Σημαντική διάκριση πέτυχαν τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς σύμφωνα με τη διεθνή λίστα κατάταξης Eduniversal, τρία ΠΜΣ εντάσσονται στα 100 καλύτερα παγκοσμίως και έντεκα στα 200 καλύτερα της Δυτικής Ευρώπης.
Ειδικότερα, το ΠΜΣ «Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομίας» κατατάσσεται 9ο παγκοσμίως, στην αντίστοιχη θεματική ενότητα («Art & Cultural Management»), ενώ τα προγράμματα «Διεθνούς Ναυτιλίας, Χρηματοοικονομικής & Διοίκησης» (τομέας «Supply Chain and Logistics») και «Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής» (τομέας «Financial Markets») καταλαμβάνουν την 31η και 83η θέση, αντίστοιχα.
Συνολικά, δεκατέσσερα ΠΜΣ του ΟΠΑ κατέλαβαν εξαιρετικά υψηλές θέσεις στο επιστημονικό τους πεδίο.
«Οι διεθνείς διακρίσεις που απολαμβάνουν τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι αποτέλεσμα επίπονων προσπαθειών πολλών δεκαετιών. Η συνέχιση και η περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των προγραμμάτων θα τεθούν σε κίνδυνο από τις νομοθετικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δρομολογήσει το υπουργείο Παιδείας. Τα σπουδαία έργα δύσκολα κτίζονται και εύκολα γκρεμίζονται», δήλωσε, με αφορμή την ανακοίνωση της λίστας, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιακουμάκης.
Σημειώνεται, ότι στη λίστα, όπου συμπεριλαμβάνονται τα καλύτερα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17, αξιολογήθηκαν περισσότερα από 17.000 ΠΜΣ από 1.000 πανεπιστήμια, σε 154 χώρες, από τα οποία κατατάχθηκαν τα 4.000 κορυφαία Προγράμματα σε 32 επιστημονικά πεδία.
Η τελική κατάταξη καθορίστηκε μέσω μιας παγκόσμιας έρευνας (Best Masters Survey) στην οποία συμμετείχαν διευθυντές προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και εκπρόσωποι επιχειρήσεων απ' όλο το κόσμο, καθώς και φοιτητές που συμμετείχαν στα διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε περιλαμβάνει κριτήρια, όπως η φήμη των Προγραμμάτων και του Ιδρύματος, ο μισθός 1ης απασχόλησης (salary of the 1st employment) των αποφοίτων, καθώς και το επίπεδο ικανοποίησής τους.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ