Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2012. Γιατί ο κ. Κακλαμάνης μίλησε για πολλά και κυρίως για τον τρόπο που λειτουργούν τα Μέσα Ενημέρωσης και τις διευκολύνσεις τις οποίες παρείχε προς αυτά το πολιτικό σύστημα. Έτσι η συζήτηση «άνοιξε» και υπήρξαν κι άλλες παρεμβάσεις που φώτισαν το σκοτεινό τοπίο.
Μάλιστα ο κ. Κακλαμάνης έκανε και ειδική έμμεση αναφορά στον Λάκη Γαβαλά αναφερόμενος με αφορμή τη σύλληψη του στον τρόπο που διαπαιδαγωγεί η τηλεόραση: «Αν μιλάμε για κάθαρση, αν μιλάμε για χτύπημα της διαφθοράς, δεν θα κυνηγάμε τον κοσμάκη. Θα αρχίσουμε, όπως βλέπω ότι κάνετε τώρα, από αυτούς που διδάσκουν και ήθη από τις τηλεοράσεις. Είδα χθες ότι συνελήφθη κάποιος, που μαζί με άλλους των αυτών αντιλήψεων και σεξιστικών συνηθειών διαπαιδαγωγούν τα παιδιά μας από μεγάλο κανάλι», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτήθηκαν οι τράπεζες και στους «μεγάλους τζογαδόρους της οικονομίας» που θέλουν «να διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό για την επόμενη μέρα, ώστε να συνεχίσουν να λυμαίνονται τον ελληνικό λαό».
Στη συνέχεια με αφορμή τις αναφορές Κακλαμάνη στα ΜΜΕ και στην περίπτωση της Ελευθεροτυπίας για την οποία είπε ότι έκανε κριτική στην κυβέρνηση και κλείνει γιατί την έχει δεσμεύσει γνωστή τράπεζα, έκανε παρέμβαση ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος που ζήτησε από το Σώμα να αποφασίσει πώς θέλει να αντιμετωπίζονται τα ΜΜΕ: ««Οι επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις από το κράτος και από τα πιστωτικά ιδρύματα ή με ειδικό προνομιακό καθεστώς;»
«Εάν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις, ας τις αφήσουμε να αντιμετωπιστούν ως επιχειρήσεις με διαφάνεια, με έλεγχο, έτσι ώστε να υπάρχουν υγιείς οικονομικές καταστάσεις. Γιατί δεν είναι δυνατόν να ασκείς τεράστια εξουσία πολιτική, να επηρεάζεις το φρόνιμα και να μην έχεις διαφάνεια στη δική σου οικονομική κατάσταση, στον τρόπο κτήσης των κεφαλαίων και στον τρόπο διαχείρισης. Απλά πράγματα. Όχι συνδικαλισμοί, όχι μεσολαβήσεις. Απλοί κανόνες, διαφανείς, που ισχύουν για όλους», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε στον υπουργό ότι αν συγκεκριμένες τράπεζες ελέγχουν δια του δανεισμού μεγάλα συγκροτήματα Μέσων Ενημέρωσης και αναλόγως άλλα κλείνουν κι άλλα ανοίγουν, αυτό είναι θέμα που αφορά στην ίδια τη λειτουργία του πολιτεύματος.
Η υπόθεση είχε όμως κι άλλο «ζουμί» με την παρέμβαση του βουλευτή της Ν.Δ Μανώλη Κεφαλογιάννη. Ο κύριος Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στο άρθρο 4 της οικουμενικής κυβέρνησης που έδωσε τα Μέσα στους εκδότες με μοναδική αντίδραση-όπως σημείωσε- αυτή του Κωστή Στεφανόπουλου.
Οι ανέμελες ημέρες της οδού Σοφοκλέους
Θυμήθηκε επίσης την κυβέρνηση Σημίτη και τις ωραίες εποχές της οδού Σοφοκλέους «τότε που αυτά τα κανάλια -που λέτε ότι πήραν τα 500 εκατομμύρια- μπήκαν, κύριε Πρόεδρε, παραβιάζοντας κάθε κανόνα εισαγωγής, στο Χρηματιστήριο, παρακάμπτοντας διακόσιες εταιρείες και έκαναν μάλιστα και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 δισεκατομμυρίων δραχμών χωρίς να έχουν παρά μόνο τον τίτλο;»
Και συνέχισε ο βουλευτής ενθυμούμενος μικρές ωραίες λεπτομέρειες που διαμόρφωσαν το σημερινό ασφυκτικό τοπίο στη χώρα: «Αυτό γιατί δεν έγινε με την ονομαστικοποίηση των μετοχών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης; Τότε με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, με προσωπική μου πρωτοβουλία -κύριε Υπουργέ, το γνωρίζετε- ως Υπουργός των Μέσων Ενημέρωσης, για να μην έχουν οι off shore το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αναγκαστήκατε να ονομαστικοποιήσετε τις μετοχές μέχρι φυσικού προσώπου.
Τότε, κύριε Πρόεδρε, σταμάτησαν να διαπραγματεύονται εβδομήντα μετοχές στο Χρηματιστήριο διότι έπρεπε να ονομαστικοποιηθούν οι μετοχές όλου του κόσμου. Έπρεπε να λείψει σε ένα ταξίδι ο κ. Βενιζέλος, να λείψω και εγώ σε ένα άλλο ταξίδι, για να έρθει ο κ. Παπαντωνίου να κρύψει τις off shore των εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κάτω από δεύτερη off shore και από μια holding company στο Λουξεμβούργο. Αυτά γιατί δεν τα θυμηθήκαμε τότε;»
Στη συνέχεια ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στις ευθύνες της Ν.Δ που «έφερε τροπολογία στη Βουλή ώστε να δώσει το 2% στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χωρίς παραστατικά, κάτι που είχε κόψει από όλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Με πρωτοβουλία δεκαπέντε Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας –ήμουν και εγώ ανάμεσα στους υπογράφοντες- αναγκάσαμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να πάρει πίσω αυτή την τροπολογία»
σχόλια