ΣΔΟΕ: Απάτη τύπου carousel από e-shops - Ζημιές 15 εκατομμυρίων ευρώ

ΣΔΟΕ: Απάτη τύπου carousel από e-shops - Ζημιές 15 εκατομμυρίων ευρώ Facebook Twitter
Pixabay
0

Απάτη τύπου carousel από τρία e-shops εντόπισαν ελεγκτές του ΣΔΟΕ, από την οποία η συνολική ζημία για το δημόσιο εκτιμάται σε περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του lockdown, οι ελεγκτές έχουν εντείνει τους ελέγχους στα e-shops, τόσο σε προληπτικό επίπεδο, όσο και έπειτα από καταγγελίες.

Αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής διενήργησε ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αγοροπωλησίες κινητών τηλεφώνων, κονσολών παιχνιδιών, ταμπλετών Η/Υ και φορητών Η/Υ και ιδιαίτερα στο εμπόριο παροχής αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιείται εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα.

Στις περιπτώσεις αυτές, διαπιστώθηκε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με χρήση εικονικών τιμολογίων, εξετάστηκε δε η νομιμότητα εφαρμογής του άρθρου 67 του Ν.4484/2017, όπως προστέθηκε στο άρθρο 39 Α του Ν.2859/2000 (Κώδικας Φ.Π.Α.), και κατ' επέκταση η υποτιμολόγηση στις πωλήσεις.

Διενεργήθηκε έλεγχος σε 3 νομικά πρόσωπα τα οποία πωλούσαν εμπορεύματα μέσω e-shops, καθώς και στις επιχειρήσεις που προμήθευαν αυτά τα καταστήματα.

Από την έρευνα προέκυψε το συμπέρασμα ότι αυτό το κύκλωμα επιχειρήσεων (carousel) λειτουργούσε «μεθοδευμένα και διαχρονικά, με την ίδρυση νομικών προσώπων με διαχειριστές ή νομίμους εκπροσώπους φυσικά πρόσωπα ημεδαπής ή αλλοδαπής που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και φέρουν τα χαρακτηριστικά του "εξαφανισμένου εμπόρου"», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Σκοπός του κυκλώματος είναι να γίνονται πωλήσεις μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, ενώ οι φόροι που οφείλονταν συμψηφίζονταν και στην ουσία δεν αποδίδονταν, με το τέχνασμα λήψης εικονικών τιμολογίων εξόδων ανύπαρκτων προμηθευτών.

Από τη δράση αυτών των επιχειρήσεων προέκυψε ζημία άνω των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο μόνο από μη απόδοση ΦΠΑ για τα έτη 2018 και 2019, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημία για το δημόσιο ανέρχεται σε ποσό άνω των 15.000.000 ευρώ.

Η έρευνα συνεχίζεται, σχετικά με τη συμμετοχή και άλλων επιχειρήσεων που έλαβαν τιμολόγια από τις ανύπαρκτες επιχειρήσεις οι οποίες εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια. Ερευνάται η συμμετοχή τριών Ελλήνων, πέρα από τους διαχειριστές- εκπροσώπους των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ