Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας καθώς οι διασωλημένοι ασθενείς με κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 400 και ενώ η λοίμωξη Covid-19 έχει μετατοπιστεί πλέον στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 και 65.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε εχθές 2.198 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 492 εντοπίστηκαν στην Αττική, 491 στη Θεσσαλονίκη, 147 στη Δράμα και 122 στην Πέλλα. Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, ακόμα και αν ο αριθμός των κρουσμάτων μειωθεί, κάτι που θα φανεί την επόμενη εβδομάδα, η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί τουλάχιστον τις δύο επόμενες εβδομάδες και θα παρουσιάσει ύφεση από τις αρχές Δεκεμβρίου.
«Αυτή η εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολη. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το προηγούμενο δεκαπενθήμερο οδήγησε σε εισαγωγές σε κλινικές και ΜΕΘ πολλούς ασθενείς, μεταξύ των οποίων και νεαροί ενήλικες. Επιπλέον, μας ανησυχεί ιδιαίτερα η ανησυχητική καταγραφή την τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον 2.500 νοσούντων με κορωνοϊό ηλικίας των 65 ετών», δήλωσε χθες κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοιό από το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Πάνω από 400 ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Χθες ανακοινώθηκαν 400 διασωληνωμένοι ασθενείς, ενώ, κατά πληροφορίες έως τα μεσάνυκτα είχαν φθάσει τους 438. Λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν, στις 15 Οκτωβρίου, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονταν σε 82.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», στις ΜΕΘ χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 460 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, ενώ συνολικά σε διάφορες μονάδες (όπως ΜΕΘ και ΜΑΦ), οι ασθενείς ήταν πάνω από 730. Σε απλές κλινικές Covid-19 νοσηλεύονταν 2.928 άνθρωποι, σε όλη τη χώρα, με το 60% αυτών να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης και το 40% στην υπόλοιπη χώρα.
Κίνδυνος για την ηλικιακή ομάδα των 40+
«Κανείς μας δεν είναι υπεράνω της λοίμωξης» ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου υπογραμμίζοντας πως η λοίμωξη Covid-19 έχει μετατοπιστεί πλέον στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 και 65. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης πρόσθεσε ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου οι ασθενείς από 19 έως 39 ετών παρουσίασαν εκθετική υπερμετάδοση του ιού αλλά στη συνέχεια η επιδημία επεκτάθηκε στους άνω των 40, και συνδέεται περισσότερο με ενδοοικογενειακή μετάδοση. Η δε πτώση των κρουσμάτων στις ηλικίες 19-39 ανέφερε ότι συμπίπτει χρονικά με το κλείσιμο επιχειρήσεων και τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
«Εντός του β' 15νθημερου του Οκτωβρίου καταγράφηκε μια δυναμική υπερμεταδοσης σε άτομα ηλικίας 19-39 χρόνων. Αυτό θα επιφέρει αυξημένη επίπτωση στην αμέσως μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα. Περιμένουμε σοβαρά κρούσματα για τα άτομα ηλικίας άνω των 40 χρόνων», είπε η κυρία Παπαευαγγελου. Σημειώνεται πως μέσα στον Νοέμβριο έχουν χάσει τη ζωή τους 539 άνθρωποι, περίπου οι μισοί από όσους έχουν καταλήξει όλο το διάστημα της επιδημίας στη χώρα μας, από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Πενταπλάσιο το φορτίο στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική
Σύμφωνα με τους ειδικούς η Θεσσαλονίκη έχει πενταπλάσιο ιικο φορτίο σε σχέση με εκείνο της Αττικής, παρότι Περιφέρεια Αττικής και Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης κατέγραψαν κοντινό αριθμό κρουσμάτων. «Αν η Αττική είχε το φορτίο της Θεσσαλονίκης αυτό θα σήμαινε κάθε μέρα 2.200 κρούσματα στην Αττική», είπε ο κ. Μαγιορκινης. Για τη Θεσσαλονίκη οι ειδικοί ανέφεραν πως διαφαίνεται η αρχή της σταθεροποίησης, γεγονός που αποδίδεται τόσο στο αυστηρό lockdown που εφαρμόζεται όσο και στο ότι πρόκειται για ένα μικρό αστικό κέντρο.
Οριακά κάτω από το 1,5 ο δείκτης μετάδοσης R
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για μια εύθραυστη βελτίωση - σε ό, τι αφορά τα κρούσματα και τον δείκτη μετάδοσης R που έχει υποχωρήσει κάτω από 1,5 - η οποία που περιορίζεται στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και όχι στις βαρύτατες επιπτώσεις αυτών που έχουν ήδη καταγραφεί. «Οι άλλοι δείκτες βαρύτητας της επιδημίας, όπως οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις, θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα» είπε ο κ. Μαγιορκινης.