Καθησυχαστική εμφανίστηκε η Ματίνα Παγώνη, μετά τον εντοπισμό δεύτερου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα.
«Να μην ανησυχούμε, είναι το δεύτερο. Αναμενόμενο είναι», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ασθενή 47 ετών, που πρόσφατα ταξίδεψε στην Ισπανία. Ήταν θετικός σε έλεγχο για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για ταυτοποίηση του είδους του ιού. Το πρώτο κρούσμα ήταν 59χρονος ασθενής που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Πορτογαλία.
Ο ΕΟΔΥ επεσήμανε ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.
Στο εξής, ο ΕΟΔΥ θα ενημερώνει εβδομαδιαία- κάθε Πέμπτη- για τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα. Η κ. Παγώνει εξήγησε ότι αυτό είναι κάτι αναμενόμενο, επειδή «ο κόσμος φοβάται» και «είναι λογικό να τον ενημερώσουμε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί».
Πρόκειται για μία ιογενή λοίμωξη, υπενθύμισε, τονίζοντας ότι δεν μεταδίδεται όπως ο κορωνοϊός. «Πρέπει να προσέχουμε όταν είμαστε σε επαφή με κρούσματα, ειδικά όταν έχουν τα εξανθήματα, τα οποία είναι οι γνωστές φυσαλίδες», επεσήμανε. «Δεν θα είσαι στα ίδια σεντόνια, τις ίδιες πετσέτες» με ένα τέτοιο κρούσμα, συμπλήρωσε. Ο ιός «δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο φοβούνται αν είσαι σε αεροπλάνο με ένα κρούσμα».
Ερωτηθείς ποιοι είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στη μόλυνση, απάντησε: «Τα παιδιά και οι έγκυες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή». «Μέχρι τώρα, το 80% των περιστατικών αντιμετωπίστηκαν χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία. Μετά από 3-4 εβδομάδες τα συμπτώματα είναι σε αποδρομή και ο ασθενής γίνεται καλά», τόνισε.