Για PCR (μοριακό) τεστ τρέχουν αρκετοί πολίτες, στην σκιά της μετάλλαξης Όμικρον και τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας να σημειώνουν το ένα «μαύρο» ρεκόρ μετά το άλλο.
Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η ζήτηση των PCR είναι τεράστια, με τον μέσο όρο να αυξάνεται. Μάλιστα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έγιναν 81.704 μοριακά τεστ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Ποιοι πρέπει να κάνουν PCR τεστ
Οι ειδικοί τις τελευταίες ημέρες τονίζουν ότι σε PCR τεστ καλούνται να κάνουν οι ανεμβολίαστοι προκειμένου να πάρουν τα πιστοποιητικό νόσησης, ενώ δεν χρειάζεται για τους εμβολιασμένους με το θετικό ράπιντ να αρκεί.
«Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
«Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», προσέθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Πότε θεωρείται στενή η επαφή με ένα κρούσμα
Στενή επαφή με κρούσμα κορωνοϊού, όπως μετέδωσε και ο ΣΚΑΪ και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, θεωρείται όταν:
- κάποιος έχει έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον που ασθενεί με κορωνοϊό σε απόσταση κάτω των 2 μέτρων για 15 λεπτά.
- κάποιος έχει βρεθεί σε κλειστό χώρο με κρούσμα για πάνω από 15 λεπτά