Σεισμοί σε Σαντορίνη - Αμοργό: Η «μετανάστευση» των δονήσεων, το ρήγμα και η ανησυχία για την Καλντέρα

Σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό: Το ενδεχόμενο μεγαλύτερης δόνησης, το ρήγμα και η καλντέρα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου / EUROKINISSI
0

Εδώ και σχεδόν είκοσι ημέρες, το βλέμμα της επιστημονικής κοινότητας είναι στραμμένο στην αδιάκοπη σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Διπλή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με διαφορά ενός λεπτού, σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στη 01:02, και το επίκεντρο εντοπίστηκε 23 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Αμοργού και είχε εστιακό βάθος 11,4χλμ.

Ένα λεπτό αργότερα σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος 12,8 χιλιόμετρα.

H ανησυχία των κατοίκων εντείνεται για τους αλλεπάλληλους σεισμούς, την ώρα που οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να πουν με σιγουριά πότε το φαινόμενο αυτό θα εκτονωθεί. Παρότι υπάρχει μία σταδιακή μείωση των σεισμικών δονήσεων, τα ξημερώματα της Τετάρτης σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός της κλίμακας των 5 Ρίχτερ, με τους εναπομείναντες κατοίκους στο νησί της Σαντορίνης να είναι διαρκώς σε επιφυλακή.

Νωρίτερα την Τετάρτη, μετά τη Σαντορίνη και ο δήμος Αμοργού κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σεισμών, ενώ την ίδια ώρα στο επίκεντρο έρχεται και το θέμα της Καλντέρας, η οποία από τον Αύγουστο μέχρι τώρα και δεδομένης της κατάστασης με τις συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις, έχει ανυψωθεί 4 εκατοστά και έχει μετακινηθεί 6 εκατοστά.

«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της Καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά 6 εκατοστά. Ως αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε» αναφέρει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς, σχετικά με την «παραμόρφωση» που έχει καταγραφεί στην καλντέρα.

«Οι μεταβολές αυτές είναι αποτέλεσμα της ανόδου του μάγματος από τον μανδύα προς τον φλοιό και στη συνέχεια στον μαγματικό θάλαμο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη Νέα Καμένη και μεταξύ Νέας Καμένης και Οίας σε βάθος 3 χλμ. 

»Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι έχει ανέβει το μάγμα 5 εκατ. κυβικά, ενώ στην τελευταία κρίση που είχαμε στο ηφαίστειο το 2011-2012 είχε ανέβει 15 εκατ. κυβικά. Τώρα, ωστόσο, καθώς συνεχίζεται το φαινόμενο πρέπει να το παρακολουθούμε, να δούμε πώς θα εξελιχθεί», καταλήγει.

ΕΚΠΑ για σεισμούς σε Σαντορίνη - Αμοργό: Παρατηρείται «μετανάστευση» των δονήσεων

Η σεισμικότητα «μεταναστεύει» προς τα βορειοανατολικά της υποθαλάσσιας περιοχής μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σύμφωνα με την νέα έκτακτη ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.

Σε νέα ανακοίνωσή του το Καποδιστριακό το απόγευμα της Τετάρτης, ανέφερε ότι από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί πάνω από 15.300 δονήσεις. 

Μόνο τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν περισσότεροι από 1.200 σεισμοί, με τους τέσσερις να είναι πάνω από 4,5 Ρίχτερ και τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 5,2. Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στη συνέχεια, καταγράφηκαν πάνω από 100 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ωστόσο, σε σχέση με τις 9 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά, πιθανότατα σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος, με επίκεντρα ανατολικά από την Άνυδρο, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν βόρεια από την Άνυδρο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αμοργός λόγω των σεισμών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σεισμών, κηρύχθηκε ο δήμος Αμοργού.

Μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, οι οποίες σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να κρατήσουν από εβδομάδες έως και μήνες, με απόφαση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας την Τετάρτη 12/2, ο δήμος Αμοργού κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αναλυτικότερα, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο νησί, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.

Παπαζάχος για σεισμούς σε Σαντορίνη: «Δεν αποκλείεται ένας μεγαλύτερος σεισμός»

«Δεν αποκλείεται ένας μεγαλύτερος σεισμός» επισημαίνει σε νέες δηλώσεις του για την συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, ο Κώστας Παπαζάχος. Ο εκπρόσωπος των επιτροπών σεισμικού κινδύνου μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στα σενάρια για έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. 

«Δεν υπάρχει καλό και κακό σενάριο, υπάρχει πιθανό σενάριο και λιγότερο πιθανό σενάριο. Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, φαίνεται ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι πρόκειται δηλαδή για μία σειρά από σεισμούς παρόμοιου μεγέθους χωρίς κάποιον πολύ μεγάλο σεισμό πάνω στη συγκεκριμένη ζώνη», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στο STAR.

«Όμως επειδή υπάρχουνε κομμάτια που δεν έχουνε σπάσει και επειδή η σεισμική δραστηριότητα είναι πάρα πολύ έντονη και έχει επεκταθεί σε μία περιοχή της τάξεως των 25 με 30 χιλιομέτρων δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί και η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού ο οποίος θα σπάσει αυτό το κομμάτι. Το καλό σ' αυτή την περίπτωση είναι ότι μιλάμε για μία ακολουθία που βρίσκεται στην Άνυδρο, μια περιοχή που είναι στη μέση της θάλασσας και έχει απόσταση από τα νησιά.

»Είναι μακριά από την Ανάφη, είναι μακριά από τη Σαντορίνη, μακριά από την Ίο, μακριά από την Αμοργό, ξέρουμε ότι επιπτώσεις έχουν περιοχές που είναι κοντά στο ρήγμα», συνέχισε για το ρήγμα.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο του να εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ο κ. Παπαζάχος ξεκαθάρισε πως «το φαινόμενο της Καλντέρας είναι ένα συγκεκριμένο φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται, έχουμε πυκνώσει το δίκτυο της περιοχής και έχει ξαναεμφανιστεί και στο παρελθόν το 2011-2012. Κράτησε γύρω στους 14 μήνες. Από τον Σεπτέμβρη έχουν σημειωθεί διεγέρσεις και υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν και σε κάποια ηφαιστειακή έκρηξη».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για την αύξηση της παραβατικότητας ανηλίκων: «Βλέπουμε ακραία βία, έλλειψη συναισθήματος»

Ελλάδα / Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για την αύξηση της παραβατικότητας ανηλίκων: «Βλέπουμε ακραία βία, έλλειψη συναισθήματος»

«Δεν είδαμε ποτέ να ζητήσουν συγνώμη στα θύματα τους, το ίδιο και οι γονείς τους», δήλωσε ειδικότερα, η προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί σε Σαντορίνη: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού» λέει ο Γκανάς

Ελλάδα / Σεισμοί σε Σαντορίνη: «Η καλντέρα έχει ανυψωθεί 4 εκατοστά και έχει μετακινηθεί 6 εκατοστά» λέει ο Γκανάς

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξηγεί για τις μεταβολές που έχουν καταγραφεί στην καλντέρα μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις
LIFO NEWSROOM