Πρύτανης ΕΚΠΑ για το remdesivir: «Το πρώτο φάρμακο που έχει αποτελέσματα στον κορωνοϊό»

Πρύτανης ΕΚΠΑ για το remdesivir: «Το πρώτο φάρμακο που έχει αποτελέσματα στον κορωνοϊό» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Για το αντιϊκό φάρμακο Remdesivir, το μόνο που έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρή νόσο COVID-19, μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής στο ΣΚΑΪ, «για πρώτη φορά έχουμε ένα αντιικό φάρμακο που δείχνει αποτελέσματα σε αυτή την νόσο».

«Αρκετοί Έλληνες ασθενείς είχαν την δυνατότητα να μπουν στο πρωτόκολλο αυτό μέσα σε λίγες ημέρες που έμεινε στην Ελλάδα - γιατί έκλεισε πολύ γρήγορα η μελέτη - και αυτοί που δεν το πήραν και είναι υπό θεραπεία, θα πάρουν το φάρμακο αυτό» σημείωσε ο κ. Δημόπουλος, αναφερόμενος στην εφαρμογή της έρευνας αυτής στην Ελλάδα, όπου ήταν επικεφαλής η καθηγήτρια Ιατρικής, Γιώτα Τουλούμη.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως «δεν πρόκειται για θεραπεία της νόσου. Η θεραπεία της νόσου είναι πολυπαραγοντική διότι είναι νόσο πολυσυστηματική. Αφορά πολλά συστήματα» τονίζοντας, ωστόσο, παράλληλα πως «είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε μια μελέτη που δείχνει όφελος στην αντιμετώπιση της νόσου».

Ως προς το αν υπάρξει σύντομα εμβόλιο, ο κ. Δημόπουλος απαντά πως δυστυχώς για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους πρέπει να γίνει έλεγχος σε πολλά άτομα όποτε χρειάζεται χρόνο, παρότι πάνω από 50 εμβόλια είναι ήδη σε φάση κλινικών δοκιμών.

Σημειώνεται πως το remdesivir είχε μελετηθεί αρχικά για τη θεραπεία του συνδρόμου SARS και του MERS, και καθώς αυτοί οι ιοί έχουν στενή συγγένεια με τον SARS-CoV-2 που προκαλεί COVID-19, θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μία ελπιδοφόρο θεραπεία εν μέσω της πανδημίας.

Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί 19 μελέτες του αντιϊκού φαρμάκου remdesivir σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM