Πόσα έργα περιέχει η έκθεση «Τέχνης Πολιτική» και ποιο είναι το σκεπτικό της;
Η έκθεση περιέχει 79 έργα από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου, που επιλέχτηκαν για τη συγκεκριμένη έκθεση.
Πώς προέκυψε η δική σου συμμετοχή στην έκθεση;
Η επιλογή ήταν της Άννας Καφέτση, επιμελήτριας της έκθεσης. Βέβαια, συμφώνησα με την επιλογή της όχι μόνο επειδή με ενδιέφερε η συγκεκριμένη έκθεση, αλλά επειδή πιστεύω πολύ στον ρόλο του μουσείου στην πόλη και στον τρόπο που το διαχειρίζεται η κ. Καφέτση. Εξάλλου, με ενδιαφέρει πολύ η κεντρική ιδέα της έκθεσης, που κατά κάποιον τρόπο διευρύνει την έννοια της πολιτικής απόφασης στην τέχνη.
Έκανες μια ομιλία για ένα από τα δυο έργα σου στην έκθεση, το «Sandbox», που πήρε την ονομασία του από κάποιες περιοχές του Second Life. Γιατί το ονόμασες έτσι;
«Sandbox» ονομάζονται όντως περιοχές του Second Life, όπου μπορείς να κτίσεις ελεύθερα. Για μένα αντιπροσωπεύουν περιοχές πειραματισμού και έρευνας. Το ίντερνετ είναι το sandbox της ζωής και η αρχιτεκτονική στην Ελλάδα έχει τεράστια ανάγκη να πειραματιστεί. Ίσως και η τωρινή στιγμή της κρίσης να είναι και η καταλληλότερη για μια επανεξέταση της αρχιτεκτονικής. Sandbox σημαίνει σκάμμα, είναι εκεί που παίζουν τα παιδάκια στην παιδική χαρά. Θέλει τόλμη να παίξεις με την αρχιτεκτονική, γιατί είναι πεδίο απέραντης σοβαροφάνειας, και βλέπουμε συχνά να υποβιβάζεται σε μια ικανότητα να κατασκευάσεις σωστά κτίρια. Εγώ θέλω μια αρχιτεκτονική που να δίνει νόημα στη ζωή, που να είναι ριψοκίνδυνη και προκλητική.
Υπάρχει κάποιο έργο στην έκθεση που να έχεις ξεχωρίσει και γιατί;
Μου αρέσουν ιδιαίτερα τα έργα του Ψυχοπαίδη. Συνδυάζουν πολύ εκκεντρικά το πολιτικό ρεπορτάζ με εικόνες από μόδα των ‘80s. Το αποτέλεσμα είναι αναπάντεχο.
σχόλια