Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 32 νεκροί συνολικά και 95 νέα κρούσματα

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 32 νεκροί συνολικά και 95 νέα κρούσματα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ενενήντα πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 1061. Τέσσερα άτομα εξέπνευσαν στο ίδιο διάστημα και ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται στα 32. 

Εξήντα εννέα άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Δώδεκα είναι γυναίκες και οι 57 άνδρες. Από τους διασωληνωμένους ασθενείς, 47 είναι ηλικίας άνω των 65 ετών ή έχουν υποκείμενο νόσημα. Η μέση ηλικία όσων έχασαν την ζωή τους ήταν τα 73 έτη και σε αυτή την λίστα συμπεριλαμβάνονται 25 άνδρες και 7 γυναίκες. 

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 14.263 τεστ. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, Ο μέσος χρόνος εκδήλωσης ανησυχητικών συμπτωμάτων, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, είναι πέντε μέρες τουλάχιστον. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς που εκδηλώνουν βαρύτερη συμπτώματα νοσηλεύονται την 7η ημέρα. «Για το τραγικό γεγονός του θανάτου, είναι 14 με 20 ημέρες, με εξαίρεση τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», είπε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Για αυτούς που μπαίνουν στο νοσοκομείο, η μέση διάρκεια παραμονής είναι περίπου δέκα ημέρες.

Σήμερα, η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων ενέκρινε νέα έκδοση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου, με τα ειδικά φάρμακα που θα χορηγούν οι γιατροί των νοσοκομείων, βάσει των διεθνών επιστημονικών ενδείξεων για την αποτελεσματικότητά τους έναντι του νέου ιού. Η χορήγηση του συνδυασμού φαρμάκων θα επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα επικαιροποιούνται συνεχώς, λαμβάνοντας υπόψιν τα νεότερα κλινικά δεδομένα.  

Η επιτροπή, υιοθέτησε επίσης ειδικές οδηγίες για την προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικών σε ασθενείς με τη νέα νόσο, σύμφωνα με τις προτάσεις της προέδρου της ελληνικής εταιρείας αιμόστασης. 

Ξεκίνησε μελέτη στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει στην χώρα μας η εκπόνηση μελέτης για το κατά πόσο το χάπι με τη δραστική ουσία κολχικίνη μπορεί να προλάβει τις σοβαρές επιπλοκές του κορωνοϊού. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε περίπου ένα μήνα. Το φάρμακο χορηγείται εδώ και χρόνια σε ασθενείς με περικαρδίτιδα για να περιορίσει την έκταση του εμφράγματος. Τώρα χορηγείται και σε ασθενείς με κορωνοϊό στη χώρα μας. Η μελέτη θα συμπεριλάβει συνολικά 300 ασθενείς.

«Χορηγούμε το φάρμακο αυτό στην αρχική φάση της νόσου, σε ασθενείς που έχουν συμπτώματα κορωνοϊού, με το σκεπτικό ότι το φάρμακο θα συμβάλει ώστε να προληφθούν οι σοβαρές επιπλοκές. Δεν θα θεραπεύσει τον κορωνοϊό, αλλά θα δούμε αν θα βοηθήσει στον περιορισμό των επιπλοκών στην καρδιά και ίσως στους πνεύμονες» εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο καθηγητής καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος, ένας από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η μελέτη γίνεται από ομάδα 70 επιστημόνων, καθηγητών, καρδιολόγων και πολλών λοιμωξιολόγων και ξεκίνησε μετά την ομόφωνη απόφαση του ΕΟΔΥ για συγχορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς με κορωνοϊό.

Αν αποδειχθεί η θετική επίδραση του φαρμάκου, όπως έχει συμβεί για την περικαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς) και το έμφραγμα, από προηγούμενες ελληνικές και διεθνείς μελέτες, το φάρμακο, που έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες θα μπορεί να ριχθεί στη μάχη για να προλάβει τις επιπλοκές του κορωνοϊού στην καρδιά, σημειώνει ο καθηγητής.


«Η πιθανή αποτελεσματικότητα της κολχικίνης, θα δώσει χρόνο στους υπόλοιπους ερευνητές να βρουν τον φάρμακο ή το εμβόλιο για τον κορωνοϊό». Το εγχείρημα των Ελλήνων επιστημών που συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ και δύο ερευνητικά κέντρα σε Ιταλία και Ισπανία στηρίχθηκε σε μια απλή σκέψη που έχει να κάνει με τη δράση της κολχικίνης που χρησιμοποιείται εδώ και 100 χρόνια.

Καναδοί επιστήμονες ξεκινούν παράλληλα με τους Έλληνες συναδέλφους τους ερευνητές μεγάλη δική τους μελέτη σε 6.000 ασθενείς για να διαπιστώσουν αν η κολχικίνη μπορεί να βοηθήσει και τους ασθενείς με κορωνοϊό.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM