Είκοσι ένα νέα κρούσματα κοροναϊού καταγράφηκαν στην Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 66.
Πρόκειται για δεκατρία κρούσματα στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, εφτά στο νομό Αττικής και ένα στο νομό Ευβοίας.
Από τους ασθενείς, οι 51 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων και προσκυνητών σε Ισραήλ και Αίγυπτο - 47 μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και 4 επαφές τους. Ένας από τους ασθενείς νοσηλεύεται διασωληνωμένος, με σοβαρή πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.
Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται. Είκοσι δύο εξ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 43 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους. Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τις υγειονομικές αρχές.
Ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκτιμούσε πριν μερικά 24ωρα πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα είναι πολλαπλάσιος και ο ιός μεταδίδεται «κάτω από τη μύτη μας», πιθανολογώντας ότι φέτος θα νοσήσει το 5% με 10% του πληθυσμού της Ελλάδας.
Όπως εξήγησε, τα καθ' υπερβολή μέτρα που ελήφθησαν στις τρεις περιοχές των εκδρομέων - προσκυνητών, σε Ηλεία, Αχαϊα και Ζάκυνθο, είχαν απλώς στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά της νόσου. «Δεν χρειάζεται κανένας πανικός», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ήπια. Ωστόσο αναγνώρισε παράλληλα πως, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η χώρα θα περάσει στην φάση 2 της επιδημίας, με κρούσματα που δεν θα συνδέονται άμεσα με ταξίδια στο εξωτερικό και στενές επαφές.
«Είναι μια γρίπη στην συμπεριφορά της και στον τρόπο που θα συμπεριφερθεί στην κοινότητα», πρόσθετε ο κ. Τσιόδρας. Η ομάδα εκδρομέων προσκυνηματικής εκδρομής στο όρος Σινά και στους Αγίους τόπους είναι χαρακτηριστική των προβλημάτων ανίχνευσης. Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα που «δεν υπήρχε» μετάδοση της νόσου. «Αυτό φανερώνει την δυναμική του ίου - μεταδίδεται εύκολα, δεν είναι πιο θανατηφόρος, δεν έχει δύο ποικιλίες και δύο μεταλλάξεις και μεταδίδεται και από άτομα που έχουν ελαφρά συμπτωματολογία».
Υψηλός κίνδυνος έξαρσης
«Σύμφωνα με όλα τα διεθνή, σημερινά δεδομένα ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου είναι υψηλός» τόνισε ο κ. Τσιόδρας. « Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για την υποδιάγνωση του ιού, ιδίως στα ήπια ή ασυμπτωματικά περιστατικά. Ο αριθμός των χωρών είναι ήδη πολύ μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται».
«Όλη η ευρώπη είναι σε μία επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών με επακόλουθη μετάδοση στην κοινότητα η οποία φαίνεται να είναι περιορισμένη, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι και γρήγορα προχωρά σε ένα σενάριο όπου εμφανίζεται αυξημένος αριθμός τοπικών εξάρσεων στην κοινότητα.
»Η μείωση και πρόληψη όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς θα μειώσει την ένταση και την αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων, με στόχο να διασπαρεί η μετάδοση της νόσου στον χρόνο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και τυχόν κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις».
σχόλια