Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη #3: Σώζοντας κακοποιημένες γάτες Facebook Twitter

Επαγγελματίες τους οποίους έχει ιδιαίτερη ανάγκη η ΓατοΟμάδα

Ήδη συνεργαζόμαστε με κάποιους κτηνιάτρους, πάντα όμως χρειαζόμαστε κι άλλους, ει δυνατόν εξειδικευμένους σε κάποιον τομέα.

Επίσης, καλωσορίζουμε πάντα τους φοιτητές κτηνιατρικής και τους φυσιοθεραπευτές ζωών γιατί είναι πολύ χρήσιμοι στα ανάπηρα γατάκια.

Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη #3: Σώζοντας κακοποιημένες γάτες Facebook Twitter
Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη #3: Σώζοντας κακοποιημένες γάτες Facebook Twitter

Περιστατικά που σας σημάδεψαν;

Η ανάπηρη Μασκουλίτα σημάδεψε πολύ κόσμο καθώς φιλοξενήθηκε από πολλούς, και τελικά έζησε μαζί μας κοντά 4 χρόνια.

Ο Σαγωνούλης ήταν ένα σημαντικό περιστατικό πέρυσι μια και είχε μια τεράστια τρύπα στον ουρανίσκο που επικοινωνούσε με τη μύτη του και παρά τα όσα κάναμε και εμείς και 3 κτηνίατροι πέθανε.

Η Παχουλίτα – μπεμπέκα, η γατούλα 9,30 κιλών με ηπατική λιπίδωση, που σώσαμε από την Αθήνα και την ταΐζαμε μήνες με σύριγγα γιατί δεν έτρωγε μονή της.

Αυτή τη στιγμή μας απασχολούν δυο ανάπηρα γατιά , η Πεντομάλακη και ο Τυχερούλης και ένα μισότυφλο το Εδεσσάκι, σωσμένο από την Έδεσσα, όπως και τα γατάκια των συλλεκτών ζώων και ειδικά της συλλέκτριας με την οποία ασχολούμαστε ένα χρόνο τώρα.

Τι είναι οι "συλλέκτες ζώων";

Οι συλλέκτες γατών είναι ένα τεράστιο πλήγμα στην πόλη μας.

Πρόκειται για ηλικιωμένους συνήθως ανθρώπους, ιδιαίτερα γυναίκες, που συλλέγουν γάτες.

Το θέμα αφόρα συγκεκριμένη παθολογία των animal hoarders οι όποιοι έχουν ψυχοπαθολογικά χαρακτηριστικά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί ένα άτομο να ξεφύγει τελείως από την πραγματικότητα του πόσες γάτες μπορεί να συντηρήσει καλά, και να καταλήξει με 50-180 γάτες σε ένα διαμέρισμα!

 

Οι άνθρωποι αυτοί χάνουν τελείως την επαφή με την πραγματικότητα νομίζοντας ότι τα κάνουν όλα σωστά, ενώ τα διαμερίσματα αυτά μυρίζουν αμμωνία σε απίστευτο βαθμό.

Δεν υπάρχουν επαρκείς συνθήκες υγιεινής, τα ζώα αρρωσταίνουν και πεθαίνουν και ζουν τρομερά αγχωμένα γιατί η γάτα είναι ζώο που έχει ανάγκη την  δική της περιοχή.

 

Πολλοί αφιερώνονται σε αυτά και τα φροντίζουν ικανοποιητικά, αλλά παρόλα αυτά όταν πεθαίνουν τα ζώα αποτελούν τεράστιο πρόβλημα καθότι μπορούν να " γονατίσουν" ένα η και περισσότερα φιλοζωικά σωματεία από τα έξοδα και την ανάγκη  φροντίδας ή της στείρωσης τους.

Οι συλλέκτες ζώων είναι περιπτώσεις όπου εκτός από τα φιλοζωικά εμπλέκονται και ο Δήμος οι υγειονομικές υπηρεσίες και η αστυνομία, δημοτική ή όχι.

Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη #3: Σώζοντας κακοποιημένες γάτες Facebook Twitter
Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη #3: Σώζοντας κακοποιημένες γάτες Facebook Twitter

Αξιοπερίεργα ή ..θλιβερά συμβάντα

Ένα γατάκι κλεισμένο σε ατελιέ ζωγράφου. Πολλά γατάκια κλεισμένα σε σπίτια πεθαμένων ανθρώπων, που σφραγίστηκαν μετά τον θάνατο τους.

Ένας γατούλης που ανέβηκε σε 7 μέτρα δέντρο και δεν κατέβαινε για μέρες και τον σώσαμε με την βοήθεια  σπηλαιολόγων.

Μια γατούλα που μένοντας κλεισμένη με την αφεντικίνα της νεκρή έφαγε για να επιβιώσει το πρόσωπο της και μετά από το σοκ δεν έτρωγε τίποτα για μέρες.

Γατάκια που σωθήκαν από παιδιά που θα τα έκοβαν με ξυράφι για πλακά....

Επιπλέον, κάθε μέρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σωρεία τηλεφωνημάτων από πολίτες που μας λένε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε:

Συγγενείς που θέλουν να πετάξουν στο δρόμο το γατί της μαμάς ή του μπαμπά τους που πέθανε.

Πολίτες που μας απειλούν ότι θα πετάξουν τα γατιά που μάζεψαν απ' έξω αν δεν τα πάρουμε.

πολίτες που θεωρούν ότι παίρνουν σε φορέα με ανθρώπους μισθωτούς και είναι υποχρέωση μας να πάμε να μαζέψουμε - σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης - το γατί που είδαν στο δρόμο, χωρίς αυτοί να κάνουν τίποτα για αυτό.

Πολίτες που έχουν ευαισθητοποιηθεί και μας παίρνουν για συμβουλές και καθοδήγηση ή για να υιοθετήσουν τα γατάκια μας.

Εφημερίδες και περιοδικά που θέλουνε να προωθήσουνε τη δουλειά μας, όμως πολλές φόρες λόγω των περιστατικών δυσκολευόμαστε να τους απαντήσουμε σύντομα, μιας που όλους μας  μας απασχολούν περισσότερο τα γατάκια παρά η προβολή μας :)

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης μας όσων αφορά στις αδέσποτες γατούλες;

Ένα μεγάλο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης είναι η μη εμπλοκή του Δήμου στον τομέα της αδέσποτης γάτας.

Ευτυχώς πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι κάποιες στειρώσεις που προορίζονταν για σκυλούς πηγαίνουν και στις γάτες. Ελπίζουμε να συνεχιστεί και να γίνει μόνιμο αυτό το μετρό.

Αυτή τη στιγμή στον τομέα της περίθαλψης αδέσποτων γατών δρούμε εμείς και τα αλλά σωματεία της πόλης που είμαστε όλοι ιδιώτες και χωρίς βοήθεια, καθώς και μερικοί μεμονωμένοι ιδιώτες.

Επίσης, ειδικά στο θέμα των γατών το πρόβλημα στις διασώσεις είναι το ύψος όπου καταφεύγουν: σε ψηλά δέντρα, ή σε στύλους της ΔΕΗ, ή ακόμα και σε υπονόμους της ΕΥΑΘ όπου πέφτουν μέσα όσο είναι ακόμα μικρά γατάκια.

Έτσι, πολλοί πολίτες ή κι εμείς οι  ίδιοι αναγκαζόμαστε να απευθυνόμαστε στις ανάλογες υπηρεσίες για να μας βοηθήσουν, όχι πάντα με καλά αποτελέσματα.. Ελπίζουμε να βελτιωθεί αυτό.

Ευχαριστούμε και τον σύλλογο σπηλαιολόγων «ο πρωτεύς» οι όποιοι βοηθούν απίστευτα στα περιστατικά μας!

Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη #3: Σώζοντας κακοποιημένες γάτες Facebook Twitter
Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη #3: Σώζοντας κακοποιημένες γάτες Facebook Twitter

Στοιχεία και πληροφορίες επικοινωνίας

MKO ΓατοΟμάδα Θεσσαλονίκης

 

Site, εδώ.

email: [email protected]

ΓατοΟμάδα Εθελοντισμός

Για χορηγίες: Pet shop "Pets" Αριστοτέλους & Βασ.Ηρακλείου 34   Τηλ.2310-253255


Γατοτηλέφωνο και Γατοτηλεφωνητής
με πληροφορίες και όταν λείπουμε για επείγοντα:


6979780445 (14.00-16.00/ ΣΜΣ, εκτός Κυριακής)

Facebook

Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη #3: Σώζοντας κακοποιημένες γάτες Facebook Twitter
Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη #3: Σώζοντας κακοποιημένες γάτες Facebook Twitter
Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη #3: Σώζοντας κακοποιημένες γάτες Facebook Twitter
Εθελοντισμός στην Θεσσαλονίκη #3: Σώζοντας κακοποιημένες γάτες Facebook Twitter
Ελλάδα
3

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κλειστό το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, οι άρρωστοι φαρμακοποιοί και ο υπουργός «κλειδαράς»

Ελλάδα / Το κλειστό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αλεξάνδρας, οι άρρωστοι φαρμακοποιοί και ο υπουργός «κλειδαράς»

Αναγκαστήκαμε να φέρουμε κλειδαρά, συγκεντρώσαμε τις συνταγές των ασθενών και όσο περιμέναμε, προσφέραμε καφέδες στους πολίτες, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM
Βία κατά των γυναικών: 276 συλλήψεις και 116 button μέσα σε μια εβδομάδα

Ελλάδα / Βία κατά των γυναικών: 276 συλλήψεις και 116 button μέσα σε μια εβδομάδα

Σε όλη την επικράτεια, έχουν δημιουργηθεί ειδικά διαμορφωμένοι χώροι («safe houses») για την προσωρινή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων βίας και των παιδιών τους, εξασφαλίζοντας άμεση και ασφαλή στήριξη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Καιρό συνεργάζομαι με την κα Κουλουκούρη, που είναι ενεργή με τις ομάδες της σε θέματα χορτοφαγίας, γούνας, ανάπηρων ζώων, κατά των πειραμάτων σε ζώα, και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Απίστευτη, πραγματικά..
μπράβο !! οποιαδήποτε μορφή εθελοντισμού αξίζει τον σεβασμό όλων. Μια μικρή παρατήρηση που ελπίζω να μην παρεξηγηθεί: μεταξύ των όσων αναφέρονται χρειάζεστε και γραφιστική υποστήριξη..