Τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού έχουν μειωθεί σχεδόν σε όλες περιοχές της Ελλάδας αλλά σε κάποιες δεν υπάρχει σαφής πτώση και το φορτίο παραμένει υψηλό σε μεγάλες πόλεις, προειδοποίησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 18.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού και η διάμεση ηλικία των φορέων αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες. Στα τέλη Οκτωβρίου η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν στα 35 έτη και τώρα είναι στα 49 έτη.
Έτσι το μεγαλύτερο φορτίο των νέων λοιμώξεων εντοπίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηρότητας, εισαγωγής σε νοσοκομείο, επιπλοκών και θανάτου. Αυτή την εβδομάδα περίπου 2.600 κρούσματα αφορούσαν πολίτες άνω των 65 ετών.
Σε όλη την Ελλάδα νοσηλεύονται 4.000 ασθενείς ενώ ο μέσος όρος των καθημερινών εισαγωγών διαμορφώνεται στις 360 εισαγωγές. «Οι ΜΕΘ ακόμα είναι γεμάτες και [....] δεν πάει να σπάσει αυτή η αλυσίδα της μετάδοσης», σχολίασε η κα Παπαευαγγέλου, εκτιμώντας πως υπάρχει μία εναλλαγή εξάρσεων από εργασιακούς και ενδοοικογενειακούς χώρους. Μια συρροή σε χώρο εργασίας οδηγεί σε μετάδοση στις οικογένειες των φορέων και το αντίστροφο.
Ενάμιση μήνα μετά την πρώτη δόση η προστασία
«Ακόμα και όταν έρθουν τα εμβόλια χρειαζόμαστε αρκετούς μήνες για το τείχος ανοσίας και την ανοσία αγέλης. Όσοι το κάνουν, θα αποκτούν προστασία περίπου 7 ημέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, περίπου ενάμιση μήνα μετά την πρώτη δόση» προειδοποίησε η κα Παπαευαγγέλου.
Για το πρόγραμμα του εμβολιασμού, διευκρίνισε πως έχουν τεθεί βασικά κριτήρια για την προτεραιότητα των εμβολιασμών, μεταξύ των οποίων ο βαθμός έκθεσης στη λοίμωξη (π.χ για τους υγειονομικούς) και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω υποκείμενων νοσημάτων.