Ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη στατικότητα των κτιρίων μετά τις πλημμύρες που ήταν σαν «σεισμός 8,5 Ρίχτερ», όπως ανέφερε σε προηγούμενη δήλωσή του.
Αυτή τη φορά, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής επανέλαβε ότι ενδεχομένως να παρατηρηθεί το «φαινόμενο της υποσκαφής των θεμελίων» από τις πλημμύρες. «Τα θεμέλια έχουν υποστεί βλάβες όπως μια καθολική μετατόπιση, που έχει φύγει το χώμα κάτω από τα θεμέλια και οι επιπτώσεις είναι εμφανείς» εξήγησε.
«Θέλει προσοχή, είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολα διαγνώσιμο», επισήμανε. «Μπορεί να εκδηλωθεί καθίζηση οποιαδήποτε ώρα και στιγμή στο μέλλον και χωρίς μιαν άλλη αιτία».
Όσον αφορά την καταστροφή που έφερε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία σημείωσε ότι «για το αποτέλεσμα ευθύνονται πολλά, μπορεί να είναι οι κακοτεχνίες, να μην ελήφθησαν υπόψη όλα τα περιβαλλοντικά στοιχεία».
Σύμφωνα με τον καθηγητή πολλά κτίρια στην περιοχή έχουν κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας άργιλο ως συνδετικό κρίκο των τοίχων καθώς το υλικό αυτή ήταν σε αφθονία. «Ξέρουμε όλοι αυτό το υλικό είναι πολύ καλό συνδετικό, αποδίδει και στον σεισμό όταν είναι ξερό και δεν έχει υποστεί υγρασία. Μόλις αποκτήσει υγρασία, από καλό συνδετικό με αντοχή γίνεται ολισθηρό χάνει την αντοχή του και δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας στο κτίριο. Χάνει την αντοχή του. Μετά από καιρό θα αναδειχθούν πολλά προβλήματα στατικότητας. Για να συγκρατήσουμε τον κόσμο και να μην φύγει καλό είναι να μεταφερθούν σε γειτονικές όμορφες περιοχές», ανέφερε ο κ. Καρύδης.
«Καλό είναι την τεράστια καταστροφή να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία» και να γίνουν σοβαρά έργα υποδομής» κατέληξε. «Να μην γυρίσουμε με κατασκευές ή επανακατασκευές με παλαιούς όρους».