Πέθανε ο διεθνούς φήμης τενόρος Παύλος Ράπτης - Μόνιμο στέλεχος της Λυρικής Σκηνής

Πέθανε ο διεθνούς φήμης τενόρος Παύλος Ράπτης - Υπήρξε μόνιμο στέλεχος της Λυρικής Σκηνής Facebook Twitter
0

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή στη Βαρσοβία, ο διεθνούς φήμης τενόρος Παύλος Ράπτης σε ηλικία 85 ετών. Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάστηκε από το 1973 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ από το 1988 υπήρξε μόνιμο στέλεχος.

Τραγούδησε σε διάσημες όπερες και οπερέτες (Οι αλιείς μαργαριταριών, Τραβιάτα, Τα παραμύθια του Χόφμαν, Μποέμ, Ριγολέττος, Ευγένιος Ονιέγκιν, Χαίνζελ και Γκρέτελ, Το ελιξίριο του έρωτα και άλλα), ενώ συμμετείχε στις πρώτες παρουσιάσεις των έργων «Η πολιορκία της Κορίνθου», «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ», «Η μνηστή του τσάρου».

Ο Παύλος Ράπτης γεννήθηκε στο Τρίλοφο Καστοριάς στις 29 Φεβρουαρίου 1936. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου εκπατρίστηκε στην Αλβανία και στη Ρουμανία, καταλήγοντας το 1950 στην Πολωνία. Εκεί σπούδασε σε μουσικό γυμνάσιο και αργότερα φωνητική στη Μουσική Ακαδημία του Πόζναν αποφοιτώντας με άριστα.

Πρωτοεμφανίστηκε στην όπερα «Οι αλιείς μαργαριταριών», στην Όπερα του Βρότσλαφ (1961), ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε σολίστ στο Μεγάλο Θέατρο του Λοτς και το Μεγάλο Θέατρο της Βαρσοβίας. Από τη δεκαετία του 1980 συνεργάστηκε με λυρικά θέατρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, εμφανίστηκε, επίσης, σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, Μελβούρνη, Μόσχα, Παρίσι και αλλού, ενώ πραγματοποίησε πολυάριθμες ηχογραφήσεις σε πολωνικές δισκογραφικές εταιρείες.

Με χαρισματική φωνή και τεχνική, ιδιαίτερη θεατρικότητα επί σκηνής, καθαρό, ευγενή, γεμάτο λάμψη ήχο, διακρίθηκε σε διαφορετικά είδη μουσικής: Από την όπερα, την οπερέτα, το ορατόριο και τις καντάτες μέχρι τις σερενάτες και τα τραγούδια. Δραστήριος μέχρι πρόσφατα, ασχολήθηκε συστηματικά και με τη διδασκαλία.

Η διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν, σε ανακοίνωσή τους, τη βαθιά συγκίνησή τους για τον θάνατό του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM