To πτηνοτροφείο - κολαστήριο στην Αχαΐα: "Ήρθα στην Ελλάδα για να δουλέψω. Και σακατεύτηκα!"

To πτηνοτροφείο - κολαστήριο στην Αχαΐα: "Ήρθα στην Ελλάδα για να δουλέψω. Και σακατεύτηκα!" Facebook Twitter
7
To πτηνοτροφείο - κολαστήριο στην Αχαΐα: "Ήρθα στην Ελλάδα για να δουλέψω. Και σακατεύτηκα!" Facebook Twitter
Στιγμές ελευθερίας για τα θύματα εργασιακού trafficking του πτηνοτροφείου του Ν. Αχαΐας

O Άρης Καρδασιλάρης είναι ο εθνικός αντιπρόσωπος της Οργάνωσης Α21 η οποία είναι ένας διεθνής οργανισμός, που δραστηριοποιείται στην εξάλειψη της δουλείας και της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πραγματοποιεί προγράμματα πρόληψης και εκπαίδευσης, προστατεύει τα θύματα εμπορίας ανθρώπων παρέχοντας νομική υπεράσπιση και έχει δημιουργήσει έναν ξενώνα όπου μπορούν να μείνουν με ασφάλεια τα διασωθέντα θύματα.


Η Α21 Campaign Greece βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργατών ρουμανικής καταγωγής που εργάζονταν στην πτηνοτροφική μονάδα στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας κάτω από συνθήκες ψυχολογικής και σωματικής εκμετάλλευσης. Συγκεκριμένα, εξυπηρέτησε 9 από τα 11 άτομα που εργάζονταν. «Δύο άτομα δεν ήθελαν να καταθέσουν στο δικαστήριο και επέλεξαν να επιστρέψουν κατ' ευθείαν στη Ρουμανία. Οι υπόλοιποι 9 θέλησαν να συνεργαστούν με τις Αρχές και να μιλήσουν για όσα αντιμετώπισαν», εξηγεί ο Άρης Καρδασιλάρης αποκλειστικά στον Λάμπρο Αραπάκο και στο Lifo.gr.

«Ήρθα στην Ελλάδα να δουλέψω. Λεφτά δεν πήρα καθόλου. Μ' εκμεταλλεύτηκαν. Αντιμετώπισα πρόβλημα υγείας. Σακατεύτηκα. Είμαι εγχειρισμένος και δεν θα μπορώ να ξαναδουλέψω πλέον σκληρά. Θα γυρίσω στην πατρίδα μου και δεν θα μπορώ να κάνω τίποτα», αναφέρει ένα από τα θύματα.

Ο μικρότερος σε ηλικία από τα θύματα ήταν 19 ετών, ο και ο μεγαλύτερος 48. Οι περισσότεροι εργάζονταν περισσότερο από δύο μήνες –από τον Ιανουάριο. «Τους συμπεριφέρθηκαν πολύ άσχημα, όταν αποφάσισαν να φύγουν από τη δουλειά διότι δεν άντεχαν την κατάσταση, ο ιδιοκτήτης δεν τους επέτρεψε και τους έλεγε ότι έχουν υπογράψει συμβόλαια που τους δέσμευαν να παραμείνουν μέχρι τέλος της σαιζόν, δηλαδή τον Ιούνιο. Και τους απειλούσε λέγοντας: "Αν φύγετε, θα πρέπει να μου δώσετε χρήματα που έδωσα για την ασφάλειά σας αλλά και τα χρήματα για τα εισιτήρια που έδωσα για να έρθετε στην Ελλάδα. Και αν φύγετε, πρέπει να φέρετε κάποιον άλλον στη θέση σας". Να σημειωθεί ότι τα συμβόλαια που υπέγραψαν ήταν στα ελληνικά».

 

Ποτέ δεν πήραν το μισθό τους, έπαιρναν μόνο 5 ευρώ την εβδομάδα

Οι Ρουμάνοι εργάτες αναγκάζονταν να εργάζονται και τις 7 ημέρες της εβδομάδας από νωρίς το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, χωρίς ανάπαυση, και είχαν συμφωνήσει ότι θα αμείβονται με 500 ευρώ μηνιαίως. «Πότε δεν πήραν το μισθό τους, έπαιρναν μόνο 5 ευρώ την εβδομάδα για ν' αγοράσουν ψωμί και να φάνε όλη την εβδομάδα. Δεν έβγαιναν από την πτηνοτροφική μονάδα για ν' αγοράσουν το ψωμί αλλά ερχόταν μέσα σ' αυτήν ένα φορτηγάκι που τους πουλούσε ψωμί», αναφέρει ο επικεφαλής της Α21.

 

To πτηνοτροφείο - κολαστήριο στην Αχαΐα: "Ήρθα στην Ελλάδα για να δουλέψω. Και σακατεύτηκα!" Facebook Twitter
«Ζούσαν ανά 3-4 άτομα μέσα στο χώρο που ήταν οι στάβλοι για τα κοτόπουλα, χωρίς θέρμανση και με τραγικές συνθήκες υγιεινής».

 

Ζητούσαν παυσίπονα για ν' αντέξουν το πόνο και δεν τους έδιναν

Όπως έχει γίνει γνωστό από το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο 51χρονος ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας, αρκετές φορές κατά την επιτήρησή τους οπλοφορούσε, πυροβολώντας με καραμπίνα ή πιστόλι, στον αέρα ή στο έδαφος, κοντά στα πόδια τους. «Τους τρόμαζε και τους απειλούσε με τα όπλα ώστε να μη φύγουν και να συνεχίζουν χωρίς αντιρρήσεις να εργάζονται σκληρά. Υπήρχαν μέρες που ήταν εξαντλημένοι από τη μέση τους, δεν μπορούσαν από την κούραση να σηκωθούν από το κρεβάτι τους. Τους τραβούσε με το ζόρι για να δουλέψουν. Ζητούσαν παυσίπονα για ν' αντέξουν το πόνο και δεν τους έδιναν ενώ οι συνθήκες που έμεναν ήταν αναξιοπρεπείς. Ζούσαν ανά 3-4 άτομα μέσα στο χώρο που ήταν οι στάβλοι για τα κοτόπουλα, χωρίς θέρμανση και με τραγικές συνθήκες υγιεινής».

 

To πτηνοτροφείο - κολαστήριο στην Αχαΐα: "Ήρθα στην Ελλάδα για να δουλέψω. Και σακατεύτηκα!" Facebook Twitter
«Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν την ελευθερία να μιλήσουν, να πουν ότι πονάνε, δεν είχαν δικαίωμα να πάνε στο γιατρό αλλά ούτε και να φύγουν από τη δουλειά».

Tρανταχτό γεγονός εργασιακού trafficking

Οι 11 εργάτες εξαπατήθηκαν, τους είχαν υποσχεθεί νόμιμη εργασία και ικανοποιητικό μισθό και έτσι αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Αχαΐα, για να εργαστούν στο πτηνοτροφείο του 51χρονου. «Η αρχική σκέψη κάποιων (όχι όλων, δύο άτομα ξεκίνησαν για τα πορτοκάλια, αλλά και αυτοί και οι υπόλοιποι ήταν συστημένοι για αυτήν την δουλειά μέσω υπαλλήλων γραφείων ταξιδίων στην Ρουμανία οι οποίοι λάμβαναν χρηματικά ποσά από τον 51χρονο ιδιοκτήτη για να λειτουργούν ως αλιευτές στέλνοντας του εργάτες. Οι αλιευτές αυτοί αναμένεται να κληθούν για απολογία στις Ρουμάνικες Αρχές) ήταν να έρθουν στην Ελλάδα για δουλέψουν στα πορτοκάλια. Όμως πείστηκαν να δουλέψουν στο πτηνοτροφείο διότι τους έταξαν μισθό κάθε μήνα και όχι με το "τελάρο" όπως συνηθίζεται στα πορτοκάλια», αναφέρει ο Άρης Καρδασιλάρης και συνεχίζει: «Είναι ξεκάθαρο, τρανταχτό γεγονός εργασιακού trafficking, υπήρχε βία, φόβος, απειλές και εννοείται καταπάτηση της ελευθερίας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν την ελευθερία να μιλήσουν, να πουν ότι πονάνε, δεν είχαν δικαίωμα να πάνε στο γιατρό αλλά ούτε και να φύγουν από τη δουλειά».

 

 Δύο εργάτες κατάφεραν να ξεφύγουν

«Ένα βράδυ, δύο εργάτες –ένας 19χρονος και ένας μεγαλύτερος σε ηλικία- μην αντέχοντας άλλο την κατάσταση, αποφάσισαν να προσπαθήσουν να φύγουν –χωρίς όμως να το πουν σε κάποιον άλλον διότι φοβόντουσαν την προδοσία. Έκλεψαν χρήματα από κάποιον άλλο εργάτη, ο όποιος είχε μαζί του κάποια χρήματα από τη Ρουμανία (για ώρα ανάγκης) και κατάφεραν να ξεφύγουν. Με τα χρήματα αυτά ήρθαν στην Πάτρα και έπειτα στην Αθήνα ψάχνοντας να βρουν την Πρεσβεία της Ρουμανίας. Πέρασαν δύο μέρες στην Αθήνα και δεν μπορούσαν να βρουν τίποτα, κοιμόντουσαν στα παγκάκια και με τα τελευταία τους χρήματα αγόρασαν λίγο ψωμί να φάνε. Δεν ήθελαν ν' απευθυνθούν στην αστυνομία, πίστευαν ότι μόνο η Πρεσβεία μπορεί να τους βοηθήσει. Στο μεταξύ ο μεγαλύτερος σε ηλικία, αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας. Πήγαν κάποια στιγμή σ' ένα σταθμό πώλησης εισιτηρίων και μια κοπέλα βλέποντας ότι ο ένας ήταν άρρωστος, θέλησε να τους βοηθήσει και τους αγόρασε εισιτήρια και τους οδήγησε στο κατάλληλο λεωφορείο για να πάνε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί αποφάσισαν να τον κρατήσουν τη νύχτα. Αυτός, όμως, θέλησε να φύγει από το νοσοκομείο, έτσι εκείνο το βράδυ κοιμήθηκαν σε μια "τρύπα μέσα στο χώμα" στην Ομόνοια. Την άλλη μέρα μπόρεσαν να φτάσουν στην Πρεσβεία, (οι γιατροί του νοσοκομείου μπόρεσαν να συνεννοηθούν μαζί τους και τους εξήγησαν που είναι η Πρεσβεία). Ανέφεραν όλα όσα είχαν αντιμετωπίσει και η Πρεσβεία άμεσα κάλεσε το τμήμα Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και από εκεί πέρα ξεκίνησε ο μαραθώνιος της έρευνας. Ταυτόχρονα, η υγεία του μεγαλύτερου εργάτη χειροτέρευε, τον πήγαν στο νοσοκομείο και ανακάλυψαν ότι είχε σπάσει η σκωληκοειδίτιδα του. Αυτό είναι θανατηφόρο, κάθε ώρα είναι κρίσιμη, ευτυχώς μπήκε στο χειρουργείο και σώθηκε. Η αστυνομία πήρε τον 19χρονο με στόχο να τους οδηγήσει στην περιοχή που βρίσκεται το πτηνοτροφείο. Ο 19χρονος, καθώς μου περιέγραφε όλα αυτά τα γεγονότα, είπε ότι "όλο είναι σαν ταινία". Η αστυνομία μπήκε μέσα με τα όπλα και έστησε επιχείρηση, συνέλαβαν τον 51χρονο ιδιοκτήτη και τον 41χρονο Ρουμάνο συνεργό του, βρήκαν το χρηματικό ποσό του 1.595.115 ευρώ και τα όπλα και απελευθέρωσε τους Ρουμάνους εργάτες. Στη φάση αυτή η αστυνομία κάλεσε την Οργάνωσή μας για να προσφέρουμε τη βοήθεια μας στους Ρουμάνους εργάτες οι οποίοι είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή τους εκμετάλλευση».

 

To πτηνοτροφείο - κολαστήριο στην Αχαΐα: "Ήρθα στην Ελλάδα για να δουλέψω. Και σακατεύτηκα!" Facebook Twitter
Εκείνη τη στιγμή βγαίνει και ο ιδιοκτήτης και πιάνει τον 20χρονο από το αυτί και τον σέρνει, του σκίζει το αυτί και το ματώνει. Φώναζε σε όλους πολύ άγρια και τους απείλησε λέγοντας: "Εγώ ποδόσφαιρο στη ζωή μου δεν έπαιξα, άλλα αν συνεχίσετε να μην ακούτε ό,τι σας λέω εγώ και ο επιστάτης, θα σας πάρω τα κεφάλια και θα παίζω ποδόσφαιρο εδώ μέσα με τα κεφάλια σας".

 

Είναι σημαντικό να λάβουν κάποια αποζημίωση γι' αυτό που πέρασαν
H Α21 Campaign Greece προσέφερε διαμονή, τροφή, ιατρική φροντίδα στα θύματα, πραγματοποίησε ατομικές συνεντεύξεις με στόχο τη διερεύνηση των αναγκών τους και μέσω του δικτύου "SAFE" βοηθάει με τον επαναπατρισμό των θυμάτων φέρνοντας τους σε επαφή με Οργανισμούς Υποστήριξης στην χώρα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι επιθυμούν να επιστέψουν στις οικογένειες τους. Στα θύματα επίσης παρασχέθηκε νομική υποστήριξη καθ' όλη την διάρκεια της διαδικασίας καθώς και οργανώθηκε νομική αντιπροσώπευση για το επερχόμενο δικαστήριο. Στόχος είναι τα θύματα να δικαιωθούν και να αποζημιωθούν. «Στην Ελλάδα δεν έχω γνώση για καμία υπόθεση που να έχουν ποτέ αποζημιωθεί θύματα trafficking. Εφόσον κερδίζουν το ποινικό δικαστήριο, έπειτα είναι σημαντικό να λάβουν κάποια αποζημίωση γι' αυτό που πέρασαν. Αυτό είναι το λιγότερο που θα πρεπε να συμβεί, αν και δεν μπορεί να αναιρέσει την κακοποίηση και τις ψυχοσωματικές επιπτώσεις της τραυματικής αυτής εμπειρίας».

 

To πτηνοτροφείο - κολαστήριο στην Αχαΐα: "Ήρθα στην Ελλάδα για να δουλέψω. Και σακατεύτηκα!" Facebook Twitter
Ο 51χρονος ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας, αρκετές φορές κατά την επιτήρησή τους οπλοφορούσε, πυροβολώντας με καραμπίνα ή πιστόλι, στον αέρα ή στο έδαφος, κοντά στα πόδια των εργατών.

 

Σακατεύτηκα

«Ήρθα στην Ελλάδα να δουλέψω. Λεφτά δεν πήρα καθόλου. Μ' εκμεταλλεύτηκαν. Αντιμετώπισα πρόβλημα υγείας. Σακατεύτηκα. Είμαι εγχειρισμένος και δεν θα μπορώ να ξαναδουλέψω πλέον σκληρά. Θα γυρίσω στην πατρίδα μου και δεν θα μπορώ να κάνω τίποτα», αναφέρει ένα από τα θύματα.

Η πιο σκληρή μαρτυρία

«Μια μέρα δεν πρόλαβαν να ξεφορτώσουν την τροφή από το εν κινήσει φορτηγό διότι ο οδηγός (οδηγός ήταν ο 41χρονος Ρούμάνος επιστάτης) του φορτηγού βιαζόταν. Και ένας 20χρονος εργάτης φώναξε στον οδηγό ότι δεν προλαβαίνουν. Ο επιστάτης σταμάτησε το φορτηγό και ρώτησε ποιος φωνάζει. Εκείνη τη στιγμή εμγανίζεται και ο ιδιοκτήτης και πιάνει τον 20χρονο από το αυτί και τον σέρνει, του σκίζει το αυτί και το ματώνει. Φώναζε σε όλους πολύ άγρια και τους απείλησε λέγοντας: "Εγώ ποδόσφαιρο στη ζωή μου δεν έπαιξα, άλλα αν συνεχίσετε να μην ακούτε ό,τι σας λέω εγώ και ο επιστάτης, θα σας πάρω τα κεφάλια και θα παίζω ποδόσφαιρο εδώ μέσα με τα κεφάλια σας". O 20χρονος ήταν στο πτηνοτροφείο μαζί με τον αδερφό του και είπαν μεταξύ τους ότι μετά από το γεγονός αυτό, είναι ανγκασμένοι να κάνουν υπομονή να τελειώσει η σαιζόν και να φύγουν διότι αλλιώς δε θα μπορούσαν να ξεφύγουν».

To πτηνοτροφείο - κολαστήριο στην Αχαΐα: "Ήρθα στην Ελλάδα για να δουλέψω. Και σακατεύτηκα!" Facebook Twitter
«Στόχος ήταν να νιώσουν ασφαλείς, να μας εμπιστευτούν, να δεχθούν την αρωγή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να αποφασίσουν να ακολουθήσουν την νομική διαδικασία μέχρι τέλους, αντί να φύγουν την επόμενη μέρα όπως αρχικά επιθυμούσαν. Πηγαίναμε για φαγητό, για μπάσκετ. Μια μέρα για να μ’ ευχαριστήσουν, μου μαγείρεψαν φαγητά από την πατρίδα τους».
To πτηνοτροφείο - κολαστήριο στην Αχαΐα: "Ήρθα στην Ελλάδα για να δουλέψω. Και σακατεύτηκα!" Facebook Twitter
To πτηνοτροφείο - κολαστήριο στην Αχαΐα: "Ήρθα στην Ελλάδα για να δουλέψω. Και σακατεύτηκα!" Facebook Twitter


To πτηνοτροφείο - κολαστήριο στην Αχαΐα: "Ήρθα στην Ελλάδα για να δουλέψω. Και σακατεύτηκα!" Facebook Twitter

Η πρώτη συνάντηση με τα θύματα

«Τους πρωτοσυνάντησα στην Πάτρα, ήταν εξαντλημένοι και τρομοκρατημένοι και δυσκολευόντουσαν να μ' εμπιστευτούν διότι η εμπειρία τους στην Ελλάδα ήταν η εκμετάλλευση. Παρότι που η Αστυνομία τους είχε πει ποιος είμαι και ποιος είναι ο ρόλος μου, αυτοι ήταν καχύποπτοι, αρχικά, μαζί μου. Πέρασα κάποιες μέρες μαζί τους για να ρυθμίσουμε όλα τα νομικά ζητήματα. Στόχος ήταν να νιώσουν ασφαλείς, να μας εμπιστευτούν, να δεχθούν την αρωγή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να αποφασίσουν να ακολουθήσουν την νομική διαδικασία μέχρι τέλους, αντί να φύγουν την επόμενη μέρα όπως αρχικά επιθυμούσαν. Πηγαίναμε για φαγητό, για μπάσκετ. Μια μέρα για να μ' ευχαριστήσουν, μου μαγείρεψαν φαγητά από την πατρίδα τους», σχολιάζει ο εθνικός αντιπρόσωπος της Οργάνωσης Α21.

 

Και ένα ερώτημα για το τέλος

«Το πτηνοτροφείο ήταν περίπου σε ευθεία 200 με 300 μέτρα από το χωριό. Αναρωτιέμαι γιατί η τοπική κοινωνία δεν αντιδρούσε όταν ακούγονταν οι σφαίρες ή γιατί δεν έλεγαν τίποτα που για πάνω από δύο μήνες τα θύματα ήταν κλεισμένα μέσα στο πτηνοτροφείο;» αναρωτιέται ο Άρης Καρδασιλάρης...

 

 

To πτηνοτροφείο - κολαστήριο στην Αχαΐα: "Ήρθα στην Ελλάδα για να δουλέψω. Και σακατεύτηκα!" Facebook Twitter

https://www.facebook.com/TheA21CampaignGreece
http://www.1109.gr/
Ύποπτα Σημάδια Εμπορίας Ανθρώπων

Ελλάδα
7

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝ ΕΤΕΙ 2015 ΚΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ "ΑΝΘΡΩΠΟΙ"-ΘΥΤΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.Η ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ.ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΝΑ ΖΩ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΟΘΑΛΠΕΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΟΥΜΠΟ•Ι•ΛΙΚΙΑ.!!!
τραγική ιστορία,νέα μανωλάδα...ας ελπίσουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη και χρηματική αποζημίωση στα θύματα μηπως και ορθοποδήσουν...γι αυτό μόλις αντιληφθούμε τέτοια περιστατικά οφείλουμε να μιλάμε.η σιωπή των κατοίκων δηλώνει συνενοχή
Είναι πάρα πολύ απλό. Εκποίηση όλων των περιουσιών των καθαρμάτων, μαζί με το μύριο, και απόδοσή τους στους ανθρώπους που βασάνισαν. Δε θα προλάβουν καν να τους φυλακίσουν. Θα πάνε από αποπληξία να τελειώνουμε ...
«Το πτηνοτροφείο ήταν περίπου σε ευθεία 200 με 300 μέτρα από το χωριό. Αναρωτιέμαι γιατί η τοπική κοινωνία δεν αντιδρούσε όταν ακούγονταν οι σφαίρες ή γιατί δεν έλεγαν τίποτα που για πάνω από δύο μήνες τα θύματα ήταν κλεισμένα μέσα στο πτηνοτροφείο;» αναρωτιέται ο Άρης Καρδασιλάρης... Πηγή: www.lifo.grΠροφανώς η απάντηση είναι η ίδια με την "σιωπή" γύρω από την υπόθεση Γιακουμάκη και πολλές άλλες.Ας ελπίσουμε ότι αυτή η υπόθεση δεν θα έχει τη δικαστική κατάληξη της Μανωλάδας.