Ρατσιστικό κίνητρο αναγνώρισε το δικαστήριο στους δράστες της δολοφονίας του 27χρονου εργάτη από το Πακιστάν Σαχζάτ Λουκμάν, σύμφωνα με την απόφασή του που ανακοινώθηκε επισήμως 7 μήνες μετά την έκδοσή της.
Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό δικαστήριο αναγνωρίζει ρατσιστικό κίνητρο, δημιουργώντας νομικό προηγούμενος για δίκες που θα ακολουθήσουν.
Σύμφωνα με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών η πράξη των δραστών Δ.Λιακόπουλου και Χ.Στεργιόπουλου «τελέστηκε από μίσος προκαλούμενο λόγω της διαφορετικότητας των εξωτερικών χαρακτηριστικών του θύματος, της θρησκείας του, της εθνικής και εθνοτικής καταγωγής του, σύμφωνα με το άρθρο 79, παρ. 3 Π.Κ.»
Σε μία ακόμη δικαστική απόφαση αναγνωρίζεται ρατσιστικό κίνητρο, αυτή είναι του Β’ Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, το οποίο καταδίκασε τους χρυσαυγίτες Ν. Παπαβασιλείου και Γ. Περρή για τον εμπρησμό του μπαρ Cointreau, ιδιοκτησίας υπηκόου Καμερούν, στην πλ. Αμερικής. Είναι όμως η πρώτη φορά που η αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου γίνεται από ανώτερο σε πρώτο βαθμό δικαστήριο.
Το ιστορικό αυτής της υπόθεσης είναι ότι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αποδεχόταν ουσιαστικά την άποψη των κατηγορουμένων πως επρόκειτο για μια παρεξήγηση ποιος θα προσπεράσει ποιον, ένα μηχανάκι μ’ ένα ποδήλατο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη, και προσθέτει ότι «είναι μια απόφαση-υπόδειγμα σε σχέση με το πώς παλεύουμε το ρατσιστικό κίνητρο και πώς τελικά τα δικαστήρια, που στην αρχή δεν το αναγνωρίζουν, υποχρεώνονται στο τέλος να το αναγνωρίσουν. Είναι υποδειγματική ως δίκη για το τι σημαίνει παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος έξω από τα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να έχει αυτό συνέπειες και μέσα στα δικαστήρια και να αποτυπώνεται και στην απόφαση».
Σημειώνεται ότι οι δύο δράστες της δολοφονίας, που καταδικάστηκαν σε ισόβια, κατηγορούνται και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.