«Κόφτη» στις μετεγγραφές φοιτητών βάζει το υπ. Παιδείας

«Κόφτη» στις μετεγγραφές φοιτητών βάζει το υπ. Παιδείας Facebook Twitter
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI
1

«Κόφτη» στις μετεγγραφές φοιτητών με μέτρα για ίση κατανομή των φοιτητών σε όλα τα πανεπιστήμια, βάζει το υπουργείο Παιδείας.

Στόχος του υπουργείου είναι οι φοιτητές να μένουν στα τμήματα των πανεπιστημίων που εισάγονται αρχικά και να μη μετακινούνται σε άλλα ιδρύματα μέσω μετεγγραφών ή ακόμη και να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προωθεί συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να κατασκευαστούν εστίες στα πανεπιστήμια της περιφέρειας αλλά και ταυτόχρονα να αναβαθμιστούν οι εστίες των ΑΕΙ της Αττικής ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί μεγάλος αριθμός φοιτητών κάθε χρόνο.


Ακόμα, η κυβέρνηση προωθεί νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μετακινήσεων προς τα κεντρικά πανεπιστήμια. Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, είπε πως η διαδικασία της κατασκευής των φοιτητικών εστιών στα πανεπιστήμια μέσω της σύμπραξης του δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς θα λύσει το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης σε μεγάλο βαθμό.

«Σήμερα οι φοιτητικές εστίες όλων των ΑΕΙ, εξυπηρετούν τις ανάγκες μονάχα του 2,4% του συνολικού ενεργού φοιτητικού πληθυσμού, ο οποίος είναι περίπου 480.000 άτομα. Από αυτούς σε φοιτητικές εστίες διαμένουν μόνο 11.500 άτομα. Στόχος της κυβέρνησης είναι, από το 2.5% να φτάσουμε στο 12-15%» υπογραμμίζει ο κ. Διγαλάκης και συμπληρώνει: «Για παράδειγμα το πανεπιστήμιο της Κρήτης, έχει 19.640 φοιτητές και από αυτούς σε εστίες μένουν 308 άτομα και άλλοι 110 σε δωμάτια που νοικιάζει το ίδρυμα, δηλαδή ποσοστό που φτάνει το 2,1%. Οταν ολοκληρωθεί το έργο της κατασκευής νέων εστιών - μέσω ΣΔΙΤ- το ποσοστό αυτό θα εκτοξευθεί στο 17%».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η κυβέρνηση λαμβάνει «πρωτοβουλίες σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο, αφορά στη μόνιμη στέγαση των φοιτητών σε νέες εστίες, καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών και το δεύτερο επίπεδο στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ η οποία συνεχίζεται. 


Όπως υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης «η πολιτεία έχει την υποχρέωση να παρέχει τους πόρους στους φοιτητές, που το έχουν ανάγκη και δεν πρόκειται να απεμπολήσει αυτόν τον ρόλο. Οι ενέργειές μας συντονίζονται, ώστε να πετύχουμε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τις ανάγκες των φοιτητών. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να παρέχουμε εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε μέσα και από τη θέση μας για την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου στα πανεπιστήμια να τους παρέχουμε την πρόσβαση σε εναλλακτικούς και πρόσθετους τρόπους χρηματοδότησης. Τέτοιες εναλλακτικές, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης είναι και οι ΣΔΙΤ και μάλιστα με ιδιαίτερη μέριμνα για πανεπιστήμια της περιφέρειας».

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι ΣΔΙΤ δεν επιδέχονται τις γνωστές τροποποιήσεις του αρχικού κόστους -υπερβάσεις κόστους-, ενώ η πληρωμή αρχίζει να γίνεται μετά την παράδοση του έργου. Μέσα από τις μακροχρόνιες συμβάσεις μπορούμε να διασφαλίσουμε και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: το πώς θα γίνεται η συντήρηση, για να μην έχουμε τα φαινόμενα που παρατηρούνται σήμερα στις εστίες. Άρα, δεν μιλάμε για υποκατάσταση του ρόλου της πολιτείας, μιλάμε για εμπλοκή και άλλων τρόπων και άλλων εργαλείων για την επίτευξη του στόχου, ο οποίος είναι η αύξηση των θέσεων στις φοιτητικές εστίες».


Σχετικά με το κομμάτι της ανέγερσης νέων φοιτητικών εστιών, ο υφυπουργός υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση έδωσε το "πράσινο φως" και δρομολογούνται οι πρώτες 4.097 κλίνες για τα πανεπιστήμια Κρήτης, Θράκης και Θεσσαλίας, καθώς και για τις πόλεις Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Βόλο και Λαμία. Πρόκειται για τεράστια έργα υποδομής, τα οποία θα προχωρήσουν μέσω της Σύμπραξης Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα, για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, κυρίως στα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο της «συγκράτησης» των πρωτοετών φοιτητών στα τμήματα που εισάγονται αρχικά, το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε νέο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με το σύστημα των μετεγγραφών, το οποίο θα ισχύσει από το ερχόμενο έτος. Το βασικό κριτήριο θα είναι ακαδημαϊκό και μεγάλο ρόλο θα παίζει η βαθμολογία των φοιτητών.

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Η ποινικολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ειρήνη Μουρτζούκου ως «προβληματική προσωπικότητα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για ορισμένα άτομα που έχουν μιλήσει δημόσια για την υπόθεση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Άδικο μέτρο εφόσον δεν υπάρχουν αυτές οι εστίες ακόμα. Να μην υπάρξει κανένας κόφτης, δεν παίρνουν για πλάκα μετεγγραφή οι περισσότεροι, συνήθως θέλουν να πάνε Αθήνα ή Θεσσαλονικη (σαυτά ζει το 60% του λαού άλλωστε δυστυχώς) για νάναι σπίτι τους λόγω οικονομικών θεμάτων. Ή αν είναι π.χ. δύο αδέρφια σε δύο διαφορετικές πόλεις για ναναι στην ίδια πόλη ώστε οι γονείς να πληρώνουν ένα σπίτι μόνο. Επίσης να δοθεί το δικαίωμα μετεγγραφών και στις ειδικές κατηγορίες (έστω συνένωση αδερφιών μόνο). Ναι μπήκαν με χαμηλότερα μόρια αλλά δεν είναι και αυτόματα πλούσιοι. Πολλά χρόνια τώρα ζητάνε τα ΑΕΙ εστίες. Νομίζω το 2010 φτιάχτηκαν για τελευταία φορά. Μερικά Πανεπιστήμια μάλιστα έχουν και έτοιμη την μελέτη, και την έκταση και την άδεια - λείπει η χρηματοδότηση. Μία τέτοια περίπτωση είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (φιλοξενεί ήδη αρκετό κόσμο - 1200 με 1400 άτομα - και έχει πολλά κτήρια εστιών και πάλι δεν φτάνει) που χρόνια τώρα ζητά χρήματα αλλά δεν βρίσκει για μια εστία περίπου 100 ατόμων (αν και για να καλύπτονταν όλες οι αιτήσεις, θα χρειαζόταν άλλες δύο τέτοιες εστίες ακόμα). Απ ότι βλέπω η Ήπειρος μένει στην απ έξω όμως πάλι...Αφού το κράτος λοιπόν δεν υποστηρίζει στο θέμα της στέγασης τους φοιτητές (προφανώς το επίδομα των 1000 ευρώ που το παίρνει 6-12 ολόκληρους μήνες μετά την αίτηση του Ιουνίου και τα ανεπαρκή δωμάτια είναι μέτρα που δεν εξασφαλίζουν την στέγαση που λέμε) ακόμα, να μην υπάρξει κόφτης. Είναι τιμωρητικό. Γιατί χρονοδιάγραμμα ΔΕΝ μας λέει η φίλτατη κυβέρνηση. Πότε θαναι έτοιμα αυτά (ΕΣΤΩ σε αυτές τις πόλεις μόνο); Στην καλύτερη περίπτωση, αν ΑΥΡΙΟ ξεκινούσαν και επειδή είναι ΣΔΙΤ, σε 1,5 έτος. Οπότε υπολογίστε 2-3 έτη σίγουρα. Για τα υπόλοιπα ΑΕΙ σε καμιά 5ετία και αν... Επίσης τι τιμές θα πληρώνουν οι φοιτητές? Στις κρατικές αλλά πολύ παλιές - χρήζουν άμεσης ανακαίνισης - του Υπουργείου (του πρώην Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας) είναι 5 ευρώ τον μήνα και σαυτές των Πανεπιστημίων μερικά δεκάρικα (πχ Ιωάννινα 45 ευρώ τον μήνα μόνο). Θα εμπλέκονται και ιδιώτες μέσα, μήπως θα θελήσουν χρήματα? Μην γίνουμε όπως στο εξωτερικό πουναι ακριβές οι εστίες (πολλές ούτε καν ΣΔΙΤ, καθαρά ιδιωτικές) και είναι απλά πιο φθηνά απ ότι να νοίκιαζες κανονικά.