Λύθηκε το «μυστήριο» με τους ψύλλους στο ΑΠΘ - Βρήκαν πώς και γιατί εξαπλώθηκαν

Λύθηκε το «μυστήριο» με τους ψύλλους στο ΑΠΘ - Βρήκαν πώς και γιατί εξαπλώθηκαν Facebook Twitter
1

Μια γάτα με τα νεογέννητα γατάκια της σε μια κλειδωμένη αποθήκη «ευθύνονται» για την παρουσία ψύλλων σε κτίριο του ΑΠΘ.

«Δεν θα πρέπει να δημιουργείται καμία απολύτως ανησυχία», διαβεβαιώνουν οι πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε ό,τι αφορά την υγιεινή των χώρων εργασίας, διδασκαλίας και έρευνας του Πανεπιστημίου, μετά το ζήτημα που υπήρξε με την παρουσία ψύλλων στο Νέο Κτίριο του Χημείου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΠΘ γνωστοποιείται πως «δεν υπάρχουν πλέον ψύλλοι» καθώς και ότι «το πρόβλημα των ψύλλων παρουσιάστηκε στο ισόγειο του Νέου Κτιρίου του Χημείου, όπου, σε μία κλειδωμένη αποθήκη σε άγνωστο χρόνο, εισήλθε ή μεταφέρθηκε από υπαλλήλους μία γάτα με τα νεογέννητα γατάκια της».

«Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να αναπτυχθούν ψύλλοι στις γάτες και τη φωλιά τους, που αρχικά δεν έγιναν αντιληπτοί, επειδή ο χώρος ήταν κλειδωμένος. Όμως, όταν ο πληθυσμός τους αυξήθηκε, μετακινήθηκαν εκτός του χώρου της κλειστής αποθήκης και ενόχλησαν με τα τσιμπήματά τους ορισμένους εργαζομένους στο κτίριο», διευκρινίζεται.

Όταν διαπιστώθηκε η όχληση, απομακρύνθηκαν οι γάτες και έγινε ψεκασμός του χώρου αλλά και όλου του κτιρίου από απεντομωτική εταιρία που συνεργάζεται με το ΑΠΘ.

«Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019, από επιτόπιο έλεγχο που έγινε, παρουσία του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, του Προέδρου του Τμήματος Χημείας και άλλων Καθηγητών και εργαζομένων, στον χώρο όπου πρωτοεμφανίστηκαν οι ψύλλοι αλλά και σε άλλους χώρους του κτιρίου, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν πλέον ψύλλοι», σημειώνεται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
σαν δεν ντρέπονται ... επιστήμονες Να λένε τέτοιες σαχλαμάρες. οι προνύμφες των ψύλλων τρέφονται με οργανικές ουσίες σε χαλιά ή σε στρωσίδια και κλινοσκεπάσματα και συνεπώς απαιτούνται υψηλά επίπεδα υγιεινής .Τα κουκούλια των ψύλλων μπορεί να παραμείνουν αδρανή για αρκετά χρόνια και ξυπνούν από τους κραδασμούς των βημάτων του ανθρώπου. Είναι πολύ συνηθισμένο μια εστία ψύλλων να παραμείνει αδρανής σε ένα άδειο σπίτι,αίθουσα,αποθήκη και να ενεργοποιηθεί όταν εισέλθει ανθρωπος ή ζώο ή επανακατοικηθεί ..Η εύκολη λύση είναι να κατηγορούν τις γάτες, όπως τον μεσαίωνα. Υπάρχουν λύσεις από σοβαρές εταιρείες απεντόμωσης.Οι πιο πολλές όμως είναι άσχετες. Θυμάμαι στην Αιμοδοσία Αχεπα, υπήρξαν ψύλλοι από παλιά κλινοσκεπάσματα και η Εταιρεία πρότεινε ως λύση να απομακρυνθούν οι δεκάδες γάτες του Νοσοκομείου!!!Πανούκλα χρειάζεται το ανθρώπινο είδος για να ισορροπίσουμε.