ΜΚΟ ζητούν να διασφαλιστεί η πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στη σίτιση και οικονομική βοήθεια

ΜΚΟ ζητούν να διασφαλιστεί η πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στη σίτιση και οικονομική βοήθεια Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
0

Συνολικά 28 ΜΚΟ, με κοινή ανακοίνωσή τους, καλούν την κυβέρνηση να εκταμιεύσει αμέσως τις καθυστερημένες πληρωμές του οικονομικού βοηθήματος και να εξασφαλίσει σίτιση σε άτομα που ζουν σε εγκαταστάσεις για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς. 

«Η στέρηση της τροφής είναι ένα επαίσχυντο γεγονός και συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζουν οι ΜΚΟ. 

Στην ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι άνθρωποι που αναζητούν ή έχουν λάβει διεθνή προστασία στην Ελλάδα «στερούνται πλέον τροφής ή χρηματικού επιδόματος», λόγω «των πολιτικών που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση» και της «συνολικής έλλειψης προετοιμασίας να αναλάβει τις υποχρεώσεις της». 

Σε όσους εξαιρούνται από την παροχή σίτισης στα καμπ- σύμφωνα με τις ΜΚΟ- συμπεριλαμβάνονται άτομα με αναγνωρισμένο καθεστώς πρόσφυγα, άτομα που δεν έχουν εγγραφεί ακόμη στο σύστημα υποδοχής και εκείνα των οποίων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί. 

«Μεταξύ εκείνων που έχουν μείνει χωρίς τροφή, το 25% είναι γυναίκες (συμπεριλαμβανομένων εγκύων) και μονογονεϊκές οικογένειες, το 40% παιδιά, ενώ επίσης συμπεριλαμβάνονται χρόνιοι ασθενείς και ασθενείς με ειδικότερες ιατρικές και διατροφικές ανάγκες. Σε ορισμένες περιοχές, δεν παρέχεται φαγητό καν σε όσους τέθηκαν σε καραντίνα λόγω του COVID 19», αναφέρουν μάλιστα οι ΜΚΟ. 

Παρόλο που οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και τα άτομα των οποίων το αίτημα για άσυλο απορρίφθηκε δεν πρέπει να ζουν σε καταυλισμούς, πολλοί αναγκάζονται να παραμείνουν ή να επιστρέψουν εκεί, λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων, σημειώνουν οι ΜΚΟ, επισημαίνοντας ότι αυτό «αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη έλλειψη στρατηγικής ένταξης στην Ελλάδα». 

Παρόμοια είναι η κατάσταση για πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καταχωρίσουν τις αιτήσεις τους «λόγω των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων» που παρατηρούνται στα Γραφεία Ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την κοινή ανακοίνωση των 28 ΜΚΟ, χιλιάδες αιτούντες άσυλο που είναι δικαιούχοι σίτισης σε κρατικά καταλύματα της Ελλάδας, λαμβάνουν γεύματα λόγω της προσωρινής διακοπής στο επίδομα που δικαιούνταν. 

Η χρηματοδότηση από την ΕΕ για το επίδομα ήταν προγραμματισμένο να περάσει την 1η Ιουλίου από την Ύπατη Αρμοστεία στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε τρίμηνη παράταση, για την ομαλή μετάβαση. 

Την 1η Οκτωβρίου η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως αυτή την ευθύνη, αλλά έκτοτε περίπου 36.000 άνθρωποι δεν έχουν λάβει το επίδομά τους, σύμφωνα με τις ΜΚΟ. Σε μια προσπάθεια να καλυφθεί αυτό το κενό, προσφέρεται τροφή στους αιτούντες άσυλο ωστόσο «σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για πολύ κακής ποιότητας τροφή και συχνά όχι πλήρως μαγειρεμένη». 

Οι ΜΚΟ εκτιμούν κατά προσέγγιση ότι το 60% των ανθρώπων που ζουν σε καταυλισμούς της ηπειρωτικής χώρας δεν λαμβάνουν φαγητό. 

«Η πρόσβαση σε βιοτικούς πόρους είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Η επισιτιστική ανασφάλεια, πόσο μάλλον η πλήρης στέρηση τροφής, δεν πρέπει να βιώνεται από κανέναν, και μάλιστα με κρατική υπαιτιότητα. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δράσουν επειγόντως για να εκπληρώσουν αυτό το δικαίωμα και να καλύψουν τις ανάγκες όσων αναζητούν προστασία», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των ΜΚΟ. 

Η απάντηση του υπουργείου 

Στην απάντησή του μετά την ανακοίνωση των ΜΚΟ, το υπουργείο Μετανάστευσης αναφέρει ότι δικαίωμα σίτισης έχουν όλοι οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας. 

«Ήδη, από 1/10 παρέχονται σε όλους τρία γεύματα και πόσιμο νερό ημερησίως, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για ειδικές ομάδες (διαβητικούς, βρέφη ανάλογα την ηλικία τους κλπ.)», αναφέρει το υπουργείο και συμπληρώνει ότι η ίδια κατηγορία «θα λάβει κανονικά» το προβλεπόμενο χρηματικό βοήθημα στα τέλη του μήνα, το οποίο στο εξής θα καταβάλλεται απολογιστικά. «Συνεπώς, καμία καθυστέρηση / πρόβλημα δεν υπάρχει σε αυτό», συμπληρώνει η ανακοίνωση. 

Όσοι μετανάστες έχουν λάβει τελεσίδικες αρνητικές αποφάσεις, έχουν υποχρέωση αποχώρησης από τη χώρα, επισημαίνει το υπουργείο. Εναλλακτικά μπορούν, με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., να οδηγούνται σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης.  

Οι πρόσφυγες που έχουν αναγνωρισθεί ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, δεν έχουν δικαίωμα διαμονής στις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και πρέπει να αποχωρήσουν από αυτές, αναφέρει ακόμη το υπουργείο. 

«Παράλληλα, έχουν δικαίωμα εργασίας και μπορούν να αιτηθούν επιδόματα που δίδονται για τη στήριξή τους. Παράλληλα, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο πρόγραμμα HELIOS, που υλοποιεί το υπουργείο μας σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθούν επιπλέον προγράμματα ένταξης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», καταλήγει η ανακοίνωση. 
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

Ελλάδα / Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

«Η Τροχαία έκανε ελέγχους αλλά αν κλείσουν και τα δύο τα ρεύματα, θα μπλοκαριστεί και η Τροχαία και τα εκχιονιστικά μέσα στις ουρές» εξήγησε
LIFO NEWSROOM
ΕΥΔΑΠ για τα λύματα στην παραλιακή: Το δίκτυο αποχέτευσης υπερφορτώνεται λόγω των 7.000 παράνομων συνδέσεων

Ελλάδα / ΕΥΔΑΠ για λύματα στην Παραλιακή: Το δίκτυο υπερφορτώνεται λόγω 7.000 παράνομων συνδέσεων

Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται το πρόβλημα και το αποδίδει στις παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο, για τις οποίες, όπως τόνισε, λαμβάνονται μέτρα
LIFO NEWSROOM