Μπορεί η Ελλάδα να μάζεψε 393 γαλάζιες σημαίες για τις ακτές της και να είναι δεύτερη στον κόσμο μετά την Ισπανία. Υπάρχουν όμως και 6 ακτές, όπου όχι μόνο δεν υψώνεται γαλάζια σημαία αλλά απαγορεύεται και το κολύμπι.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τα σημεία αυτά είναι:
Μαρίνα Πόρτο Καρράς / Σιθωνία,
Δάφνη,
Πλαζ Πρόκου – Εθνικό Στάδιο Γυθείου,
Αγιά – Κάμπιγκ / Πάτρα,
Χώρα – Καμάρα / Άνδρος και
Μποζαΐτικα – Αχαΐα.
Πάντως σε σύνολο 93,2% οι ελληνικές ακτές έχουν νερά «εξαιρετικής ποιότητας» σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. ενώ άλλα 114 σημεία χαρακτηρίζονται «καλής ποιότητας», 26 «επαρκούς ποιότητας» και μόνο οι 6 ακτές που αναφέρονται πιο πάνω είναι ανεπαρκούς ποιότητας.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι πέρυσι το Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει μόνο στην Αττική, 12 ακατάλληλες παραλίες για κολύμβηση.
Ο υφυπουργός Φωτεινή Σκοπούλη είχε αναφέρει σε εγκύκλιο της τα εξής σημεία:
Ολα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια και ναυπηγεία, διαλυτήρια πλοίων. Ολόκληρη η περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα. Ολόκληρη η περιοχή Σκαραμαγκά, μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου.
Η παραλία Μεγάρων, από προβλήτα απέναντι από το ελικοδρόμιο μέχρι την πλαζ Μεγάρων, καθώς και ο μικρός όρμος της προβλήτας έναντι του ελικοδρομίου. Τα λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μέτρα εκατέρωθεν του κέντρου «Μιραμάρε».
Η περιοχή από το βόρειο άκρο του Μικρολίμανου μέχρι και την ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας). Σε ζώνη 50 μέτρων από κάθε πλευρά του στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων. Σε ζώνη 200 μέτρων από κάθε πλευρά των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες ή προτείνονται σχετικές σημάνσεις από τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
Η περιοχή των ναυπηγείων, του λιμανιού και του όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ, με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θορικού (Ακτή Θεάτρου).
Στη Ραφήνα, σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μόλου του λιμανιού. Σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στις περιοχές Νέας Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας ΘΑΑ.
Ακατάλληλη για κολύμβηση είναι και η περιοχή του Ασωπού ποταμού.
σχόλια