Καθηγητής ΕΜΠ: «Η Ελλάδα είναι γεμάτη από αυθαίρετα δομημένες περιοχές όπως το Μάτι»

Καθηγητής ΕΜΠ: «Η Ελλάδα είναι γεμάτη από αυθαίρετα δομημένες περιοχές όπως το Μάτι» Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
2

«Η Ελλάδα είναι γεμάτη από αυθαίρετα δομημένες περιοχές όπως το Μάτι» υποστηρίζει καθηγητής του ΕΜΠ για τις πληγείσες περιοχές από τις φονικές πυρκαγιές.

«Σε πάρα πολλά σημεία της χώρας -η περιοχή στο Μάτι ήταν χαρακτηριστική- χτίσαμε μέσα σε δασικές εκτάσεις, πάρα πολλές φορές κινηθήκαμε με αυθαίρετο τρόπο, πάρα πολλές φορές δουλέψαμε -και εν προκειμένω- χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό, ο οποίος μετά δεν ανεστάλη ή δεν βελτιώθηκε, ούτως ώστε να έχουμε τις δυνατότητες να επιβιώσουμε σε μία συνθήκη κρίσης, η οποία θα μπορούσε να μην ήταν η πυρκαγιά, αλλά θα μπορούσε να ήταν και ένας σεισμός», δήλωσε ο καθηγητής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Μωραΐτης στο Πρακτορείο FM.

Όχι μόνο στο Μάτι, αλλά και σε πάρα πολλά σημεία στην Ελλάδα ο μέσος εκπαιδευμένος Έλληνας την έχει απεμπολήσει την κοινή λογική και σαν να μην έφτανε αυτό το επίσημο κράτος επί πάρα πολλές δεκαετίες θεωρεί ότι δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε θέματα κρίσης, είπε ο καθηγητής.

Εκτίμησε πως η τραγωδία ενδεχομένως να είχε αποφευχθεί αν μέσα σε βάθος χρόνου είχαμε επιστρέψει να αναστείλουμε ή να βελτιώσουμε αυτές τις συνθήκες αυθαιρεσίας, όμως, εμείς οι ίδιοι ασκούμε πιέσεις πολλές φορές στις δημοτικές Αρχές για να μην παρέμβουν ή προσπαθούμε να έλθουμε σε επαφή με το κράτος με όρους αρνητικούς και εκλογικής πελατείας, η οποία ωθεί το κράτος εν τέλει διαρκώς να νομιμοποιεί αυθαιρεσίες μας.

Συζητάμε για ένα βάθος αβλεψιών και μία συνήθεια συνεχή, η οποία έχει εγκατασταθεί στο κράτος με τον ίδιο τρόπο που έχει εγκατασταθεί στο μυαλό του μέσου πολίτη. Εν προκειμένω έχουμε ένα πρόβλημα συνολικό της ελληνικής κοινωνίας, διαχρονικό. Δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές, είναι και το πρόβλημα της πλημμύρας σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας, εδώ και χρόνια. Τα ρέματα επί πάρα πολλές δεκαετίες μπαζώνονται σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας, εξήγησε ο κ. Μωραΐτης.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διορθωτικών παρεμβάσεων στην αρχιτεκτονική δόμησης της περιοχής μετά την καταστροφή ο καθηγητής σημείωσε πως "αν μπορέσουμε τώρα να ισχυριστούμε ότι μπορούμε πιθανόν να γκρεμίσουμε και κάποια σπίτια και θα δούμε τι θα γίνει με τις ιδιοκτησίες αυτές και να μεταβάλλουμε τον σχεδιασμό το πιθανότερο είναι ότι μπορούμε να παρέμβουμε κατά 99%".

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Όλοι οι νησιωτικοί και παραδοσιακοί οικισμοί της Ελλάδας έχουν παρομοιο τρόπο δομής,(στενά δρομάκια, αδιέξοδα) τι θα πρέπει να κάνουμε; Να τους γκρεμίσουμε και να του χτίσουμε από την αρχή (συμφέρει πολύ τους μηχανικούς και τις κατασκευαστικές) ή να στελεχωθεί επιτέλους η δασική και η πυροσβεστική υπηρεσία όπως πρέπει;
Κυριε Μωρα'ι'τη - αφηστε τις αυτονοητες γενικευσεις - που της ξερει ο κοσμος ολος - και απαντηστε μας : Εχει γινει ποτε μελετη απο το ΕΜΠ στο ζητημα ; Εαν ναι, ποιος ο τιτλος της μελετης και που μπορουμε να την διαβασουμε ; Εαν οχι, πειτε μας γιατι το ελληνικο πανεπιστημιο δεν ευαισθητοποιηθηκε ποτε για ενα τετοιο ζητημα ; Τελος, σας παρακαλω να ειστε πιο συγκεκριμενος : Για τι ποσοστο α-λα Ματι οικισμων μιλαμε ; Δωστε ονοματα, επιτελους !Ευχαριστω..