Σε κατ' αρχήν συμφωνία με το Ισραήλ φέρεται να έχει καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση για την υποδοχή Ισραηλινών τουριστών αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Αντικείμενο της πρώτης τηλεδιάσκεψης που έγινε χθες ήταν οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα επιτρέψουν την προσέλευση ακόμα και ενός εκατομμυρίου Ισραηλινών επισκεπτών, όταν επιτραπούν εκ νέου οι απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χθες και η διαβούλευση συνεχίζεται για να οριστικοποιηθούν τα βασικά σημεία.
Σε άμεση επικοινωνία είναι και οι αρχές των διεθνών αεροδρομίων Αθήνας και Τελ Αβίβ αλλά βασική προϋπόθεση για όλα αυτά παραμένει φυσικά το άνοιγμα των συνόρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση των εξελίξεων, αρκετές παράμετροι είναι πιθανό να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα, με συστάσεις για διάγνωση, ιχνηλάτηση κρουσμάτων και διακρατική ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Η πανδημία κορωνοϊού έχει παγώσει τα ταξίδια αναψυχής προκαλώντας πρωτοφανή κρίση και στον τουριστικό κλάδο αλλά καθώς όλο και περισσότερες χώρες επανεκκινούν τις οικονομίες τους μετά το πρώτο lockdown, αναζητούν τρόπους για να τονώσουν την αγορά με διμερείς, προκαταρκτικές συμφωνίες.
Η Ελλάδα εξετάζει την δυνατότητα παρόμοιων συμφωνιών και με άλλες χώρες, όπως η Αυστρία. Άλλωστε η συγκεκριμένη συμφωνία γίνεται στο πλαίσιο του Smart Covid Management Group, χωρών που αντιμετώπισαν επιτυχώς το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Εκτός από την Ελλάδα και το Ισραήλ στο γκρουπ συμμετέχουν η Νορβηγία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Δανία, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία.
Την περασμένη Πέμπτη είχε λάβει χώρα η δεύτερη τηλεδιάσκεψη κορυφής με πρωθυπουργούς επτά χωρών όπου συζήτησαν το ενδεχόμενο άνοιγμα των συνόρων με γειτονικές χώρες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με κράτη που καταγράφουν πολύ λίγα κρούσματα, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα ώστε να δημιουργηθούν ασφαλείς τουριστικές γέφυρες.
Στο ζήτημα των πρωτοκόλλων είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. «Ο εσωτερικός τουρισμός λίγο-πολύ θα ελεγχθεί με τα μέτρα που ισχύουν [...] Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους εισερχόμενους τουρίστες. Σίγουρα θα χρειαστούμε ένα υγειονομικό πρωτόκολλο που να καλύπτει το κλινικό κομμάτι, ένα ερωτηματολόγιο ιχνηλάτησης πιθανού κρούσματος. Αν, για παράδειγμα, ο ταξιδιώτης έχει πονόλαιμο, βήχα, πυρετό ή δύσπνοια, πρέπει να αποκλείεται. Χρήσιμο θα είναι και ένα ταξιδιωτικό ιστορικό: από πού προέρχεται, αν είναι τράνζιτ και ούτω καθεξής»
Πέρυσι είχαν επισκεφτεί την χώρα μας 700.000 τουρίστες από το Ισραήλ αλλά στόχος είναι φέτος ο αριθμός αυτός να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.
σχόλια