Εισαγγελική παρέμβαση έγινε για το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε Έλληνες και δόθηκε εντολή να διενεργηθεί έρευνα μεταξύ άλλων και για ανθρωποκτονία από πρόθεση ή αμέλεια.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έδωσε εντολή στην Αστυνομία για διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου δυστυχήματος, στο οποίο ενεπλάκη η ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους πέντε Έλληνες, στρατιωτικοί και πολίτες.
Με παραγγελία της, η Εισαγγελία ζητά από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, να διεξαχθεί προκαταρκτική έρευνα για το τροχαίο στη Λιβύη, προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.
Ενδεικτικά, στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και από αμέλεια, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Τροχαίο στη Λιβύη: Τα 3 μέλη των ενόπλων δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους
Νωρίτερα σήμερα, το ΓΕΕΘΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των μελών των ενόπλων δυνάμεων που σκοτώθηκαν στο τροχαίο στη Λιβύη.
Οι σοροί τους επαναπατρίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Μετά την ταυτοποίηση, ανακοινώθηκε ότι τη ζωή τους έχασαν:
Η Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.
Η Επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.
Ο Αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.
Στο τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δύο αδέλφια, η Άντζελα και ο Φίλιππος Μανδαλιός, που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή ως διερμηνείς.
Ερωτήματα της αντιπολίτευσης για το τροχαίο- Τι απαντά η κυβέρνηση
Κόμματα της αντιπολίτευσης θέτουν ερωτήματα για το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, ζητώντας μεταξύ άλλων να απαντηθεί αν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.
«Πρέπει να μάθουμε αν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας και αν πράγματι διασφαλίστηκε η προστασία της ανθρώπινης ζωής των Ελλήνων πολιτών που βρέθηκαν στην επιχείρηση εκεί. Είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας.
Πρόκειται για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, τόνισε επανειλημμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο σημερινό briefing. «Δεν ισχύει η πληροφορία ότι μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη. Το διαψεύδουμε αυτό», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα άρσης ή λιγότερης εμπιστοσύνης» στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Σε ό,τι αφορά στην αρχική ανακοίνωση- που έκανε λόγο για ελαφρά τραυματίες- απάντησε ότι «αυτή ήταν η ενημέρωση που είχε από τη Λιβύη και αυτή την ενημέρωση αναπαρήγαγε στην αρχή» το ΓΕΕΘΑ.
«Δεν υπήρχε η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας. Μόλις υπήρξε ενημέρωση, άμεσα εκδόθηκαν οι επόμενες ανακοινώσεις και ενημερώθηκαν όλοι για την τραγική έκβαση αυτού του δυστυχήματος», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πώς έγινε το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη
Το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ η ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας κατευθυνόταν προς την Ντέρνα, λίγες ώρες αφού είχε προσγειωθεί στη Βεγγάζη με C-130.
Το όχημα που μετέφερε τα μέλη της ελληνικής αποστολής συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, στο οποίο επέβαινε μία οικογένεια.
Αρχικά, το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση που έκανε λόγο για ελαφρά τραυματίες. Λίγες ώρες αργότερα- αφού τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν πληροφορίες για νεκρούς- το ΓΕΕΘΑ σε νέα ενημέρωση έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και δύο αγνοούμενους. Τελικά, αργότερα, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε πως και οι αγνοούμενοι βρέθηκαν νεκροί.
Στο τροχαίο τραυματίστηκαν 14 μέλη της ελληνικής αποστολής. Κάποιοι από αυτούς χαρακτηρίζονται πολυτραυματίες, ενώ υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά κατάγματα και εγκαύματα.