Η Ελλάδα καταγράφει πλέον καθημερινά ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, χαρακτήρισε σήμερα «εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα» καθώς τα κρούσματα δεν έχουν μειωθεί και «μάλλον αυξάνονται» όπως είπε.
Προειδοποίησε ότι η τηλεργασία δεν εφαρμόζεται σωστά ακόμα και εκεί που είναι δυνατόν, «κυρίως στο δημόσιο» επειδή «υπάρχει μια αμφιβολία για την εντιμότητα των ανθρώπων για το αν θα δουλέψουν από απόσταση και τους καλούν στα γραφεία». Όμως αυτό προκαλεί διασπορά τονίζει η καθηγήτρια, προσθέτοντας πως τα περισσότερα κτήρια γραφείων δεν έχουν την δυνατότητα αερισμού: «δεν μπορούν να ανοίξουν παράθυρο και αυτό σημαίνει ότι γίνεται συρροή ιών μέσα στον χώρο που αναπνέουμε - είναι καθοριστικό», λέει υπογραμμίζοντας πως τα περισσότερα κρούσματα μέχρι στιγμής διασπείρονται σε κλειστούς χώρους.
«Στον χώρο εργασίας πιθανότατα να αισθανόμαστε άνετα, "είναι ο φίλος μου, ο αδερφός μου, είμαστε μαζί 30 χρόνια - γιατί να μην ανταλλάξω μια χαρούμενη χειραψία, γιατί να μην κάτσουμε να δουλέψουμε δίπλα - δίπλα και να συνεργαζόμαστε από τηλεφώνου;" Αυτό δημιουργεί τεράστια διασπορά».
Για τον κίνδυνο στα σούπερ μάρκετ
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, η κα Λινού εκτίμησε πως χρειάζονται επιπλέον μέτρα και αναφέρθηκε σε βρετανικές μελέτες σύμφωνα με τις οποίες, εν μέσω lockdown στην Αγγλία αυξάνονται τα κρούσματα στα σούπερ μάρκετ που είναι πλέον πρώτη συνιστώσα αύξησης κρουσμάτων, σε ποσοστό 18%.
Άλλη μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατέδειξε πως οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο και το 20% των εργαζομένων ήταν θετικοί στη Βοστώνη. «Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο που προμηθευόμαστε τα προϊόντα, χρειάζεται σύνεση και γρήγορες αποφάσεις» είπε η καθηγήτρια, προκρίνοντας την παράδοση των προϊόντων στο σπίτι. «Θα είναι ασφαλέστερο και το προσωπικό, ασφαλέστερος και ο πληθυσμός - είναι πολύ σημαντικό».
Πρόσθεσε δε ότι οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο είναι υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να γίνονται δωρεάν τεστ κάθε δύο τρεις ημέρες με παράλληλη τήρηση αυστηρών μέτρων. «Οι εργαζόμενοι κολλούν τον ιό από πελάτες και τον μεταδίδουν σε άλλους πελάτες».
Όσο για το πότε θα αποδώσουν τα μέτρα, η κα Λινού απάντησε πως δεν είναι καθόλου προφανές: «Δυστυχώς νομίζω κανείς δεν ξέρει πότε θα βελτιωθεί εικόνα γιατί δεν υπάρχουν μελέτες για το πού βρίσκεται η διασπορά σε όλη τη χώρα, δεν έχουμε δεδομένα, και αν δεν ξέρεις πού πρέπει να παρέμβεις η πρόληψη δεν είναι εφικτή [...] ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας - πρέπει να ληφθούν μέτρα των οποίων η εφαρμογή να είναι εύκολη ώστε να μην έχουμε κρούσματα - όσο έχουμε κρούσματα θα αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι.»