Η Λέσβος διαμηνύει ότι ξεπέρασε τα όρια φιλοξενίας προσφύγων

Η Λέσβος διαμηνύει ότι ξεπέρασε τα όρια φιλοξενίας προσφύγων Facebook Twitter
ndrea Bonetti / PM Handout / SOOC
0

Αδυναμία για φιλοξενία επιπλέον προσφύγων δηλώνει η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απαντώντας σε σχετικό άιτημα. «Δεδομένης της οικονομικής και κοινωνικής επιβάρυνσης πέραν κάθε ορίου, δεν υπάρχει καμία περαιτέρω διαθεσιμότητα» απάντησε η Χριστιάννα Καλογήρου στον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μπαλάφα και σε έγγραφό του για την «αναζήτηση κατάλληλων χώρων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων».

«Στην Περιφέρειά μας έχει ήδη γίνει το μέγιστο δυνατό. Στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν δομές καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας (Hot Spots) και η δυνατότητά μας έχει απολύτως εξαντληθεί» τονίζει η κ. Καλογήρου.

Εν τω μεταξύ μετανάστες ζητούν με διαμαρτυρία, να σταματήσει η διαδικασία απέλασης τους στην Τουρκία και να σταματήσιε η διαδικασία καταγραφής τους. Οι περίπου 400 μετανάστες, Πακιστανοί στην πλειονότητά τους και από χώρες της βόρειας Αφρικής, που παραμένουν στον εξωτερικό χώρο του Hot Spot της Μόριας. Πραγματοποιούν δε καθιστικές διαδηλώσεις με πλακάτ που γράφουν «είμαστε κι εμείς άνθρωποι».

Σημειώνεται ότι εδώ και 20 περίπου ημέρες, η διαδικασία της καταγραφής των μεταναστών στη Μόρια έχει διαφοροποιηθεί με αυτή των υπολοίπων προσφύγων. Πλέον, μετά την καταγραφή τους συλλαμβάνονται, κρατούνται και στη συνέχεια μέσω του λιμανιού της Καβάλας, μεταφέρονται σε προαναχωρησιακά Κέντρα της βόρειας Ελλάδας απ' όπου ακολουθεί η απέλαση τους στην Τουρκία, μέσω συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει πάνω από 300 μεταγωγές μεταναστών από τη Μυτιλήνη προς τη Βόρεια Ελλάδα.

«Εργαζόμουν ως δημοσιογράφος στο Πακιστάν, στην πόλη Μουλτάν. Η τοπική μαφία με απείλησε όπως έκανε και με άλλους δημοσιογράφους στην εφημερίδα που δούλευα. Αναγκάστηκα να φύγω. Θέλω να πάω στην Ευρώπη και να προσπαθήσω να φέρω κοντά μου την οικογένεια μου. Αν με γυρίσουν στο Πακιστάν η ζωή μου κινδυνεύει» είπε στην κάμερα της ΕΡΤ ο Κάμερ Αμπάς, ένας από τους διαδηλωτές έξω από το Hot Spot, ζητώντας να του επιτραπεί να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ευρώπη.

«Είμαι χριστιανός και η ζωή μου κινδυνεύει στο Πακιστάν. Ήρθα στην Ευρώπη γιατί πίστευα ότι θα είμαι ασφαλής. Δυστυχώς έμαθα πως θα μας πάνε πίσω στη Τουρκία. Ζητώ την προστασία από την Ευρώπη και το δικαίωμα να πιστεύω σε όποια θρησκεία θέλω χωρίς να απειλείται η ζωή μου. Στο Πακιστάν όποιος δηλώνει χριστιανός βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του» είπε άλλος μετανάστης από το Πακιστάν στην ΕΡΤ.

Στον Πειραιά το πρωί 544 πρόσφυγες

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" μεταφέροντας 544 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 326 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 182 από τη Χίο.

Εντός της ημέρας, αναμένεται να καταπλεύσει από τα Δωδεκάνησα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" χωρίς να έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πόσους μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρει.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Ελλάδα / Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδώσει την ευθύνη στον επικίνδυνο δρόμο και ζήτησε την υποβάθμιση της κατηγορίας σε πλημμέλημα, αλλά το δικαστήριο δεν το δέχθηκε
LIFO NEWSROOM