Χαρδαλιάς: Γιατί δεν ανακοινώνονται τα κρούσματα ανά νησί - Η απάντηση για την Πάρο και την Αντίπαρο

Χαρδαλιάς: Γιατί δεν ανακοινώνονται τα κρούσματα ανά νησί - Η απάντηση για την Πάρο και την Αντίπαρο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τα στατιστικά επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας από την 1η Ιουλίου και την πολιτική πίσω από τα οριζόντια μέτρα σε τοπικό επίπεδο και την παρουσίαση των στοιχείων, ανέλυσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Πάρο και στην Αντίπαρο. 

Αναφερόμενος στην άνοδο των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα, ο υφυπουργός είπε πως η αύξηση σε μικρότερες ηλικίες,\ οδήγησε στη λήψη μέτρων όπως το περιορισμένο ωράριο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

«Δεν κάνουμε διακρίσεις σε περιοχές», διαβεβαίωσε ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθαρίζοντας πως όπου χρειαστεί «λαμβάνονται και θα λαμβάνονται» οριζόντια μέτρα σε τοπικό επίπεδο για την προστασία των κατοίκων και των παραθεριστών.

Παράλληλα απαντώντας σε «δημόσια ερωτήματα» για την Πάρο και την Αντίπαρο διευκρίνισε πως η μη ανακοίνωση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων ανά νησί αλλά ανά περιφερειακή ενότητα, δεν γίνεται για λόγους αδιαφάνειας αλλά για να μην εξάγονται αυθαίρετα συμπεράσματα και στοχοποίηση της κάθε περιοχής, μιας και ο αριθμός κρουσμάτων από μόνος του δεν είναι ο απόλυτος δείκτης της κάθε απόφασής.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, στη διαδικασία διαχείρισης της νόσου, τα χωροταξικά κριτήρια κατανομής των εστιών επηρεάζονται και από τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων.

«Αλλιώς αντιμετωπίζουμε 20 κρούσματα που η ιχνηλάτησή τους τα «δένει» σε συγκεκριμένο cluster, και αλλιώς 20 κρούσματα διάσπαρτα που από την ιχνηλάτησή τους προκύπτουν δεκάδες στενές επαφές, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές, και αλλιώς 20 κρούσματα με ελάχιστες στενές επαφές και μετακινήσεις σε περιορισμένους από πλευράς υπερμετάδοσης χώρους».

Όπως είπε, άλλος είναι ο δείκτης επικινδυνότητας για όσους κινήθηκαν σε εστιατόρια και παραλίες τηρώντας τις αποστάσεις και άλλος για όσους κινήθηκαν σε μπαρ και χώρους μαζικού συγχρωτισμού. Στα παραπάνω τα δεδομένα έρχονται να προστεθούν και τα στοιχειά για όσους έχουν ήδη αποχωρήσει από κάποια περιοχή, πόλη ή νησί, αλλά προκύπτει σύνδεσή τους με αυτά. 

«Ο αριθμός όσων ανιχνεύονται θετικοί στις περιοχές κατοικίας τους αλλά και η ιχνηλάτησή τους, οδηγεί πίσω και συνδέεται με τις περιοχές που έκαναν διακοπές ή είχαν επισκεφτεί [...] Το ίδιο έγινε στην Πάρο και στην Αντίπαρο. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτελεί την βάση της αξιολόγησης του επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής, «και οι όποιες δημόσιες αναφορές είναι αβάσιμες και έωλες»

Όλα τα κρούσματα δηλώνονται υποχρεωτικά

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η φημολογία περί εκατοντάδων αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά είναι «παντελώς αστήρικτη». Τόνισε δε πως όλα τα αποτελέσματα των εργαστηρίων δηλώνονται υποχρεωτικά, κάθε μέρα στο σύστημα. «Κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του ή να του ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις. Ελέγχουμε και τα εργαστήρια με σύστημα διασταύρωσης στοιχείων», διευκρίνισε. 

«Στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού. Βεβαίως και υπάρχουν κρούσματα, όλα απομονωμένα, μαζί με τις στενές επαφές τους. Βεβαίως και υπάρχουν αρκετά κρούσματα, σε όλη τη χώρα που είναι συνδεδεμένα με διακοπές ή επίσκεψη στα συγκεκριμένα νησιά», πρόσθεσε λέγοντας πως για αυτόν τον λόγο ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις. 

Οι έλεγχοι σε Πάρο και Αντίπαρο συνεχίζονται και τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν γίνει 652 έλεγχοι κατά τους οποίους έχουν διαπιστωθεί 26 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 31.150 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αθροιστικά 90 ημερών. «Συστήνουμε ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο, οι ιχνηλατήσεις έχουν μεγάλο εύρος αναζήτησης και δεν χρειάζεται να αμφισβητεί κανείς την δουλειά που έχει γίνει, ούτε να δημιουργεί πανικό». 

Το 83% των κρουσμάτων από την 1η Ιουλίου είναι εγχώρια

Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε πως δεν συνδέεται με τον τουρισμό η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με το σύστημα PLF, καταγράφηκαν 615 θετικά εισαγόμενα κρούσματα σε 319.379 ελέγχους στις πύλες εισόδου από 1η Ιουλίου. Συνολικά, στην χώρα εισήλθαν 2.592.853 άτομα την ίδια περίοδο.

Από την 1η Ιουλίου έως και εχτές, έχουν επιβεβαιωθεί 3.666 κρούσματα που σημαίνει ότι μόλις το 17% είναι εισαγόμενα και το 83% είναι εγχώρια κρούσματα που, σύμφωνα με τον υφυπουργό, «σχετίζονται με τη μη τήρηση μέτρων σε χώρους υψηλής συνάθροισης».

«Η μετάδοση του ιού οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση των προφυλάξεων», εκτίμησε ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τήρησης αποστάσεων, της χρήσης μάσκας, και της τήρησης του ορίου για τον μέγιστο αριθμό ατόμων, των ωραρίων και των κανόνων υγιεινής.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε την έξαρση κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως στις ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Όπως είπε, χώρες που τα είχαν πάει καλά στην πρώτη φάση της πανδημίας και δεν άνοιξαν στον τουρισμό, όπως το Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία είναι αντιμέτωπες με δεύτερο κύμα. Δεκαέξι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υψηλότερους κυλιόμενους δείκτες από την Ελλάδα εξήγησε ο υφυπουργός, τονίζοντας πως η χώρα έχει συγκριτικά καλύτερη επιδημιολογική εικόνα.

«Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, τα πράγματα μπορούν να πάρουν πολύ δύσκολη τροπή. Αυτό που βλέπουμε σε άλλες χώρες, θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα», πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας και ειδική προετοιμασία για τα σχολεία.

Η εικόνα παγκοσμίως - Η θέση της Ελλάδας

Ο υφυπουργός παρουσίασε συγκεντρωτικά στοιχεία για την πανδημία, τονίζοντας πως πλέον έχουν καταγραφεί 22,1 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως. Στην Ευρώπη εντοπίζονται 1,9 εκατομμύρια και η Ελλάδα μετρα 7.222. Σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί 770.273 θάνατοι, στην ΕΕ 179.660 και στην Ελλάδα 231. 

Η Ελλάδα είναι 132η χώρα σε κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων με 693, την ώρα που ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 2.831 ανά εκατομμύριο. Σε θανάτους η ελλάδα είναι 108η με 22 ανά εκατομμύριο κατοίκων ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 100 θάνατοι ανά εκατομμύριο. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ