NEW STATESMAN: "Μια καταστροφική υπόθεση βαρβαρότητας από την Ελληνική αστυνομία".

NEW STATESMAN: "Μια καταστροφική υπόθεση βαρβαρότητας από την Ελληνική αστυνομία". Facebook Twitter
1

 

NEW STATESMAN: "Μια καταστροφική υπόθεση βαρβαρότητας από την Ελληνική αστυνομία". Facebook Twitter

A before and after montage of the photos released by the Greek police of one of the anarchists.

Άρθρο του Γιάννη Μπαμπούλια στο New Statesman, στις 9 Φεβρουαρίου, σχετικά με τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας της Ελληνικής Αστυνομίας για την υπόθεση κακοποίησης των τεσσάρων συλληφθέντων Στο Βελβεντό.

"Μια καταστροφική & μη πειστική υπόθεση βαρβαρότητας & κακοδιαχείρισης από την Ελληνική αστυνομία".

Αντικρουόμενες ιστορίες και παραποιημένες φωτογραφίες αποκαλύπτουν την αδέξια προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομία να κρύψει τον βαθμό βίας που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια και μετά τη σύλληψη των τεσσάρων αναρχικών.

Καθώς περισσότερες φωτογραφίες των τεσσάρων αναρχικών που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν από την ελληνική αστυνομία, ένας νέο γύρος αντιπαράθεσης άνοιξε στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η εκτεταμένη κακοποίηση που υπέστησαν οι ύποπτοι έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους και όχι αργότερα, όπως οι ίδιοι και οι δικηγόροι τους ισχυρίζονται, το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας ορίστηκε να διερευνήσει την υπόθεση. Το συμπέρασμά τους ήταν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικούς, ότι ενδείξεις πάλης ήταν φανερές και ότι οι ύποπτοι υπέστησαν τους τραυματισμούς αφότου αντιστάθηκαν στη σύλληψη, ένας ισχυρισμός που ο Νίκος Δένδιας (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη), είχε υποστηρίξει και επαναλάβει ο ίδιος.

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση της αστυνομίας, αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν γύρω στις 13:00, μόνο δέκα λεπτά αφου πραγματοποιήθηκε η σύλληψη. Μια κάμερα τηλεφώνου και μια μικρή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή χρησιμοποιήθηκαν και οι εικόνες εστάλησαν στην αρμόδια υπηρεσία μέσω e-mail στις 13:45 μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα στις 13:30. Η έκταση στους μώλωπες στα πρόσωπα των υπόπτων είναι πραγματικά τρομακτική και αναπόφευκτα προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα.

 

NEW STATESMAN: "Μια καταστροφική υπόθεση βαρβαρότητας από την Ελληνική αστυνομία". Facebook Twitter

 

Aυτό το νέο σετ φωτογραφιών δημοσιεύθηκε επίσης.

Ενώ η αστυνομία ισχυρίζεται ότι αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν αμέσως μετά το συμβάν (το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 12:50) και  επίσης, ότι προσπάθησε να τα στείλει για πρώτη φορά στην αρμόδια υπηρεσία στις 13:30 και στις 13:45, το EXIF data (pdf) το οποίο οι ίδιοι παρουσίασαν, δείχνει ότι μερικές φωτογραφίες δεν είχαν ληφθεί μέχρι τις 14:31. Επιπλέον, για να προστεθεί στην όλη σύγχυση, στο φόντο μιας από τις εικόνες, ένα ρολόι δείχνει καθαρά 8:25 . Λες και δεν θα ήταν αρκετά όλα αυτά, τα μεταδεδομένα των αρχείων (the metadata of the files) δείχνουν ότι τα αρχεία δεν είχαν δημιουργηθεί στον συγκεκριμένο υπολογιστή μέχρι τις 13:53, το οποίο και πάλι δεν στηρίζει τους ισχυρισμούς τους. Αλλά τα EXIF data και τα  metadata δόθηκαν κατά τέτοιο τρόπο (αρχείο PDF) που θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει με ένα απλό επεξεργαστή κειμένου. Αυτό δεν το επισημαίνουμε για να πούμε ότι ήταν πραγματικά αλλαγμένα, αλλά να επισημάνουμε ότι όλο αυτό είναι ένα χάος και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδείξει τίποτα, απλώς περιπλέκει την υπόθεση ακόμη περισσότερο.

Το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά την εξέταση των εκθέσεων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρ 'όλα αυτά, δεν υπήρχαν βασανιστήρια. Προβάλλει αυτόπτες μάρτυρες της πάλης και τους αστυνομικούς  που κατέθεσαν ότι είδαν τους μώλωπες ενώ οι συλληφθέντες μεταφέρονταν και ακόμη ισχυρίζεται οτι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, μια λεπτομέρεια που ακούστηκε μία εβδομάδα μετά το συμβάν και δεν υποστηρίζεται από έκθεση ενός ιατροδικαστή. Αλλά η μαρτυρία ενός εκ των αστυνομικών που τον συνέλαβαν μας προσφέρει έδαφος για πολύ αμφιβολία, καθώς δεν κάνει καμία αναφορά στην έντονη μάχη που οι άλλοι περιγράφουν, αλλά μάλλον σε μια γρήγορη και καθαρή σύλληψη:

Είχαμε διαπιστώσει από πριν στη διάρκεια της καταδίωξης, ότι ο οδηγός δεν είχε όπλο. Αντίθετα, ο συνοδηγός διαπιστώσαμε πως είχε καλάσνικοφ. Δεν ξέραμε αν και πόσοι ήταν στο πίσω μέρος. Όταν μπλοκάραμε το βανάκι και δεν είχε διέξοδο διαφυγής, πλησίασα την πόρτα του συνοδηγού, την άνοιξα όσο πιο γρήγορα μπορούσα, άρπαξα τον ένοπλο και τον πέταξα στον δρόμο κι αρχίσαμε να παλεύουμε.

»Σε δευτερόλεπτα, βλέπω ν' ανοίγει η η πλαϊνή πίσω πόρτα και ένα άτομο να με σημαδεύει με το πιστόλι. Πριν προλάβει, ευτυχώς, να χτυπήσει είτε εμένα, είτε τον σύντροφό του έτσι όπως παλεύαμε, αντέδρασε ακαριαία συνάδελφός μου που του χτύπησε το χέρι και τον αφόπλισε. Εκεί τελείωσαν όλα και κάθε προσπάθειά τους να ξεφύγουν".

(ΣτΜ.Έγινε η ακριβής παράθεση αποσπάσματος από την κατάθεση του αστυνομικού)

Αλήθεια, μπορεί κανείς πραγματικά να βασιστεί στην αστυνομία να ερευνήσει τον εαυτό της; Ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή, η ελληνική αστυνομία είναι διαβόητη για την τάση της να καλύπτει τα περιστατικά ή να καθυστερεί έως σκανδάλου.

Κατά την περίοδο 2005-09, διερευνήθηκαν 281 κρούσματα αστυνομικής βίας. Από αυτά, μόνο 13 έφτάσαν σε κάποιο συμπέρασμα. Και κανείς δεν είναι έτοιμος ακόμη να ξεχάσει πως η συγκεκριμένη υπηρεσία (Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας) χειρίστηκε την υπόθεση του σοβαρού ξυλοδαρμού του Αυγουστίνου Δημητρίου, ενός Κύπριου φοιτητή, απο 8 αστυνομικούς στην Θεσσαλονίκη το 2006, προτού ένα βίντεο που αποδείκνυε την κακοποίηση που δέχθηκε, δημοσιοποιηθεί. Τότε, όπως και τώρα, οι υπουργοί και οι αξιωματούχοι της αστυνομίας, δήλωναν επίσημα ότι δεν έβλεπαν κανένα ίχνος αστυνομικής βίας, αλλά «καθαρό επαγγελματισμό» και κατηγορούσαν μια γλάστρα για τους τραυματισμούς.

Η κατάσταση με τις Εσωτερικές Υποθέσεις είναι τόσο κακή ώστε μια νέα υπηρεσία έπρεπε να ιδρυθεί. Το νέο τμήμα ως εκ τούτου τέθηκε σε λειτουργία, δυστυχώς μόνο στα χαρτιά, καθώς η υπηρεσία εξακολουθεί να είναι ανενεργή. Ακόμη και αν ενεργοποιηθεί, θα εξακολουθεί να είναι υπό τη διαχείριση της αστυνομίας και όχι ένας ανεξάρτητος φορέας που θα εξασφαλίσει κάποια αμεροληψία. Αυτό έγινε μετά από μια σειρά από καταδικαστικές αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων και ενώ αξιωματούχοι από τη Διεθνή Αμνηστία καταδίκασαν δημοσίως την αστυνομία για συνεργασία με την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.

Πριν από την έναρξη αυτού του πανικόβλητου συναγερμού διαχείρισης κρίσεων, η Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα έπρεπε να εξετάσουν εάν αυτές οι αντικρουόμενες ιστορίες και οι χρονοετικέτες προσφέρουν τίποτα ως προς την αλήθεια.Με την δημοσίευση αυτών των φωτογραφιών χωρίς έκθεση ενός ιατροδικαστή που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς τους, προσφέρουν μόνο περισσότερη αμφιβολία. Και ενώ προσπαθούν να αποδείξουν απλά ότι οι ύποπτοι δεν είχαν υποστεί ζημία μετά τη σύλληψη, πλέον και η χρήση υπερβολικής βίας κατά τη σύλληψη αφήνεται ανοιχτή ως ενδεχόμενη.

Για καλό ή για κακό, αυτή ήταν μια καταστροφική υπόθεση για την αστυνομία. Εικόνες επεξεργασμένες με Photoshop, ατελής δικαιολογίες, έλλειψη ιατρικών δεδομένων και μπερδεμένες πληροφορίες δεν αποτελούν το έργο ενός σοβαρού και διαφανούς αστυνομικού σώματος.

Μια κυβέρνηση που τους στηρίζει παρ 'όλα αυτά, παρ΄ότι στερούνται αποδείξεων, εμφανίζεται ως απερίσκεπτη και κουφή στην πραγματικότητα του προβλήματος. Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι βασανιστήρια και υπερβολική βία χρησιμοποιούνται από την ελληνική αστυνομία στον δρόμο, στα κρατητήρια και στις φυλακές. Με την επιλογή της να μην ασχοληθεί με αυτό το πρόβλημα, η Ελληνική κυβέρνηση καθιστά ομήρους τους πολίτες της, στις ιδιοτροπίες της αστυνομικής δύναμης, κάτι το οποίο τώρα, είναι μια απειλή για την κοινωνική συνοχή.

Μετάφραση: LEFTeria-news

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για το Μάτι: «Η πολιτεία εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής», είπε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

Ελλάδα / «Δεν είχα εμπλοκή, δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο» απολογήθηκε για το Μάτι ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

«Η πολιτεία εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής», είπε ο Σωτήρης Τερζούδης και επέρριψε τις ευθύνες σε άλλες υπηρεσίες - Πώς αντέδρασαν συγγενείς των 104 νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μα τι άσχετοι. Τους σχολιαστές του ελληνικού Ίντερνετ τους ρωτήσανε;και τι εμμονή είναι αυτή να εστιάζουν στο έργο της αστυνομίας και ούτε μία αναφορά στο τι είπε η μάνα του ένα και ο μπαμπάς του άλλου; πουλημένοι.