Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε για τη διαδικασία ταυτοποίησης των νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και τις εικόνες που αντίκρισε στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί των θυμάτων.
«Αυτή τη στιγμή, ο ιατροδικαστής έχει βρει 57 νεκρούς και υπάρχουν και μέλη που πρέπει να ταυτοποιηθούν» είπε στον ΣΚΑΪ και διευκρίνισε πως ο αριθμός των θυμάτων δεν πρέπει να λογίζεται ως πρόσθεση νεκρών και αγνοουμένων, καθώς η διαδικασία ταυτοποίησης συνεχίζεται και ονόματα αγνοουμένων προστίθενται στη λίστα των νεκρών.
«Επιλέξαμε να πηγαίνουν οι νεκροί σε ένα σημείο» ώστε να μπορέσουν να τους εντοπίσουν οι δικοί τους εξήγησε σε άλλο σημείο, ενώ έκανε λόγο για μία «πολύ επώδυνη διαδικασία, έξι κλιμάκια ψυχολόγων είναι εκεί».
Απαντώντας στις επικρίσεις πως η διαδικασία της ταυτοποίησης αργεί, εξήγησε πως γίνεται με DNA και, κατά περιπτώσεις, απαιτείται «διπλή ταυτοποίηση. «Θα πρέπει να ταυτοποιηθούν όλα τα μέλη και να πάρει ο άνθρωπος τον άνθρωπό του και να είναι αυτός».
Σχετικά με το εάν υπήρξε κάποια συνδρομή από την Hellenic Train, ο ίδιος σημείωσε πως «εμείς δεν είχαμε καμία απολύτως βοήθεια από την εταιρεία. Όλοι οι ασθενείς που ταυτοποιήθηκαν, όλα έγιναν από τους διασώστες του EKAB, γιατρούς, νοσηλευτές».
Όπως εξήγησε, θα ήταν καλό να υπήρχε ένας άνθρωπος να δίνει απαντήσεις σχετικά με το πού κάθονταν οι επιβάτες, καθώς και μόνο η πληροφορία αυτή θα έδινε πολλές απαντήσεις στους συγγενείς, δεδομένου του ότι τα πρώτα τρία βαγόνια είχαν υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή.
«Μας ρωτούσαν για το ποιο βαγόνι ήταν (σ.σ. οι συγγενείς), δεν είχαμε καμία πληροφορία».
Η διαδικασία της ταυτοποιήσης των νεκρών θα συνεχιστεί και σήμερα, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, ο οποίος στάθηκε και στις εικόνες που αντίκρισε στο νοσοκομείο.
«Είναι συγκλονιστικό γιατί έβλεπα γονείς να ψάχνουν παιδιά, άνθρωποι που είχαν δύο παιδιά. (...) Περίμεναν τι έρχεται από τραυματίες. Όσο περνούσε η ώρα, προσπαθούσαν και οι ψυχολόγοι να τους εξηγήσουν. Ήθελαν να μάθουν πού καθόταν ο άνθρωπός τους, μπορούσαν να καταλάβουν, ήθελαν να ξέρουν για να δουν αν μπορούν να διατηρούν ή όχι ελπίδα. Μετά ήρθε η διαδικασία του DNA, ήθελαν να δουν τις σορούς, ήταν πολύ δύσκολο να τους πεις ότι σοροί είναι μη αναγνωρίσιμοι» περιέγραψε.