«Μητέρα, oι πιο σκληροί τοίχοι είναι φτιαγμένοι από γυαλί» γράφει ο Αμερικανο-βιετναμέζος ποιητής και συγγραφέας Ocean Vuong, στο αφοπλιστικό λογοτεχνικό του ντεμπούτο «Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι» (μτφρ. Έφη Φρυδά, εκδ. Gutenberg).
Αυτούς ακριβώς τους γυάλινους τοίχους –τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, την έλλειψη εκπροσώπησης και πολιτικών συμπερίληψης, την ανισότητα και τις διακρίσεις– θα επιχειρήσει να σπάσει για δεύτερη συνεχή χρονιά η πρωτοβουλία The Upfront Initiative, το ετήσιο συνέδριο της LiFO και της Tsomokos που καταπιάνεται με την ισότητα, τη συμπερίληψη, την ποικιλομορφία και την ορατότητα στον εργασιακό χώρο.
Το Upfront επιστρέφει μεγαλύτερο στις 2 Μαρτίου, στο εντυπωσιακό κτίριο του Ωδείου Αθηνών, ανοίγοντας έναν ακόμα κύκλο επίκαιρων συζητήσεων στην καρδιά της πόλης και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταρριφθούν όλα τα τείχη που εμποδίζουν την ισότιμη πρόσβαση και την εξέλιξη στην εργασία ατόμων που αντιμετωπίζονται με καχυποψία λόγω φύλου, καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικών πεποιθήσεων, αναπηρίας.
Μερικοί από τους φετινούς ομιλητές
Δεκάδες εταιρείες, φορείς και θεσμοί θα βρεθούν στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών για να ενώσουν τις φωνές τους με κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού, της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών, και να στείλουν μαζί ένα ηχηρό μήνυμα για την ορατότητα στην πράξη, και την ανάγκη οι εταιρείες και οι οργανισμοί να αγκαλιάζουν άτομα βάσει των ταλέντων και των δεξιοτήτων τους.
Οι προσωπικές αφηγήσεις Ολυμπιονικών με ιστορικά επιτεύγματα, όπως ο Πύρρος Δήμας και η Σοφία Μπεκατώρου, θα συναντήσουν τις παρατηρήσεις κορυφαίων προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού, όπως του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννη Μόσχου, και του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Γιώργου Καπουτζίδη.
Πάνω από 50 ομιλητές σε μοναδικές συζητήσεις για την ουσία της συμπερίληψης και της ισότητας στο συνέδριο του Τhe Upfront Initiative στις 2 Μαρτίου στο Ωδείο Αθηνών.
Τα προσωπικά βιώματα της διαμεσολαβήτριας Ρομά, Μαριάννας Δήμου, και της τρανς σεξεργάτριας και επωφελούμενης από το πρόγραμμα του ΔΥΠΑ, Ραφαέλλας Αννίτα, θα πλαισιωθούν από τις τοποθετήσεις του διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου.
Ανάμεσα στους φετινούς συμμετέχοντες θα βρίσκεται και ο Ocean Vuong, ο βραβευμένος συγγραφέας και ποιητής, ο οποίος θα μοιραστεί την εμπειρία ενός πρόσφυγα Ασιάτη που μεγάλωσε στις ΗΠΑ και θα μιλήσει για τη διατομεακότητα και τις διπλά στιγματισμένες κοινωνικές ομάδες.
Τα θέματα συζήτησης
Στο τραπέζι του Upfront θα τεθούν πολλά ζητήματα, αντανακλώντας άλλωστε τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει την ίδια την κοινωνία. Συζητάμε για τις γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας, τον σεξισμό και ηλικιακό ρατσισμό, για ιστορίες coming out στο εργασιακό περιβάλλον και για τη ρευστότητα του φύλου, για την προσβασιμότητα στον χώρο εργασίας και την παροχή ίσων ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία, για ταυτότητες με τις οποίες δεν έχουμε την εξοικείωση που θα έπρεπε και για τα αδιαπραγμάτευτα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη ενός περιβάλλοντος που ενσωματώνει με επιτυχία διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και εθνικότητες.
Φέρνουμε στο προσκήνιο βέλτιστες πρακτικές και success stories ενσωμάτωσης και συμπερίληψης, αλλά ταυτόχρονα, φιλοδοξούμε να ανοίξουμε συζητήσεις δύσκολες αλλά απαραίτητες, για θέματα όπως η έννοια του προνομίου εντός των μειονοτικών ομάδων, η νευροδιαφορετικότητα σε συνάρτηση με την εργασία και οι κοινωνικές ανισότητες που διαιωνίζονται παρά τις καλύτερες προθέσεις της πολιτείας και των εταιρειών.
Στο πλάι των πάνελ και των fireside chats που θα λάβουν χώρα στην σκηνή του Ωδείου θα συναντήσετε επίσης explainers, τα οποία θα εξηγούν, με λόγια απλά και κατανοητά, σύγχρονους ορισμούς και προβληματισμούς.
Γιατί είναι σημαντικό ένα τέτοιο συνέδριο;
Γιατί οι συζητήσεις και οι δράσεις που στοχεύουν να εκσυγχρονίσουν τον χώρο εργασίας, εμποτίζοντάς τον με ισότητα και ποικιλομορφία, δεν πρέπει να θεωρούνται αμήχανες, ούτε και να εκτυλίσσονται μονάχα πίσω από κλειστές πόρτες.
Γιατί οι σύγχρονες πρακτικές συμπερίληψης και ορατότητας που καταφθάνουν και στην Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρούνται μονάχα υποχρέωση στο πλαίσιο του εναρμονισμού με διεθνείς ρυθμίσεις, αλλά μια πηγαία και πάγια πρακτική που ωφελεί άλλωστε τους πάντες.
Γιατί μέσα από τον ειλικρινή διάλογο και την ανταλλαγή των βιωμάτων, όλοι μας έχουμε κάτι να κερδίσουμε, βγαίνοντας από αυτόν ως πιο ενημερωμένοι και ανοιχτοί πολίτες, έτοιμοι να αγκαλιάσουμε την ποικιλομορφία και την διαφορετικότητα που μας περιβάλλει.
Πώς μπορώ να είμαι εκεί;
Ένα συνέδριο για τη σημασία της συμπερίληψης δεν θα μπορούσε παρά να έχει ανοιχτή και δωρεάν προέλευση. Σας περιμένουμε, λοιπόν, την Πέμπτη 2/3 από τις 10:00 στο Ωδείο Αθηνών, αφού πρώτα ολοκληρώσετε την εγγραφή σας μέσω του www.upfront.gr.