Νέα παρέμβαση έκανε σήμερα για τη φωτιά στη Ρόδο ο Ευθύμιος Λέκκας περιγράφοντας με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση.
Σε χθεσινή παρέμβασή του ο ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, είχε περιγράψει τους 5 παράγοντες για την εξέλιξη της φωτιάς στη Ρόδο.
Σήμερα μιλώντας στο OPEN δήλωσε απαισιόδοξος σχετικά με το πόσο μπορεί να ανακάμψει η πληγείσα από την φωτιά περιοχή, τουλάχιστον φέτος. Σημείωσε δε πως πολύ δύσκολα θα επαναλειτουργήσουν εκεί ξενοδοχειακές μονάδες το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν.
«Από τα Μάσαρα μέχρι το Γεννάδι, δηλαδή μια περιοχή 20-30χλμ έχει παραδοθεί στις φλόγες» είπε χαρακτηριστικά.
Χθες ανέφερε πως 5 είναι οι βασικοί παράγοντες για την εξέλιξη στη φωτιά της Ρόδου είναι:
- Το υφιστάμενο δασικό περιβαλλοντικό πλαίσιο: η υφιστάμενη δασική περιβαλλοντική σύνθεση που περιλαμβάνει πολύ πυκνό δασικό ιστό, ψηλά δέντρα και συσσωρευμένη καύσιμη ύλη.
-Οι υφιστάμενες μορφολογικές συνθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένα επίμηκες μορφολογικό βύθισμα μεταξύ του όρους Αττάβυρος και του Προφήτη Ηλία, και το οποίο αντιστοιχεί σε τεκτονικό βύθισμα με διεύθυνση Α-Δ εγκάρσιο στην επιμήκη ανάπτυξη της Ρόδου
- Οι ιδιαίτερα αρνητικές πυρομετεωρολογικές συνθήκες, δεδομένου ότι στο τεκτονικό βύθισμα αναπτύσσονται τόσο καταβατικοί, όσο και αναβατικοί άνεμοι πυροδοτώντας τις υφιστάμενες εστίες
- Η αδυναμία προσέγγισης στο βασικό κορμό του δάσους λόγω των υφιστάμενων μορφολογικών χαρακτηριστικών και η αδυναμία προσβολής της φωτιάς από αεροσκάφη λόγω των εντόνων μορφολογικών εναλλαγών.
-Η σύνθετη μίξη του δασικού ιστού με αγροτικού οικισμούς, αστικές περιοχές και τουριστικές μονάδες, σύνθεση που επιβάλλει ειδικά και δύσκολα σχέδια διαχείρισης έκτακτης ανάγκης.