Τον τραγικό θάνατο μιας 36χρονης γυναίκας με αυτισμό, η οποία πνίγηκε από φαγητό, στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
Η 36χρονη διέφυγε της προσοχής των νοσηλευτών, πήγε σε διπλανό δωμάτιο και πήρε στέρεα τροφή από το πιάτο άλλου τροφίμου.
Η κατάποση κρέατος στάθηκε μοιραία για την γυναίκα, η οποία έτρωγε μόνο αλεσμένη τροφή.
Σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, οι δύο νοσηλευτές που τάιζαν εκείνη την ώρα τους εννέα τρόφιμους με αυτισμό που νοσηλεύονται στο συγκεκριμένο τμήμα, προσπάθησαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στην 36χρονη. Στο θεραπευτήριο, όμως, δεν υπήρχε γιατρός. Αμέσως, κάλεσαν ιδιώτη γιατρό, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του με μπλοκ παροχής υπηρεσιών και μηνιαία σύμβαση. Ο γιατρός, όμως, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεν πήγε ποτέ. Το αποτέλεσμα ήταν η 36χρονη να χάσει τη ζωή της.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο θεραπευτήριο Δυτικής Αττικής, το οποίο φιλοξενεί συνολικά 150 άτομα με αναπηρίες, αυτισμό, σύνδρομο Down και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, υπάρχει τραγική υποστελέχωση, με αποτέλεσμα την πλημμελή φροντίδα των ασθενών.
«Στο συγκεκριμένο τμήμα, έπρεπε να είναι τουλάχιστον 4 νοσηλευτές. Σήμερα ήταν 2, ενώ συνήθως είναι μόνο 1 και για τα 9 παιδιά που νοσηλεύονται στο συγκεκριμένο τμήμα. Στο Δυτικής Αττικής είναι 150 φιλοξενούμενοι και δεν υπάρχει κανένας μόνιμος γιατρός. Ενώ οι ιδιώτες οι οποίοι συνεργάζονται με μπλοκάκι, δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν ούτε φάρμακα, καθώς δεν θέλουν να υπερβαίνουν το πλαφόν της συνταγογράφησης. Αυτά τα παιδιά θέλουν τάισμα στο στόμα, δεν τρώνε μόνα τους. Πώς να προλάβουν οι 2 νοσηλευτές;», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Ο κ. Γιαννάκος τονίζει ότι δεν υπάρχει καν τραπεζαρία στο Θεραπευτήριο «Αγία Βαρβάρα», όπου θα μπορούσαν οι τρόφιμοι να τρώνε όλοι μαζί ώστε να μπορεί το προσωπικό να τους επιβλέπει: «Είναι κλεισμένα όλα αυτά τα παιδιά στα δωμάτιά τους. Δεν υπάρχει ούτε τραπεζαρία για να τρώνε, ούτε χώρος να προαυλίζονται. Για να τους ταΐζουν όλους τον καθένα στο δωμάτιό του χρειάζονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές. Αυτά τα παιδιά αν ξεφύγουν της προσοχής μπορεί να σκοτωθούν. Τα περισσότερα αυτοτραυματίζονται γιατί χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο».
σχόλια