Μια περιβαλλοντική οργάνωση, παγκόσμια γνωστή για τις δυναμικές αποστολές της με στόχο την προστασία της φάλαινας στους ωκεανούς, η «Sea Shepherd» με το εντυπωσιακό ναυπηγικά καταμαράν σκάφος της «Μπιρτζίτ Μπαρντό» βρίσκεται στη Λέσβο με στόχο να αναλάβει δράση στον καθαρισμό του βυθού και των ακτών του νησιού που δέχθηκε από πέρυσι την Άνοιξη τεράστιες προσφυγικές ροές.
Στην «αποστολή» συμμετέχουν ακόμα ταχύπλοο σκάφος με ένα τροχόσπιτο της οργάνωσης καθώς και επταμελές πλήρωμα, όλοι εξειδικευμένοι Γάλλοι δύτες. Για την ιστορία το σκάφος φέρει σημαία Αυστραλίας αλλά και…. μια πειρατική σημαία!
Η οργάνωση «Sea Shepherd» υπέβαλε αίτημα στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, προκειμένου να της επιτραπεί να προχωρήσει σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες στο νησί για δυο εβδομάδες. Το αίτημα προωθήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας και αναμενόταν από εκεί το «πράσινο φως».
Το διάσημο καταμαράν της Sea Shepherd «Μπριζίτ Μπαρντό» έχει λάβει μέρος σε πολλές επικίνδυνες επιχειρήσεις της οργάνωσης που έχει κηρύξει τον πόλεμο στους «δολοφονικούς στόλους» της Ιαπωνίας, οι οποίοι ευθύνονται για τη μαζική σφαγή φαλαινών στο πλαίσιο «ερευνητικών αποστολών» - όπως τις ονομάζουν- στον Ανταρκτικό Ωκεανό. Μάλιστα, το σκάφος «Μπριζίτ Μπαρντο» είχε υποστεί σημαντικές ζημιές μια τέτοια επικίνδυνη αποστολή πριν μερικά χρόνια.
Η οργάνωση «Sea Shepherd» ιδρύθηκε από τον Πολ Γουότσον και έως σήμερα μετράει ατέλειωτες αποστολές στους ωκεανούς για την προστασία της θαλάσσιας άγριας φύσης, ενώ από το 2011 έχει στο πλευρό της τη Γαλλίδα σταρ Μπριζίτ Μπαντό, η οποία είναι γνωστή για τους αγώνες της για τα δικαιώματα των ζώων. Η Μπριζίτ Μπαρντό έχει χρηματοδοτήσει μέσω ιδρύματός της , δράσεις της Οργάνωσης για την προστασία των φαλαινών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νέα της Λέσβου» είναι ίσως η πρώτη φορά που η διεθνής αυτή οργάνωση αναλαμβάνει αποστολή σε μεσογειακή χώρα και μάλιστα με αντικείμενο τον καθαρισμό των ακτών και του βυθού. Κάποιες μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η δράση της στη Λέσβο υποστηρίζεται από το περιοδικό «National Geographic».
*(σ.σ. Πάντως οι ακτές της Λέσβου, κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού που δέχτηκε σχεδόν το σύνολο των προσφύγων που έφτασαν στο νησί από το περασμένο καλοκαίρι, δεν θυμίζει καθόλου την περυσινή εικόνα. Με τη βοήθεια ΜΚΟ, οι παραλίες έχουν καθαριστεί και η εικόνα τους στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι αυτή πριν την έλευση των προσφύγων και την επιβάρυνση τους με χιλιάδες λέμβους. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται συνοδεύοντας κάποιο άρθρο ή ρεπορτάζ είναι συνήθως από την περίοδο της έλευσης του μεγάλου αριθμού των προσφύγων).