Jamaica Is Not Greece! Από το Νίκο Μιχαλόπουλο

Jamaica Is Not Greece! Από το Νίκο Μιχαλόπουλο Facebook Twitter
Το Κίνγκστον στο ντοκιμαντέρ του Μπαφαλούκου "Rockers"
0

Η Oppenheimer & Co Inc ("Oppenheimer") είναι μια κορυφαία επενδυτική τράπεζα και επιχείρηση επενδύσεων που παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και συμβουλές σε επενδυτές, ιδιώτες, επιχειρήσεις, χώρες και ιδρύματα, για πάνω από 125 χρόνια.

Η Τζαμαϊκανή εφημερίδα "The Gleaner" σε άρθρο της με τίτλο "Η Τζαμάικα δεν είναι Ελλάδα", αναφέρει ότι στο πλαίσιο του Jamaica Stock Exchange Investments and Capital Markets Conference 2013, που έλαβε χώρα στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, ο διευθύνων σύμβουλος της Oppenheimer, Gregory Fisher, δήλωσε στους συνέδρους ότι "είναι συνεχής η ενόχληση μου είναι με την λιτανεία των οικονομολόγων να συγκρίνουν την Τζαμάικα με την Ελλάδα. Με έχει κουράσει αυτό".

Λίγο μετά και ενώ στην πρώτη σειρά των θέσεων καθόταν η Πρωθυπουργός της Τζαμάικα, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως "ο θηλυκός Λούλα", παραπέμποντας στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, ο G.Fisher δήλωνε ότι "έχει σιχαθεί" πια με αυτόν τον παραλληλισμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας αποτελεί σημείο αναφοράς για τα οικονομικό και δημοσιονομικό τέλμα που έχει περιέλθει το νησί της Καραϊβικής.

Στις, 8 Ιανουαρίου, σε ένα δημοσίευμα που έκανε τον γύρο του κόσμου, το editorial της Chicago Tribune, μια από τις πέντε μεγαλύτερες εφημερίδες των ΗΠΑ και αγαπημένη του Ομπάμα, ονόμαζε την δυστυχή Τζαμάικα ως "την Ελλάδα του Δυτικού Ημισφαιρίου". Το άρθρο πάντως περισώζει ότι απέμεινε από την εικόνα μας αναφέροντας ότι τελικά η Τζαμάικα είναι σε χειρότερη θέση από την χώρα μας.

Αντίστοιχο δημοσίευμα βρήκαμε και τον Απρίλιο του 2012, καθώς η καθημερινή εφημερίδα Jamaica Observer ανέφερε ότι "η Τζαμάικα δεν είναι Ελλάδα, αλλά πρέπει να φτιάξει το οικονομικό της μοντέλο επειγόντως". Για να μην γίνει προφανώς...

Ε, δεν είμαστε και Ελλάδα!

Ο οικονομικός αναλυτής της Jamaica Observer και στέλεχος της ATL Group of Companies, Keith Collister, αρθρογραφεί για ντο γεγονός ότι η Τζαμάικα ούτε είναι ούτε θέλει να γίνει Ελλάδα.

Σε σειρά άρθρων του τον Ιανουάριο, αναφέρει ότι "η Ελλάδα, με χρέος μεταξύ 160-170% του ΑΕΠ, ακόμα και μετά από μια πολύ δαπανηρή αναδιάρθρωση του χρέους τον Μάρτιο του 2012, είναι σαφώς πολύ χειρότερα από ό, τι Τζαμάικα, που έχει ένα χρέος μεταξύ του 130 με 140% του ΑΕΠ".

Και οι διαφορές συνεχίζονται, καθώς σύμφωνα με τον Collister "η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της Τζαμάικα και Ελλάδας, είναι ότι η Τζαμάικα έχει το δικό της νόμισμα, ενώ η Ελλάδα χρησιμοποιεί το ευρώ. Αυτό δίνει στην Τζαμάικα τη δυνατότητα να ρυθμίσει μέσω του νομίσματος την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανταγωνιστικότητας, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία αντ' αυτού, έπρεπε να υπομείνει έναν εξαιρετικά επώδυνο αποπληθωρισμό, μήπως αρχίσει να ανακτά την ανταγωνιστικότητά της διεθνώς.

Επιπλέον, το ότι η Τράπεζα της Τζαμάικα έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει το δικό της νόμισμα, της δίνει περισσότερες επιλογές από ό, τι στην Ελλάδα, σχετικά με την αποπληρωμή του εσωτερικού χρέους, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Αλλού διαβάζουμε: "H Ελλάδα έχει περάσει ήδη πολύ βαθύτερη λιτότητα από την Τζαμάικα, με μια απότομη μείωση του ονομαστικού μισθολογικού κόστους στο δημόσιο τομέα. Οι Έλληνες έχουν καταργήσει τους μισθούς δύο επιπλέον μηνών (το λεγόμενο 13ο και 14ο) στον δημόσιο τομέα και έχουν μειώσει σχεδόν 20% τους μισθούς και σχεδιάζουν να μειώσουν τους δημοσίους υπαλλήλους κατά 150.000 μεταξύ 2010 και 2015.

Παρά τη λιτότητα όμως, εξαιρουμένων των τόκων, οι δαπάνες υπερβαίνουν τα έσοδα ακόμα, στην Ελλάδα.

Αντίθετα με την περίπτωση της Τζαμάικα, όπου τα έσοδα υπερβαίνουν τις δαπάνες, έχουμε δηλαδή το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, έτσι ώστε να πληρώνουμε για περίπου το μισό κόστος των τόκων μας, από το πλεόνασμα των φορολογικών εσόδων".

Αδελφές ψυχές;

 

Και όμως, η Τζαμάικα έχει ταλαιπωρηθεί από το ΔΝΤ περισσότερο και από εμάς.

Σύμφωνα με τον Πίνακα του ΔΝΤ Selected Indicators of Economic Performance, η πλήρης αποτυχία για το Ταμείο ήρθε με το Πρόγραμμα στην Τζαμάικα.

Το 1979, η Τζαμάικα έγινε η πρώτη χώρα της Καραϊβικής που έλαβε υποστήριξη από το ΔΝΤ για να διορθώσει το ισοζύγιο πληρωμών.

Στη Τζαμάικα το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 11 Ιούνη 1979 και τερματίστηκε την 16 Μαρτίου 1996, έπειτα από 9 δανειακές συμβάσεις και μνημόνια

Στην χώρα είχε επιβληθεί τότε σειρά μέτρων με το όνομα "Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις", μέσω ενός προγράμματος που ονομάστηκε "Μεσοπρόθεσμο".

Μέσω αυτού του προγράμματος η Τζαμάικα ιδιωτικοποίησε τις δημόσιες επιχειρήσεις και αύξησε την τιμολόγηση αυτών που παρέμειναν κρατικές.

Ένα από τα βασικά στοιχεία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ηταν η ταχεία ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών των ξενοδοχείων,των μεταφορών και των επικοινωνιών, η εισαγωγή τεράστιων περικοπών στις δαπάνες,διαδοχικές υποτιμήσεις και πάσης φύσεως ιδιωτικοποιήσεις..

Επίσης η κυβέρνηση της Τζαμάικα ξεκίνησε βαθιές περικοπές στο επίπεδο των δημόσιων δαπανών με την απόλυση περίπου 10.000 εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, τη μείωση του επιπέδου των επιδοτήσεων και καθολική χρήση της ελεύθερης αγοράς..

Από το 1974 μέχρι το 1997 το μόνο που κατάφερε το Μεσοπρόθεσμο ήταν να μειώσει το επίπεδο του πληθωρισμού. Όπως και εδώ, μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, υπήρξε αργή έως μηδενική ανάπτυξη, αυξανόμενη ανεργία και υψηλά επιτόκια δανεισμού. Όπως και εδώ, μέχρι στιγμής..

Τέλος ο μ.ο. ρυθμού ανάπτυξης της χώρας στα 18 χρόνια του Προγράμματος διαμορφώθηκε στο  -2.98%.

Πλήρης αποτυχία δηλαδή, μετά από 17 χρόνια Μνημόνιο.

Πλήρης; Μην ξεχνάμε.... Jamaica is not Greece!

Πηγές:

http://jamaica-gleaner.com

http://www.jamaicaobserver.com

http://www.jamaicaobserver.com

http://www.chicagotribune.com

http://www.opco.com/

http://www.jamaicaobserver.com

http://lefteria-news.blogspot.gr

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και προγραμματίζει δράσεις

Ελλάδα / Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και «προγραμματίζει δράσεις»

Ο δήμος παραδέχεται ότι προγραμματίζονται άμεσα δράσεις ενισχυτικής φύτευσης, αφαίρεσης των ξερών δένδρων, απόφραξης του καναλιού αποχέτευσης και κλαδέματος των δέντρων ελιάς
LIFO NEWSROOM
Πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες ως το 2030

Ελλάδα / Πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες ως το 2030

Αλλάζουν τα δεδομένα της επαγγελματικής κατάρτισης και προώθησης στην απασχόληση - Τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης
LIFO NEWSROOM