Η είδηση της αξιοποίησης τους από το ΤΑΥΠΕΔ, αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για το συγκρότημα των οκτώ προσφυγικών κατοικιών της Λ. Αλεξάνδρας, που παραμένουν εδώ και χρόνια αφημένες στην τύχη τους. Στις κατοικίες όμως βρίσκουν καταφύγιο οικογένειες μεταναστών και άστεγοι της πόλης, κάτω από δύσκολες συνθήκες καθώς δεν υπάρχει ρεύμα.
Δύο είναι τα σενάρια για την αξιοποίηση των κατοικιών που χτίστηκαν για να στεγάσουν τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και φέρουν πάνω τους τα σημάδια των Δεκεμβριανών του 1944.
Σύμφωνα με το Έθνος, τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν πάρει ακόμη συγκεκριμένη μορφή, ωστόσο οι πρώτες απόψεις συγκλίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε παραχώρηση των κτιρίων και όχι ενοικίασή τους.
Πηγή του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι μερικές από τις προσφυγικές κατοικίες θα μπορούσαν να «μεταμορφωθούν» σε σύγχρονη -ως προς τη λειτουργικότητά τους- φοιτητική εστία, πολιτιστικό κέντρο κλπ. Οι εικαστικές παρεμβάσεις στις προσφυγικές κατοικίες ως προς την εξωτερική τους όψη θα πρέπει ωστόσο να είναι συμβατές με την ιστορική τους μορφή, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός χώρος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην προκήρυξη που θα αφορά την παραχώρησή τους θα υπάρχουν περιορισμοί ως προς τον τρόπο ανακαίνισής τους.
Το 2009, με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), ολόκληρο το συγκρότημα χαρακτηρίστηκε ως μνημείο λόγω της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και κοινωνικής του σημασίας.
Είχε προηγηθεί απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγε πλήθος φορέων κατά προηγούμενης απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό μόνο δύο πολυκατοικιών ως διατηρητέων, σε συνέχεια σχετικού σχεδίου του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, που επιδίωκε την αξιοποίηση του χώρου.
Τα προσφυγικά της λ. Αλεξάνδρας εκτείνονται σε 14,5 στρέμματα, αποτελούμενα από οκτώ πολυκατοικίες με 228 διαμερίσματα, 50 τ.μ. το καθένα. Από αυτά, τα 40 ανήκουν στο ΥΠΕΚΑ, τα 51 σε ιδιοκτήτες και τα υπόλοιπα 137 στο Δημόσιο.
σχόλια