Όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι η εβδομάδα ξεκίνησε με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί ανατολικά και θα επηρεάσει την Ελλάδα έως και το πρωί της Τρίτης.
Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 25/02 έως τις 08:00 περίπου της Δευτέρας 26/02 βροχές και καταιγίδες με σημαντικά ύψη βροχής έχουν σημειωθεί στα ηπειρωτικά. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κακοκαιρίας κατά το υπόλοιπο της Δευτέρας 26/02 αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο καθώς και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Στην Αττική τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχίσουν, θα παρουσιάσουν όμως σημαντική εξασθένηση από το απόγεμα.
Σημειώνεται ότι:
- Οι βροχές και οι καταιγίδες στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρές και είναι πιθανό να συνοδεύονται από σημαντικά ύψη βροχής και χαλαζοπτώσεις.
- Η μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κατά τόπους θα προκαλέσει λασποβροχές.
- Οι νότιοι άνεμοι που στα κεντρικά και νότια πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 7-8 μποφόρ από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν σταδιακά και δεν θα ξεπερνούν τα 6-7 μποφόρ.
- Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 26/02 με εξαίρεση τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου θα διατηρήσουν την έντασή τους.
Τι αναφέρει το δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ τα έντονα φαινόμενα που ξεκίνησαν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από ενισχυμένους νοτιοανατολικούς ανέμους εντάσεως 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Τη Δευτέρα (26-02-24)
α. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά), την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα και της Αττικής), τις Κυκλάδες, την Κρήτη (κυρίως στα νότια), την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στην Εύβοια και τις Σποράδες με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
β. Από τις προμεσημβρινές ώρες θα επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και νοτιότερα) και τα Δωδεκάνησα.
Την Τρίτη (27-02-24)
α. Τα έντονα φαινόμενα θα διατηρηθούν στις νότιες περιοχές των Δωδεκανήσων και βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
"Γραμμή λαίλαπας" σαρώνει τη χώρα, λέει ο Μαρουσάκης
Για μια κακοκαιρία - γραμμή λαίλαπας που σαρώνει τη χώρα, έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Όπως μετέδωσε, πρόκειται για μια ζώνη καταιγίδων που ξεκινάει από τα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας, προς τη Χαλκιδική και τα φαινόμενα φτάνουν μέχρι και τα νοτιότερα τμήματα του Αιγαίου Πελάγους, προς την ανατολική Κρήτη.
Η γραμμή αυτή λαίλαπας δίνει καταιγίδες σε ένα μήκους περίπου 500 χιλιομέτρων. Το φαινόμενο πέρασε και από την Αττική και κατευθύνεται σιγά σιγά μέσα στο Αιγαίο όπου θα πάρει περισσότερη ενέργεια και περισσότερη υγρασία και θα χτυπήσει με σφοδρότητα το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο, για αυτό πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα.
Σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα αρχίσουν τα φαινόμενα να υποχωρούν και να περιορίζονται προς τα ανατολικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα, την Πελοπόννησο, την Στερεά και την περιοχή της Κρήτης και των Κυκλάδων, όπου χρειάζεται μια προσοχή μέχρι το βράδυ.
Οι άνεμοι επιμένουν από νότιες διευθύνσεις μέσα στο Αιγαίο, με τοπικά θυελλώδεις εντάσεις, ενώ υδράργυρος θα είναι κοντά στους 17-19 βαθμούς Κελσίου.
Με πληροφορίες meteo, EMY