Μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα έφτιαξαν ένα δίκτυο επικοινωνίας με σκοπό να αλλάξουν τον κόσμο

Μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα έφτιαξαν ένα δίκτυο επικοινωνίας με σκοπό να αλλάξουν τον κόσμο Facebook Twitter
H Nικολέτα, ο Παρίσης, ο Ανδρέας, ο Αλέξανδρος, ο Γιώργος και η Μαρία. Συνάντηση στην Κοζάνη.
0



ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ έχουν δύναμη, πυγμή και άποψη. Έχουν γνώση και γνώμη την οποία επιθυμούν να εκφράσουν με δημιουργικούς τρόπους, διεκδικώντας έτσι τον δικό τους χώρο στον δημόσιο διάλογο.

Απόδειξη του ισχυρισμού αυτού είναι οι 28 μαθητές απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας που με αφορμή την καραντίνα και τον εγκλεισμό έφτιαξαν το ChangeTheWorld.gr, ένα διαδικτυακό ημερολόγιο στο οποίο αποτυπώνουν σκέψεις, εντυπώσεις και συναισθήματα για τη νέα πραγματικότητα και τον κορωνοϊό, ανταλλάσσουν απόψεις, μοιράζονται ενδιαφέροντα ή ανεβάζουν συνεντεύξεις και άρθρα γνώμης.


Πίσω από την ιδέα του ημερολογίου κρύβονται ο 18χρονος Γιώργος Τριανταφύλλου, μαθητής του 10ου Λυκείου Κοζάνης, και η 16χρονη Μαρία Ιωακειμίδου από τη Θεσσαλονίκη. Οι αγάπη για τη συγγραφή, η ανάγκη έκφρασης και η ευαισθητοποίησή τούς απέναντι σε κοινωνικά θέματα τούς παρακίνησε έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν τον χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους την περίοδο του εγκλεισμού και να δημιουργήσουν έναν ασφαλή χώρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο για τους ίδιους αλλά για όλους τους συνομηλίκους τους.

Σιγά σιγά το εγχείρημά τους άρχισε να έχει ευρεία απήχηση, με όλο και περισσότερους μαθητές από την Ελλάδα να γίνονται μέλη της ομάδας. Χωρίς να γνωρίζονται αρχικά, κατάφεραν με πρόγραμμα, συντονισμό και ενδοεπικοινωνία να οικοδομήσουν έναν συνεκτικό, οργανωμένο δημόσιο λόγο με ενδιαφέροντα θέματα και εναλλακτικές προσεγγίσεις. Επιπλέον, μεταξύ τους αναπτύχθηκαν φιλικοί δεσμοί, σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων και προοπτικών.


Όπως παραδέχονται, σκοπός της ομάδας είναι να βοηθήσουν να γίνει πράξη αυτό που λέει το όνομά τους: να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. «Είμαστε μια ομάδα νέων και σκοπός μας είναι να αφυπνίσουμε τους συνανθρώπους μας σχετικά με τα διάφορα προβλήματα που παρατηρούμε γύρω μας, απέναντι στα οποία δεν αντέχουμε να μένουμε σιωπηλοί».

Μέσω των δράσεών μας θέλουμε να αφυπνίσουμε τους νέους της χώρας μας, ώστε να γίνουν κι εκείνοι ενεργοί πολίτες. Τέλος, οραματιζόμαστε μια κοινωνία, όπου οι νέοι θα έχουν γνώμη και φωνή για τα θέματα που απασχολούν τους ιδίους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.


Το ChangeTheWorld.gr είναι κάτι παραπάνω από μια ομάδα νέων με όραμα. Είναι μια συλλογικότητα νέων αποφασισμένη να συμβάλει ενεργά στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Το μέλλον τούς ανήκει και είναι εδώ για να το διεκδικήσουν.


— Πότε ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας;

Γιώργος: Όλα ξεκίνησαν όταν ανέβασα ένα story στο Instagram τον Απρίλη με ένα άρθρο που είχα γράψει, και η Μαρία, την οποία ήξερα από τους Ελαιώνες (κατασκήνωση), αλλά δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη σχέση, απάντησε σε αυτό. Είπα τότε: «Τι γίνεται εδώ; Υπάρχει άνθρωπος που σκέφτεται σαν εμένα;». Είναι τόσο σοβαρή, που κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα συνεργαζόμασταν εμείς οι δύο!

Έτσι, λοιπόν, τη ρώτησα αν ήθελε να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις για ένα ημερολόγιο καραντίνας με παιδιά απ' όλη τη χώρα που ετοίμαζα. Απάντησε. Στο μεταξύ, είχα στείλει το ερωτηματολόγιο και σε άλλους γνωστούς μου από άλλες περιοχές (που έχω γνωρίσει από κατασκήνωση, συνέδρια, δράσεις κ.ά.), όπως ο Ιάσονας, οι Κωνσταντίνοι, ο Ανδρέας και άλλα παιδιά, που δεν γνωρίζονταν καν μεταξύ τους. Η Μαρία έβαλε κι εκείνη το χεράκι της.

Δουλεύαμε 8 ώρες την ημέρα με team view, μάζεψε κι εκείνη εμπειρίες παιδιών κι έτσι γνωριστήκαμε όλοι μαζί μέσα από βιντεοκλήσεις και δημιουργήσαμε την ομάδα με σκοπό να δώσουμε βήμα, με τη στήριξη των μέσων ενημέρωσης, σε όσο δυνατόν περισσότερα «ανήσυχα» παιδιά της χώρας μας.


— Πόσοι είστε στην ομάδα;

Γιώργος: Είκοσι εννιά άτομα!

Μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα έφτιαξαν ένα δίκτυο επικοινωνίας με σκοπό να αλλάξουν τον κόσμο Facebook Twitter
Ο Γιώργος και η Μαρία, εμπνευστές της ομάδας.


— Τι ηλικίες έχετε;

Ιάσονας: Έχουμε αρκετά μέλη που είναι 18 και 16, και μερικά που είναι 17. Γενικά, η ομάδα αποτελείται από μαθητές από 13 (παιδιά που από αυτή την ηλικία έχουν μεγάλη αγάπη για τη δημοσιογραφία) έως και 15 ετών.

— Από ποια μέρη της Ελλάδας είναι τα μέλη της ομάδας;

Γιώργος: Η Μαρία, οι δύο Κωνσταντίνοι, η Μαριλίνα, ο Χρήστος, ο Γιάννης, η Άννα, η Εύα, ο Σταύρος και τα «σφουγγάρια» μας, Αγγελίνα και Έλενα, είναι από τη Θεσσαλονίκη. Ο Ιάσονας, ο Ραφαήλ, ο Ορέστης και η Όλγα είναι από την Αθήνα, ο Ανδρέας, εγώ, η Νικολέτα και ο Παρίσης (Γιώργος επίσης) απ' την Κοζάνη, ο Θάνος απ' τη Λιβαδειά, και μόλις πέρασε στον Βόλο, ο Κυριάκος απ' τον Βόλο, και πέρασε στη Νομική Αθηνών, η Ραφαέλα απ' την Κέρκυρα, και πέρασε στην Κομοτηνή, η Φαίη απ' τη Φλώρινα, η Λυδία απ' τα εξωτικά Ιωάννινα, ο Κούλης (και αυτός Γιώργος) από την Πέλλα, ο Νίκος (τον λέμε και Βασιλιά της Pop) απ' τη Ρόδο και η Ειρήνη απ' το Μόναχο.

— Ο κόσμος πώς αντιδράει στη δράση σας; Σας στηρίζουν οι δάσκαλοι και οι γονείς σας;

Ιάσονας: Παρότι είναι ακόμα αρχή, ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το εγχείρημά μας και καθημερινά βλέπουμε όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Οι καθηγητές και οι γονείς μας στηρίζουν τις προσπάθειές μας και μας ασκούν κριτική έτσι ώστε να βελτιωνόμαστε. Μετά τις δράσεις μας, πολλά παιδιά που τις παρακολουθούν μας πλησιάζουν και, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, γίνονται μέλη της ομάδας μας.

— Τι σκοπό έχετε με τις δράσεις και τις συνεντεύξεις που κάνετε;

Ιάσονας: Ο σκοπός των δράσεων, των συνεντεύξεων αλλά και γενικότερα της ομάδας είναι η ανάδειξη και ανάλυση διάφορων σημαντικών κοινωνικών θεμάτων που απασχολούν τους νέους. Μέσω των δράσεών μας θέλουμε να αφυπνίσουμε τους νέους της χώρας μας, ώστε να γίνουν κι εκείνοι ενεργοί πολίτες. Τέλος, οραματιζόμαστε μια κοινωνία, όπου οι νέοι θα έχουν γνώμη και φωνή για τα θέματα που απασχολούν τους ιδίους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

— Έχετε σκοπό να επεκταθεί η ομάδα και να φτιάξετε ένα δίκτυο ακόμα μεγαλύτερο;

Νίκος: Η ομάδα μας σαφώς είναι ανοιχτή σε όλους όσοι μπορούν και θέλουν και οπωσδήποτε επιθυμούμε την επέκτασή της και την πολυφωνία.

— Υπάρχει κάτι που αισθάνεστε ότι δεν σας προσφέρει το σχολείο και πρέπει να το δημιουργήσετε μόνοι σας;

Νίκος: Κατά την άποψή μας, τα σχολεία δεν προσφέρουν στο μαθητικό κοινό όσα θα έπρεπε, ούτε στο ελάχιστο, και το χειρότερο είναι ότι όσες, ελλιπείς δυστυχώς, προσπάθειες γίνονται από τη μεριά της πολιτείας για βελτίωση πάντα αποδεικνύονται αποτυχημένες. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα άλλωστε και από τις διάφορες επιστημονικές έρευνες και εκθέσεις που βγαίνουν κατά καιρούς, όπως εκείνη της PISA. Μπορούμε, ωστόσο, να επιβεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό υλικό και ότι η γενιά μας θα κάνει πολλά.

— Πώς αισθανθήκατε, ή αισθάνεστε, με το θέμα του κορωνοϊού και της δημόσιας υγείας; Ανησυχείτε, φοβάστε;

Ιάσονας: Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας, όλος ο κόσμος δοκιμάστηκε και είναι φυσικό να υπάρχει ανησυχία. Παρ' όλα αυτά, ως ομάδα πιστεύουμε ότι κάθε κρίση πρέπει να τη βλέπουμε σαν ευκαιρία, επομένως ο όποιος φόβος ή ανησυχία πρέπει να είναι παραγωγικά, ώστε η κοινωνία μας να είναι θωρακισμένη και καλύτερα προετοιμασμένη για μια μελλοντική πανδημία.

Μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα έφτιαξαν ένα δίκτυο επικοινωνίας με σκοπό να αλλάξουν τον κόσμο Facebook Twitter

— Είναι τα ενδιαφέροντά σας διαφορετικά από των περισσοτέρων συνομηλίκων σας;

Μαρία: Στόχος μας δεν είναι να διαφοροποιηθούμε από το πλήθος, ούτε πιστεύουμε ότι έχουμε κάτι ξεχωριστό. Η ομάδα υπάρχει μόνο και μόνο διότι όσα παιδιά συμμετέχουμε έχουμε κάτι κοινό: την αγάπη για τη γραφή. Κατά τα άλλα, ο καθένας μας έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και ασχολίες.

— Ποια ανάγκη σας καλύπτει το να γράφετε και να δραστηριοποιήστε στον δημόσιο λόγο;

Γιώργος: Νιώθουμε πως έχουμε κι εμείς λόγο στην κοινωνία που ανήκουμε ως η νέα γενιά αυτής! Νιώθουμε την ανάγκη να μοιραστούμε τις ιδέες μας και να προβάλουμε τον νεανικό τρόπο ζωής, της γενιάς μας δηλαδή, στους μεγαλύτερους, για να μας καταλάβουν και να ακούσουν τα αιτήματά μας, ώστε να αποδείξουμε πως είμαστε μια νεολαία με άποψη, πυγμή, αγάπη για τον τόπο μας και τους εαυτούς μας και γεμάτοι όρεξη για δημιουργία!

— Πώς επικοινωνούσατε στην καραντίνα;

Νίκος: Κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Messenger, το Instagram ή ακόμα και το Zoom και το Cisco. Αυτή την περίοδο του εγκλεισμού θα λέγαμε πως «ξεκλειδώσαμε», κατά κάποιον τρόπο, μια σειρά από νέες δυνατότητες αυτών των μέσων και ενώσαμε αποτελεσματικά τις φωνές μας από κάθε μεριά της Ελλάδας.

— Τι βλέψεις έχετε για το μέλλον; Τι ετοιμάζετε;

Μαρία: Προχωράμε με αργά και σταθερά βήματα. Το μέλλον, όμως, πάντα είναι άδηλο. Προς το παρόν, ετοιμάζουμε μια καμπάνια που θα αφορά τα τροχαία ατυχήματα. Πρόκειται για ένα θέμα πολυσυζητημένο, το οποίο όμως μας αφορά όλους. Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι η επέκταση της ομάδας και το να δοθεί βήμα σε μαθητές και φοιτητές.

— Υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των μελών της ομάδας; Πόσο εύκολο είναι να συνεργάζεστε εξ αποστάσεως;

Μαρία: Οι εντάσεις είναι κάτι φυσιολογικό σε όλες τις σχέσεις. Το θέμα είναι να υπάρχει σωστή συνεργασία και αλληλοκατανόηση. Όλα τα μέλη της ομάδας συμβάλλουν στο να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα κύρια συστατικά για την ενότητά μας είναι η θέληση και το πνεύμα συνεργασίας απ' όλους.

— Ποια είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνεστε κυρίως και σας ενδιαφέρουν;

Μαρία: Η ομάδα πραγματεύεται θέματα της επικαιρότητας και οτιδήποτε απασχολεί τους νέους. Πιο συγκεκριμένα, προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε σε θέματα ρατσισμού και γενικότερα διακρίσεων, τονώνοντας όχι μόνο το ηθικό των αναγνωστών μας αλλά και το δικό μας. Για παράδειγμα, τον προηγούμενο μήνα ο Τάλχα Ζαφάρ, ένας νεαρός πρόσφυγας, μίλησε στον Γιώργο Τριανταφύλλου και στον Γιώργο Παρίση για όσα έζησε. Τον Ιούνιο ένας ομοφυλόφιλος μαθητής μίλησε σ' εμένα και στον Γιώργο Τριανταφύλλου για όσα έχει βιώσει. Αυτές, προς το παρόν, είναι οι συνεντεύξεις που έχουμε δημοσιεύσει.

— Τι θέλετε να περάσετε στον κόσμο;

Αγγελίνα και Έλενα, ετών 13: Είμαστε μια ομάδα που βασίζεται σε νεαρά άτομα (μαθητές, φοιτητές) τα οποία επιθυμούν μια αλλαγή στον κόσμο και στις αντιλήψεις των πραγμάτων. Θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν και να αναδείξουμε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία.

Facebook /// Instagram

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλβιόνα Μάντσο: Το παιδί μεταναστών από την Αλβανία που θριάμβευσε στις Πανελλήνιες

Ελλάδα / Αλβιόνα Μάντσο: Το παιδί μεταναστών από την Αλβανία που θριάμβευσε στις Πανελλήνιες

Η Αλβιόνα κατάφερε, χωρίς φροντιστήριο, να συγκεντρώσει στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις 18.750 μόρια και να περάσει πρώτη στο τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ