Την πεποίθηση ότι «αργά ή γρήγορα» θα επαναληφθεί ένας ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό κόλπο εξέφρασε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς πότε θα συμβεί αυτός.
Οι σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ κατά μέσο όρο επαναλαμβάνονται κάθε 25-30 χρόνια, σημείωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά μια τέτοια δόνηση στον Κορινθιακό κόλπο, έχουν μεσολαβήσει 27 έτη.
Είναι γνωστό ότι ο Κορινθιακός «αποτελεί ένα φυσικό εργαστήριο σεισμών», σημείωσε αρχικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας πως πολλές ερευνητικές ομάδες εργάζονται με άξονα τη συγκεκριμένη περιοχή.
«Οι ισχυροί σεισμοί, μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ, είναι συχνοί. Κατά μέσο όρο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια και αυτό προκύπτει από καταγεγραμμένα στοιχεία που έχουμε από το 1850 και μετά. Τι σημαίνει αυτό το περί μέσου όρου; Άλλοτε μπορεί να έχουμε δύο διαδοχικούς σταθμούς σε μικρότερο χρόνο κι άλλοτε σε λίγο πιο μακρινό χρόνο», εξήγησε ο σεισμολόγος.
«Αργά ή γρήγορα λοιπόν, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς το πότε, θα επαναληφθεί ένας ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό κόλπο. Είμαστε στα 27 χρόνια τώρα… Άρα, τον περιμένουμε. Αυτό είναι κάτι που το δέχονται όλοι οι επιστήμονες. Ναι, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Οπως και σε άλλες περιοχές της χώρας», συμπλήρωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως μιλά για σεισμό από 6 Ρίχτερ και πάνω.
«Πιθανό» ένα τσουνάμι λόγω σεισμού στον Κορινθιακό
Το πιο «δραστήριο» τμήμα του Κορινθιακού είναι το δυτικό, επεσήμανε. «Δηλαδή η περιοχή μεταξύ Αιγίου, Ερατινής, Ακράτας. Αυτό το τμήμα είναι πιο δραστήριο σε σεισμική διέγερση σε σχέση με το ανατολικό. Πιο δραστήριο σημαίνει ότι δίνει πιο συχνά σεισμούς», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν ο σεισμός που αναμένει στον Κορινθιακό θα επιφέρει τσουνάμι, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος απάντησε: «Είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο. Στην επιστήμη μας οι βεβαιότητες είναι ελάχιστες». Αν ο σεισμός είναι στη θάλασσα ή έστω στην παράκτια περιοχή και είναι από 6 Ρίχτερ και πάνω, τότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να προκληθεί και τσουνάμι, επεσήμανε.
«Τα τσουνάμι του Κορινθιακού Κόλπου έχουν την ιδιότητα να μην μπορούν να διαδοθούν σε μεγάλη απόσταση. Αν, δηλαδή, γίνει ένας σεισμός στο δυτικό τμήμα, το επικίνδυνο τμήμα, δεν έχει μεγάλη δυνατότητα να πάει και στο ανατολικό τμήμα γιατί μιλάμε για μια κλειστή λεκάνη. Προσέξτε όμως: Πιθανά τσουνάμι στον Κορινθιακό είναι τοπικά μεν, αλλά και ισχυρά, δυνατά. Γι’ αυτό θέλει πολλή προσοχή», προειδοποίησε.