Κόντρα Ζούκερμπεργκ-Ντόρσεϊ για την «online ελευθερία έκφρασης»: «Δεν είμαστε κριτές της αλήθειας»

Κόντρα Ζούκερμπεργκ-Ντόρσεϊ για την «online ελευθερία έκφρασης»: «Δεν είμαστε κριτές της αλήθειας» Facebook Twitter
0

Το χάσμα μεταξύ Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Τζακ Ντόρσεϊ ως προς τη διαχείριση της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες social media βαθαίνει, ενώ ο «πόλεμος» από τον Τραμπ αρχίζει να κλιμακώνεται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε πράξη την απειλή του, υπογράφοντας εκτελεστικό διάταγμα βάσει του οποίου περιορίζεται η προστασία των εταιρειών μέσων κοινωνικών δικτύων - μετά την τοποθέτηση από το Twitter ειδικής σήμανσης σε αναρτήσεις του για τις επιστολικές ψήφους.

Μετά την εξαγγελία της «τιμωρίας» από τον Τραμπ και πριν την υπογραφή του διατάγματος, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook επέκρινε, μέσω Fox News, το Twitter λέγοντας πως οι ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας «δεν θα έπρεπε να είναι κριτές αλήθειας».

«Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική από το Twitter επ'αυτού. Πιστεύω σθεναρά πως το Facebook δε θα έπρεπε να είναι κριτής της αλήθειας όσων λένε οι άνθρωποι online. Οι ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας ίσως δεν θα έπρεπε να είναι στη θέση να κάνουν κάτι τέτοιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζούκερμπερκ.


«Γενικώς πιστεύω ότι μια κυβέρνηση που επιλέγει να λογοκρίνει μια πλατφόρμα επειδή ανησυχεί για τη λογοκρισία, δεν μου μοιάζει και η πιο σωστή αντίδραση» συνέχισε ο Ζούρκεμπεργκ, συμπληρώνοντας: «Προσπαθούμε πολύ σκληρά να δώσουμε φωνή στους ανθρώπους και δεχόμαστε πολλές επικρίσεις από κάποιους που νομίζουν πως λογοκρίνουμε υπερβολικά».

«Η εταιρεία μας διατηρεί την πολιτικής τής αναγνώρισης 'ανακριβούς ή αμφιλεγόμενης πληροφορίας' όταν πρόκειται για πολιτικό περιεχόμενο. Αυτό δεν μας κάνει 'κριτές της αλήθειας'» ανέφερε σε Tweet του ο Ντόρσεϊ, υπεραμυνόμενος της λεγόμενης πολιτικής "fact check" της πλατφόρμας και προσθέτοντας: «Πρόθεσή μας είναι να συνδέσουμε τα σημεία αντικρουόμενων δηλώσεων και να αναδείξουμε την υπό αμφισβήτηση πληροφορία ώστε οι πολίτες να μπορούν να κρίνουν μόνοι τους. Η επιπλέον διαφάνεια από εμάς είναι κρίσιμη ώστε το κοινό να μπορεί να δει καθαρά το γιατί πίσω από τις πράξεις μας».

Τα τελευταία σχόλια των δύο επικεφαλής των μεγαλύτερων μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο υπογραμμίζουν το χάσμα τους στο ζήτημα της πολιτικής τους. Τον περασμένο Οκτώβριο το Twitter ανακοίνωσε πως δεν θα επιτρέπει πλέον τις πολιτικές διαφημίσεις την πλατφόρμα του, ενώ από την άλλη, το Facebook επέμεινε στην απόφασή του να μην επαληθεύει τις πολιτικές διαφημίσεις -μία αμφιλεγόμενη κίνηση που προκάλεσε επικρίσεις από την αμερικανική κοινή γνώμη και πολιτικούς.

Με πληροφορίες από Financial Times/Guardian/Business Insider

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Squid Game: «Ήθελα να δείξω τη σημερινή κοινωνία» – Τι λέει ο δημιουργός για τη 3η σεζόν

TV & Media / Squid Game: «Ήθελα να δείξω τη σημερινή κοινωνία» – Τι λέει ο δημιουργός για την 3η σεζόν

Η νέα σεζόν διαδραματίζεται τρία χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης, παρουσιάζοντας το πώς η κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα επηρεάζει τους νέους πρωταγωνιστές
LIFO NEWSROOM
Η 2η σεζόν του Squid Game είναι εδώ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε χωρίς spoiler

TV & Media / Η 2η σεζόν του Squid Game είναι εδώ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε χωρίς spoiler

Το «Squid Game» πρωτοεμφανίστηκε το 2021 και έγινε άμεσα παγκόσμιο φαινόμενο, με τη σειρά να παραμένει η πιο δημοφιλής παραγωγή στην ιστορία του Netflix, συγκεντρώνοντας πάνω από 265 εκατομμύρια προβολές
LIFO NEWSROOM
Μπέζος, Μελέτης Ηλίας και Γκοτσόπουλος θυμούνται τα Χριστούγεννα που πέρασαν στον στρατό

TV & Media / Μπέζος, Μελέτης Ηλίας και Γκοτσόπουλος θυμούνται τα Χριστούγεννα που πέρασαν στον στρατό

Οι καλεσμένοι,  Γιάννης Μπέζος, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, μιλούν στην κάμερα της εκπομπής για τις εμπειρίες τους από τα χρόνια που υπηρέτησαν τη θητεία τους
LIFO NEWSROOM
Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

TV & Media / Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

«Ήταν πολύ μικρός το βράδυ που σκοτώθηκε ο φίλος του, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος» - Aιχμές για το επιλεκτικό δημόσιο βήμα που συνοδεύεται από δημοσιογραφική επιείκεια σε άλλα πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
«Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Media / «Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Στην τελευταία του στήλη για την εφημερίδα ο επιφανής αρθρογράφος και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας αναζητά την ελπίδα σε μια εποχή βαθιάς πικρίας και δυσαρέσκειας.
THE LIFO TEAM