Μόσιαλος: Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων - Δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση από κανέναν

Μόσιαλος: Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων - Δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση από κανέναν Facebook Twitter
Μόσιαλος: Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων - Δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση από κανέναν
0

Δεν μπορεί να υπάρχει χαλάρωση από κανέναν επισημαίνει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό μετά και τα περιστατικά συγχρωτισμού στη Μύκονο.

Ο Η. Μόσιαλος μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στα 97 κρούσματα που σημειώθηκαν επισήμανε πως «πάλι καλά που έχουμε τέτοιο αριθμό κρουσμάτων, με το σκεπτικό ότι δεν εφαρμόσαμε τα μέτρα αποκλιμάκωσης με την ευλάβεια που τα εφάρμοσαν οι Σκανδιναβοί και οι Αυστριακοί».

Σημείωσε δε πως όλοι, πολιτικοί, πολίτες, επιστήμονες «ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και εννοώ όλοι. Δεν πρέπει να δοθεί αίσθηση χαλάρωσης κυρίως από δημόσια πρόσωπα».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε και από την άλλη να περιμένουμε τον αριθμό κρουσμάτων που είχαμε την περίοδο του lockdown. Τα περισσότερα κρούσματα είναι αναμενόμενα αλλά το ερώτημα είναι η ποιοτική και δημογραφική δομή αυτών των κρουσμάτων».

Για το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων σε 24ωρη βάση, ο Η. Μόσιαλος απάντησε πως δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρξει lockdown, εκτός κι αν μιλάμε για ευπαθείς ομάδες.

«Αν έχουμε 50 κρούσματα σε μια μέρα δεν πρέπει αναγκαστικά να ανησυχήσουμε. Αν όμως έχουμε 50 κρούσματα σε ευπαθείς ομάδες, εκεί πρέπει να ανησυχήσουμε πολύ. Δεν είμαστε πάντως ακόμα σε ανησυχητικά επίπεδα για να κάνουμε τοπικά lockdown.

Είναι διαφορετικό να έχεις κρούσματα σε νέους, διαφορετικό αν έχεις επέκταση της λοίμωξης σε ένα νοσοκομείο ή σ ένα οίκο ευγηρίας, σε στρατόπεδα ή σε φυλακές», συνέχισε.

Το αναμενόμενο είναι να αυξηθούν τα κρούσματα γιατί «στην Ελλάδα έχουμε μικρότερο επιπολασμό της νόσου σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο Η. Μόσιαλος αναφερόμενος στο άνοιγμα του τουρισμού.

«Σε χώρες που πέρασαν μεγαλύτερες εντάσεις από τον κορωνοϊό συγκριτικά με εμάς, όπως η Αγγλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, έχει μετρηθεί ότι προσβλήθηκε το 5% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από 1% στην Αυστρία, στην Γερμανία, στην Δανία και στη Νορβηγία.

Αντίθετα, τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα σε αστικά κέντρα. 11% στη Μαδρίτη, 10% στη Στοκχόλμη και στην Γενεύη, 17% στο Λονδίνο. Σε επίπεδο χώρας, κυρίως στην Ευρώπη, με λίγες εξαιρέσεις, αυτά τα ποσοστά μας λένε ότι πολλοί λίγοι κόλλησαν τον ιό, λόγω του lockdown και είναι δύσκολο να δούμε μεγάλη έξαρση από τον τουρισμό. Αυτό δεν σημαίνει δεν πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας», είπε ο Η. Μόσιαλος.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν φταίει το αττικόψαρο για το πάγωμα των αντιπλημμυρικών: «Προσπαθούν να κάνουν εισβολή σε προστατευόμενη περιοχή»

Ελλάδα / Δεν φταίει το αττικόψαρο για το πάγωμα των αντιπλημμυρικών: «Προσπαθούν να εισβάλουν σε προστατευόμενη περιοχή»

«Το αττικόψαρο έγινε ο καρχαρίας των ρεμάτων της ανατολικής αττικής», λέει ο Σταμάτης Αρναούτης από την Πρωτοβουλία για την Προστασία του Ερασίνου
LIFO NEWSROOM