Σε εξέλιξη είναι η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου στη δίκη για την Χρυσή Αυγή, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι αθώος.
Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατά την απολογία του έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία και βρώμικη προπαγάνδα εναντίον του. Εισερχόμενος στη δικαστική αίθουσα αποδοκιμάστηκε από μέλη του ακροατηρίου και η μητέρα του Παύλου Φύσσα τον φώναξε «σκυλί».
Ωστόσο, την ίδια ώρα, υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής χειροκρότησαν τον κατηγορούμενο. Κατά την απολογία του, ο Ν. Μιχαλολιάκος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι είναι αθώος από τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και έκανε λόγο για βρώμικη προπαγάνδα και πολιτική σκευωρία σε βάρος της Χρυσής Αυγής.
«Για την συγκέντρωση στις Θερμοπύλες τον Αύγουστο του 2012 όπου κατηγορήθηκα για προτροπή σε βία, έχω να πω ότι είναι ντροπή να γίνεται τέτοια συρραφή λεγόμενων. Μας αποδίδονται έκνομες πράξεις γιατί παγκοσμίως κυνηγούν τις εθνικιστικές ομάδες» κατέθεσε.
Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε, για πρώτη φορά δικάζεται ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος για πράξεις οπαδού του κόμματος του, και αναφέρει πως ο ίδιος είχε καταδικάσει το έγκλημα στο Κερατσίνι, δηλαδή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από το βήμα της Βουλής.
«Εμείς δηλώναμε εγγράφως εθνικιστές και όχι ναζιστές. Θα υπερασπιστώ έναν ολόκληρο κόσμο από τη βρώμικη προπαγάνδα και την πολιτική στόχευση», ισχυρίστηκε ο Ν. Μιχαλολιάκος. Αναφερόμενος στη σύλληψή του τόνισε πως «ήρθαν να συλλάβουν με τεθωρακισμένα λες και πήγαιναν να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν», έκαναν «τηλεοπτικό σόου» με «επιχείρηση σοκ και δέος» που στόχο είχε, όπως είπε, «να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό».
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε νόμιμη τη δράση της Χρυσής Αυγής, και εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και μελών της κυβέρνησής του. Όπως υποστήριξε η κυβέρνηση Σαμαρά και υπουργοί της «έβλεπαν τις δημοσκοπήσεις και ήθελαν να στήσουν κατηγορητήρια».
Και συνέχισε ο Νίκος Μιχαλολιάκος: Ότι είχε πολιτική στόχευση αυτή η ιστορία προκύπτει και από το γεγονός ότι εμάς από τα ξημερώματα μας είχαν στη ΓΑΔΑ. Συμπληρώσαμε κάποια χαρτιά, δαχτυλοσκοπηθήκαμε και ήταν 2 η ώρα που ήταν να πάμε, αλλά δεν πηγαίνανε στις 2 η ώρα, μας είπαν ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα του δελτίου ειδήσεων. Και πράγματι μας έβγαλαν με χειροπέδες από την κεντρική είσοδο της Αλεξάνδρας, που ήταν όλα τα τηλεοπτικά συνεργεία, όχι μόνο ελληνικά αλλά και διεθνή ήταν μια επιχείρηση σοκ και δέος, προκειμένου να τρομοκρατήσουν έναν ολόκληρο κόσμο, μια επιχείρηση να ποινικοποιήσουν και η στάση τους θυμίζει το στίχο ενός ποιητού που έλεγε είμαστε με τα βαποράκια, τους πρεζακηδες, παραβιάζοντας κάθε αρχή μας έβαλαν από την κεντρική είσοδο προκειμένου να μας παρουσιάσουν σαν εγκληματίες (...) Να πουν στον ελληνικό λαό «μην πάτε με αυτούς γιατί είναι εγκληματίες, μην πάτε με αυτούς γιατί θα σας φορέσουν χειροπέδες».
«Αυτή ήταν η συλλογιστική ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος πολλών ετών αλλά κυρίως τα 6 τελευταία χρόνια, από τον Δεκέμβρη του '13 μέχρι σήμερα όπου έχουμε λιντσαριστεί από τα ΜΜΕ. Υπήρχε πλήρης απαγόρευση από τα Μέσα για να καταθέσουμε την άποψη μας. 615.000 άνθρωποι μας τίμησαν και γύρισαν την πλάτη στην βρώμικη προπαγάνδα ενός συστήματος. Πώς ξεκίνησε η Χρυσή Αυγή. Ξεκίνησε όχι σαν κόμμα, όχι σαν οργάνωση αλλά σαν μια ομάδα ανθρώπων που συναντήθηκε στην 4η Αυγούστου, στην οποία ήμουν κι εγώ. Άνθρωποι με ιδανικά εθνικά, αντιμαρξιστές που είχαν κάποιους ιδεολογικούς προβληματισμούς», υποστήριξε.
Νωρίτερα, η ατμόσφαιρα τόσο μέσα όσο και έξω από το Εφετείο ήταν τεταμένη. Μέσα στο δικαστήριο είχαν μπει περίπου 20-30 υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, ενώ μισή ώρα αργότερα άρχισαν να καταφθάνουν και αντιφασιστικές ομάδες για να διαδηλώσουν. Δρακόντεια παραμένουν τα μέτρα ασφαλείας καθώς τα ΜΑΤ βρίσκονται μέσα και πέριξ του Εφετείου.