ΠΟΕΔΗΝ: 80.000 άτομα επισκέφτηκαν τα ιατρεία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της Αττικής μέσα σε έναν μόνο χρόνο

ΠΟΕΔΗΝ: 80.000 άτομα επισκέφτηκαν τα ιατρεία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της Αττικής μέσα σε έναν μόνο χρόνο Facebook Twitter
0

Επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας, δραματικές ελλείψεις προσωπικού, σοβαρούς τραυματισμούς νοσηλευτών και περιστατικά με ασθενείς που είναι καθηλωμένοι με ιμάντες στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να κλείσει τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, οδηγώντας στον δρόμο ψυχικά πάσχοντες, ενώ επισημαίνει τη δραματική αύξηση των ασθενών.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι εισαγωγές ασθενών στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων είναι αυξημένες χρόνο με τον χρόνο. «Νοσηλεύονται υπεράριθμοι ασθενείς (πληρότητα 150%), σε ράντζα ή φιλοξενούνται σε Χρόνια Τμήματα τα οποία έπρεπε να έχουν κλείσει, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν λόγω οικονομικής αδυναμίας στήριξης και ανάπτυξης του δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνων, οικοτροφείων, διαμερισμάτων, επαγγελματικών δραστηριοτήτων)».

Τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν το 2016 τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δύο Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της Αττικής (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί και Δρομοκαΐτειο), ενώ περίπου 4.000 ήταν οι εισαγωγές ασθενών οξέων περιστατικών.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων εισάγονται εκτός των ψυχικά πασχόντων, κοινωνικά περιστατικά (άστεγοι, προνοιακά, χωρίς οικογενειακό περιβάλλον), ασθενείς που εκτίουν ποινή φυλάκισης για σοβαρά ποινικά αδικήματα (άρθρο 69 του ποινικού κώδικα) και περιστατικά χωρίς να υπάρχουν ανεπτυγμένα θεραπευτικά τμήματα (αλκοολικοί, τοξικομανείς κ.α.). Το 60% των εισαγωγών έγινε με εισαγγελική παραγγελία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι μόλις 5%.

«Το υψηλό ποσοστό οφείλεται στην οικονομική και κοινωνική κρίση. Πολλά κοινωνικά περιστατικά (άστεγοι, προνοιακά, άνεργοι), αλλά και ψυχικά πάσχοντες οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους, δημιουργούν ψεύτικα επεισόδια ή επικαλούνται υποτροπές ασθενών χωρίς να υφίστανται, για να επιτύχουν εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού, εξασφαλίζοντας έτσι στέγη και φαγητό», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

«Εκρηκτικά προβλήματα» από την υποστελέχωση

Στο μεταξύ, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι υπάρχουν «εκρηκτικά προβλήματα» από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. «Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στη προοπτική ότι θα κλείσουν έχουν δέκα χρόνια να προσλάβουν προσωπικό. Έχει μειωθεί σημαντικά το προσωπικό τους σε σχέση με το έτος 2010. Οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν το 60% και δεν έχουν και εγκεκριμένους νέους οργανισμούς, αν και έχουν κατατεθεί πριν χρόνια, λόγω επικείμενης κατάργησής τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τα τελευταία εφτά χρόνια (2010-2016) από το ΨΝΑ (Δαφνί) έχουν αποχωρήσει 507 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί 88, και σε 2.500 οργανικές θέσεις υπηρετούν 1.400 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Αντίστοιχα, στο Δρομοκαΐτειο, έχουν αποχωρήσει 175 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί 25, ενώ σε 1.100 οργανικές θέσεις υπηρετούν 450 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων.

«Στα χρόνια τμήματα και Γηροψυχιατρικά Τμήματα των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων στα οποία νοσηλεύονται 30 – 40 ασθενείς και χρήζουν ατομικής περιποίησης (κατάκοιτοι ασθενείς), κάνει βάρδια μία νοσηλεύτρια. Σε τμήματα οξέων περιστατικών 30 – 40 ασθενών στα οποία νοσηλεύονται βαρυποινίτες, διεγερτικοί που εισάγονται με συνοδεία τριών αστυνομικών με χειροπέδες, τη νοσηλευτική φροντίδα την παρέχει μια νοσηλεύτρια και στη καλύτερη περίπτωση δύο νοσηλεύτριες στη βάρδια. Πώς είναι δυνατόν οι τρεις αστυνομικοί που συνοδεύουν έναν διεγερτικό ασθενή για εισαγωγή να αντικαθίστανται στη φύλαξη των 30 - 40 τέτοιων διεγερτικών ασθενών, από δύο νοσηλεύτριες», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:

«Τα περιστατικά βίας είναι συχνά. Έχουν καταγραφεί (ημερήσια διάταξη) άγριοι ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί νοσηλευτών από διεγερτικούς ασθενείς ή ασθενών από άλλους ασθενείς. Τακτικά έχουμε νοσηλευτές που κινδύνεψε η ζωή τους από ξυλοδαρμούς ασθενών και νοσηλεύτηκαν με σοβαρούς τραυματισμούς. Κατά την εισαγωγή τους έχουν βρεθεί να κουβαλάνε όπλα και μαχαίρια. Πολλές φορές έχουν βρεθεί κάτω από τα στρώματα ή τα μαξιλάρια όπλα ή μαχαίρια (τα φέρνουν συγγενείς). Κι όμως μία ή δύο μόνο νοσηλεύτριες θα πρέπει να παρέχουν νοσηλεία και κάνουν και τον δεσμοφύλακα».

Επίσης, καταγγέλλει προβλήματα στην υλικοτεχνική και την ξενοδοχειακή υποδομή, τονίζοντας πως «το φαγητό των ασθενών είναι άθλιο και μιλάμε για ασθενείς με μακροχρόνιες νοσηλείες. Σταμάτησαν τα προγράμματα αποασυλοποίησης. Δεν μπορούν να επισκευαστούν βλάβες. Δεν έχουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας. Πολλά κτίρια είναι ακατάλληλα. Παίρνουν φωτιά από τσιγάρα ασθενών και κινδυνεύει η ζωή ασθενών και προσωπικού».

Ασθενείς καθηλωμένοι με ιμάντες

Λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού και της αδυναμίας επισκευής ειδικών διαμορφωμένων δωματίων, ασθενείς συνεχίζουν να καθηλώνονται με ιμάντες στα κρεβάτια τους, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, κάνοντας λόγο για εικόνες φρίκης περασμένων δεκαετιών. Μάλιστα δημοσιεύει και βίντεο με σχετικές εικόνες.

«Ένα μέτρο που συνεχίζεται με τη βούλα του Υπουργείου Υγείας, κατόπιν ιατρικής εντολής. Μάλιστα εφαρμόζονται ειδικά πρωτόκολλα περιορισμού ασθενών. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόληψης βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή υποτιμητικής μεταχείρισης από το έτος 2006, χαρακτήρισε το μέτρο ακραίο και να εφαρμόζεται για πολύ ειδικές περιπτώσεις ασθενών», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας ότι το 60% - 80% των ασθενών με εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού καθηλώνονται με ιμάντες. «Καθηλώνονται ακόμη και προνοιακά περιστατικά για να μην κάνουν κακό στον εαυτό τους ή σε άλλους ασθενείς (άνοια, αλτσχάιμερ κ.λ.π.)».

«Η κυβέρνηση κλείνει τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία»

«Με τον μανδύα της Μεταρρύθμισης της Διοικητικής Οργάνωσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, η κυβέρνηση επιδιώκει τη μεταφορά δραστηριοτήτων (τμήματα Νοσηλείας, πρωτοβάθμιες υπηρεσίες και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης) από το Δημόσιο στον Ιδιωτικό τομέα και την ΑΕΜΥ Α.Ε. Στο στόχαστρο για άλλη μια φορά τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Θέλουν να τα κλείσουν. Επιδιώκουν συγκεκαλυμμένα την κατάργησή τους μέσω της μεταφοράς κλινικών και προσωπικού σε ανύπαρκτες κλινικές Γενικών Νοσοκομείων, στον Ιδιωτικό τομέα και την ΑΕΜΥ Α.Ε», επισημαίνει στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, που υπογράφει ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως προσθέτει, «η λειτουργία του Συστήματος Ψυχικής Υγείας σήμερα κατά 80% στηρίζεται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και κατά 20% στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων. Η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων θα γεμίσουν τις στάσεις του ΜΕΤΡΟ και τα παγκάκια με ψυχικά πάσχοντες ασθενείς (άστεγοι χωρίς θεραπευτική αγωγή). Η πλειονότητα των ασθενών δεν έχει δυνατότητα να απευθυνθεί στον Ιδιωτικό Τομέα που δωρίζονται οι Υπηρεσίες, καθ' ότι εξαντλήθηκαν τα χρήματά τους με τις μακροχρόνιες νοσηλείες. Οι Ιδιωτικές Μονάδες εισάγουν ασθενείς μόνο με καλή τσέπη».

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει τέλος πως «τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία έχουν ανεπτυγμένο πλούσιο δίκτυο υπηρεσιών (Πρωτοβάθμιων, εισαγωγών και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης) το οποίο έχουν «βάλει στο μάτι» οι Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες. Η κυβέρνηση έχει κάνει παρασκηνιακές συμφωνίες. Μεθοδεύουν το φιλέτο των κοινοτικών κονδυλίων και της κρατικής χρηματοδότησης να τα διαχειρίζονται οι Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, ο Ιδιωτικός τομέας και η ΑΕΜΥ Α.Ε. Έως τώρα έχουν πάρει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς αντίστοιχο θεραπευτικό αποτέλεσμα».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Η ποινικολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ειρήνη Μουρτζούκου ως «προβληματική προσωπικότητα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για ορισμένα άτομα που έχουν μιλήσει δημόσια για την υπόθεση
LIFO NEWSROOM