«Η υπηρεσία μας έχει συλλάβει 798 παιδόφιλους από το 2007, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος για την άρση του απορρήτου για διαδικτυακά εγκλήματα», δηλώνει σε συνέντευξη του στο περιοδικό Επίκαιρα, ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης. Τονίζει επίσης ότι η υπηρεσία κάνει χρήση ενός ειδικού λογισμικού προγράμματος, το οποίο όλο το 24ωρο ερευνά το Διαδίκτυο και εντοπίζει τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας σε πραγματικό χρόνο, ενώ μιλάει για genius καταστάσεις «με “εγκέφαλους” που σε δευτερόλεπτα κατεβάζουν το υλικό, το βλέπουν και το εξαφανίζουν χωρίς να αφήνουν ίχνη».
Για τις αυτοκτονίες που ανακοινώνονται στο διαδίκτυο δηλώνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αυξητική τάση, ενώ για τα διαδικτυακά εγκλήματα μιλάει για μετάλλαξη του εγκλήματος, «την οποία δεν έχουμε αντιληφθεί. Χρειάζονται απαραίτητα αλλαγές στο νόμο, που είναι πλέον απαρχαιωμένος, καθώς μιλάμε για το ηλεκτρονικό και το διαδικτυακό έγκλημα, οι διαστάσεις των οποίων μεταβάλλονται ταχύτατα».
Ως παράδειγμα για την ανάγκη αλλαγής του νόμου ο κ. Σφακιανάκης φέρνει τους χάκερς καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για τιμωρία τους όταν παραβιάζουν υπολογιστικά συστήματα, αλλά μόνο αν προκαλέσουν φθορά.
Για την εξάρτηση από το διαδίκτυο λέει μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις που Ελληνόπουλα έχουν φτάσει στο σημείο να νοσηλεύονται για “ιντερνετισμό”.
Ο ρόλος των γονέων είναι μεγάλος. Τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν μόνα τους “συντροφιά” με το Διαδίκτυο, κλεισμένα στο δωμάτιο. Είναι ανεπίτρεπτο για τους γονείς να βλέπουν τον υπολογιστή και το internet ως baby sitter των παιδιών τους! Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής να θεωρηθεί κάτι το απαγορευμένο, γιατί τότε θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.
Να είναι σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού, να γίνεται κοινή χρήση του Διαδικτύου με το παιδί και να υπάρχει διάλογος για το σωστό τρόπο λειτουργίας του. Επίσης οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους και να μην είναι ξένοι στο ίδιο σπίτι!».
σχόλια