Οι πιο σημαντικές εφημερίδες στον κόσμο επέλεξαν να δημοσιεύσουν το σκίτσο του δακρυσμένου Μωάμεθ, ακόμη και μερικές που κινούνται σε «εχθρικό» περιβάλλον, όπως η Τζουμχουριέτ στην Τουρκία. Το σκίτσο υπάρχει πλέον εκτός από τις εφημερίδες, στα περίπτερα, στο διαδίκτυο, όχι όμως και σε μια από τις ναυαρχίδες της δυτικής δημοσιογραφίας, τους New York Τimes.
Η εφημερίδα επέλεξε να μην δείξει τον «δακρυσμένο Μωάμεθ» του τελευταίου τεύχους του περιοδικού, επικρινόμενη από πολλούς για δειλία. Οι Ν.Υ. Τimes, σύμφωνα με τους επικριτές, «νικήθηκαν από τους τρομοκράτες».
Όπως αναφέρει το Spiegel, οι Ν.Υ. Times απαντούν ότι η μη δημοσίευση του «δακρυσμένου Μωάμεθ», δεν είναι από δειλία αλλά γιατί «θα μπορούσε να ανάψει επικίνδυνα νέα πάθη».
Η εφημερίδα σημειώνει, μέσω του συντάκτη της Philip Corbett, ότι δεν δημοσιεύει εικόνες ή άλλο υλικό που σκόπιμα προσβάλουν το θρησκευτικό αίσθημα και επίσης ότι μετά από προσεκτική σκέψη η συντακτική ομάδα αποφάσισε ότι μια απλή περιγραφή των γελοιογραφιών στους αναγνώστες δίνει επαρκείς πληροφορίες.
Η δικαιολογία δεν έπεισε πάντως πολλούς. Αν είστε ο σεβάσμιος εκπρόσωπος της αμερικανικής δημοσιογραφίας," ξέσπασε ο πιο σημαντικός κριτικός των μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ Jeff Jarvis, «τότε αυτό σημαίνει γαμώτο ότι πρέπει να δημοσιεύσετε τα σκίτσα και να ενημερώσετε το κοινό σας!".
Όμως ακόμη και ο θρυλικός σκιτσογράφος του Αρτ Σπίγκελμαν δεν άντεξε: «Είναι τόσο υποκριτικό να τυλίγονται με τον μανδύα της ελευθερίας της έκφρασης και, στη συνέχεια, να αυτολογοκρίνονται», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για την ελευθερία της έκφρασης και την αυτολογοκρισία, με αφορμή την ταινία της Sony «Interview», και τις απειλές που οδήγησαν στην ματαίωση της πρεμιέρας της. Στη συζήτηση αυτή μπήκε και η απουσία του Μπάρακ Ομπάμα από την πορεία κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι, μια απουσία που επίσης συγκέντρωσε πολλές επικρίσεις και που οδήγησε το Λευκό Οίκο να ζητήσει συγγνώμη για τη μη συμμετοχή του Ομπάμα.
σχόλια