Η ώρα της κρίσης για την δίκη της Χρυσής Αυγής πλησιάζει με 68 κατηγορούμενους να κάθονται στο εδώλιο.
Οι 65, για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής ή όχι των κατηγορουμένων στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Οι κατηγορούμενοι
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βάσει του υπ' αριθμ. 215/215 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που δημοσιεύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015, κάθισαν οι εξής 68 (με αλφαβητική σειρά - αρχικά ήταν 69, ανάμεσά τους ήταν και ο Αντώνιος Μπολέτης, ο οποίος απεβίωσε) κατηγορούμενοι:
Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανουήλ Ψυλλάκης.
Η απόφαση
Η απόφαση του δικαστηρίου στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που αναμένεται να ακουστεί το πρωί θα κρίνει και τις δικασίμους που θα απαιτηθούν μέχρι να κηρυχθεί η λήξη της δίκης.
Αν η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το κομβικής σημασίας αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, είναι "ενοχή" τότε εκτιμάται πως θα απαιτηθούν έως και τέσσερις δικάσιμοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης.
Αν η κρίση των δικαστών είναι "αθώωση" τότε ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δίκης θα είναι σημαντικά πιο σύντομος αφού θα τεθούν υπό κρίση οι 24 κατηγορούμενοι που τους αποδίδονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και η επίθεση στο ΠΑΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο πρόκειται να συνεδριάζει ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ κάθε ημέρα, ώστε κάθε ενότητα της διαδικασίας να μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε μία δικάσιμο.
Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να μην παρίστανται στο ακροατήριο, γεγονός που γεννά προβληματισμό σε περίπτωση που είναι απόντες και η απόφαση είναι επί της ενοχής τους.
Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτηση τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, κάτι που ίσχυε παλαιότερα ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις φυγόποινων.
Πώς θα αναγνωστεί η απόφαση
Το δικαστήριο πιθανότατα θα αναγνώσει την απόφασή του επί της ενοχής για κάθε υπόθεση ξεχωριστά με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη την επίθεση στο ΠΑΜΕ και κατόπιν την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση της. Με αυτήν τη σειρά άλλωστε εξετάστηκαν οι υποθέσεις και κατά την αποδεικτική διαδικασία.
Έτσι θα ανακοινώνει για καθένα από τους κατηγορούμενους της κάθε υπόθεσης την κρίση του επί της ενοχής του ή μη καθώς και για την κατηγορία που του αποδίδει.
Σε περίπτωση μειοψηφίας (2 προς 1) το δικαστήριο θα ανακοινώνει και την γνώμη που διατύπωσε το μέλος που μειοψήφησε με την κρίση των συναδέλφων του.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής, θα λάβει τον λόγο η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, όσων κρίνονται ένοχοι, για να αιτηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών. Συνολικά οι συνήγοροι που αγόρευσαν τελικά στη δίκη, ήταν 45 από τους περίπου 100 δηλωθέντες στην έναρξη.
Η "μάχη των ελαφρυντικών" είναι από τις πιο σημαντικές για τους υπερασπιστές κάθε κατηγορούμενου καθώς από αυτήν κρίνεται η τύχη των καταδικασθέντων. Έτσι αναμένεται να δοθεί αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη των θέσεων της υπεράσπισης για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που θα αιτηθούν στο δικαστήριο.
Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.
Ελαφρυντικά, ανακοίνωση ποινών και το θέμα της αναστολής έκτισης ποινών
Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης λαμβάνει τον λόγο η εισαγγελέας η οποία υποβάλει στο δικαστήριο την πρόταση της επί των ελαφρυντικών εξειδικεύοντας για κάθε κατηγορούμενο.
Ακολουθούν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης.
Το δικαστήριο στη συνέχεια αποσύρεται σε διάσκεψη και επανέρχεται για να ανακοινώσει αν αναγνωρίζει ποια και σε ποιους ελαφρυντικά. Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται σε αναγνώριση "σύννομου βίου" μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου. Να σημειωθεί ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έχουν καταδίκες, επί το πλείστον τελεσίδικες για άλλες υποθέσεις.
Δύο κατηγορούμενοι έχουν αμετάκλητη καταδίκη για τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν.
Μετά τα ελαφρυντικά η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών, ακολουθεί η υπεράσπιση και τελικά το δικαστήριο μετά από διάσκεψη ανακοινώνει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών.
Οι κατηγορούμενοι που θα κριθούν ένοχοι για τις τρεις πρώτες υποθέσεις, οι οποίοι είναι 24, και εφόσον η κρίση του δικαστηρίου δεχθεί την ενοχή τους όπως εισάγεται με το παραπεμπτικό βούλευμα, είναι αντιμέτωποι με πρόσκαιρες καθείρξεις το ύψος των οποίων θα κριθεί από τα ελαφρυντικά που θα δεχθεί το δικαστήριο.
Από αυτούς ο Γιώργος Ρουπακιάς αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή ακόμη και των ισοβίων.
Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.
Οι ποινές για εγκληματική οργάνωση
Κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση είναι συνολικά 65. Από αυτούς 45 κατηγορούνται για ένταξη (με 20 εξ αυτών να είναι μόνο για αυτήν την κατηγορία κατηγορούμενοι).
Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται 20 άτομα, δηλαδή οι 18 πρώην βουλευτές του κόμματος καθώς και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος. Από τους 20 οι 18 έχουν μόνο αυτήν την κατηγορία.
Το πλαίσιο ποινών, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:
- Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)
- Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)
Το κρίσιμο ζήτημα της αναστολής
Μετά την ανακοίνωση των ποινών η διαδικασία μπαίνει στο πλέον κρίσιμο θέμα, σε κάθε δίκη, που αφορά την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής. Αν δηλαδή οι δικαστές θα κρίνουν πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.
Το λόγο λαμβάνει πρώτη η εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί θα ανακοινώσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.
Η τελική φάση της διαδικασίας θα αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για άλλα θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή όχι χρηματικών εγγυήσεων κ.ά.
Το δικαστήριο με τον ισχύοντα Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή. Έτσι και εφόσον δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής δεν στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και μπορούν να κατέλθουν σε εκλογικές διαδικασίες.
Σε περίπτωση ομόφωνης αθώωσης από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η απόφαση θεωρείται τελεσίδικη και δεν είναι εύκολο να προσβληθεί. Αν η αθώωση είναι κατά πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελέας εντός 10ημέρου είτε αυτεπάγγελτα (υπέρ του νόμου) είτε και μετά από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.
Πριν την απόφαση
Λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, την Τρίτη το βράδυ, η «Αλληλεγγύη για Όλους» και η κίνηση καλλιτεχνών «Art Attack» διοργάνωσαν στο Σύνταγμα μια εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων της Χρυσής Αυγής, αλλά όχι μόνο.
Φωτογραφίες του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν, της Ελένης Τοπαλούδη, του Ζακ Κωστόπουλου, του Τζορτζ Φλόυντ τοποθετήθηκαν στην πλατεία Συντάγματος με κεριά μνήμης. Με τον στίχο του Μπρεχτ «Λανθασμένο μου φαινόταν πάντα τ' όνομα που μας δίναν...» άνοιξε την εκδήλωση ο ηθοποιός Βαγγέλης Βαροτσάκης, αναφερόμενος στα στερεότυπα που έβαλαν στο στόχαστρο τους δολοφονημένους.
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, η Ελένη Καρασαββίδου, ευχαριστώντας τους πολίτες που στάθηκαν με ένα κερί στο Σύνταγμα «ενάντια στην οργανωμένη ακροδεξιά βία», εξήγησε τον συμβολισμό της κίνησης. «Δεν είναι μόνο ένα κερί, είναι μια λέξη, μια πράξη, ένα "σταμάτα", ένα "ξεκίνα", ένα όνειρο που θα υπηρετήσει ο κάθε πολίτης, όταν καλεστεί από τις περιστάσεις ενάντια στον φασισμό».
Από την Τσαγκαράδα, η Τάνια Τσανακλίδου συνδέθηκε διαδικτυακά με την εκδήλωση και απήγγειλε ένα απόσπασμα από κείμενο του Μανόλη Αναγνωστάκη. «Εύχομαι η αλήθεια και το φως να λούσουν την αυριανή μέρα που είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα στην μεταπολίτευση. Είναι μια ιστορική μέρα. Είμαι μακριά αλλά η καρδιά μου είναι πάντα εκεί» είπε η κ. Τσανακλίδου απευθυνόμενη στους περίπου 100 πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί.
Καλλιτέχνες συνδέθηκαν από το Παρίσι, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Από τις ΗΠΑ, ο Νίκος Μαρκόπουλος διάβασε ποίηση της Μάγια Αγγέλου ως φόρο τιμής στον Τζόρτζ Φλόυντ.
Με την άδεια της Μάγδας Φύσσα η εκδήλωση αφιερώθηκε στη μνήμη του γιου της Παύλου.
«Άλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη. [...] Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πως την πραγματικότητα να αλλάξουμε» έκλεισε την βραδιά ο ηθοποιός Βαγγέλης Βαροτσάκης, ξανά με ποίηση του Μπρεχτ, υπενθυμίζοντας το ραντεβού για την συγκέντρωση στο Εφετείο.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Υπενθυμίζεται ό,τι από τις 6:00 π.μ τίθενται σε εφαρμογή έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Εφετείο λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν εξαγγελθεί, με αφορμή την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛ.ΑΣ, περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα εφαρμοστούν στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου Αθηνών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.
Σημειώνεται, ότι πάνω από την περιοχή θα πετούν συνεχώς ελικόπτερο καθώς και drone της ΕΛ.ΑΣ, τα οποία θα δίνουν την εικόνα της κατάστασης που θα επικρατεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, αστυνομικοί θα βρίσκονται σε ταράτσες παρακείμενων κτιρίων και θα παρατηρούν ό,τι συμβαίνει στον ευρύτερο χώρο.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ
σχόλια