Με κείμενο του που δημοσιεύεται σήμερα στα Νέα, απαντά ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης στην απόφαση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής να τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση του πόθεν έσχες του. Ο κ. Ψυχάρης στην απάντηση του αυτή, υποστηρίζει ότι η επιτροπή ολοκλήρωσε αιφνιδιαστικά τις εργασίες της και τον παρέπεμψε ενώ εκείνος ετοιμαζόταν να στείλει «ογκώδη φάκελο» με επιπλέον στοιχεία.
Αφήνει να εννοηθεί ότι πίσω από αυτή την ενέργεια υπήρξε «δάκτυλος», κλείνει όπως συνηθίζει τελευταίως με μια ιστορική αναφορά, αυτή τη φορά στην Πρωσία του 18ου αιώνα, που καταλήγει με την επισήμανση «Ναι, αλλά υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο».
Ολόκληρο το άρθρο έχει ως εξής:
‘Το έκαναν το θαύμα τους οι αρμόδιοι οργανωτές της δίωξης του εκδότη των «ΝEΩΝ» και του «ΒΗΜΑΤΟΣ» κ. Σταύρου Ψυχάρη. Κατάφεραν την τελευταία εργάσιμη ώρα χθες να αποφασίσει η Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής την αποστολή του φακέλου του εκδότη στην Εισαγγελία για περαιτέρω διερεύνηση.
Χαρακτηριστικό της σπουδής των σκοτεινών κύκλων που εδρεύουν στα υπόγεια της εξουσίας ήταν ότι έλαβαν χθες μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας την απόφασή τους. Ηταν λίγο μετά τη 1.15 μ.μ. όταν έφθανε στη Βουλή ο κομιστής του ογκώδους φακέλου με τα στοιχεία που είχαν ζητήσει τα μέλη της Επιτροπής Πόθεν Εσχες.
Προτού παραδοθεί ο φάκελος τα μέλη της Επιτροπής είχαν λάβει την απόφασή τους!
Η Επιτροπή είχε δώσει τελευταία προθεσμία οκτώ ημερών για να προσκομιστούν διάφορα έγγραφα και στοιχεία. Η Επιτροπή έκρινε ότι στη μία η ώρα το μεσημέρι τερματίζονται οι εργασίες της. Και έλυσαν τη συνεδρίαση προτού προλάβει να καταθέσει τον ογκώδη φάκελο ο κομιστής του.
Είναι απορίας άξιον πώς η Επιτροπή θεώρησε ότι ολιγόλεπτη καθυστέρηση ακυρώνει τα στοιχεία και τα έγγραφα.
Ετσι επιβεβαιώθηκε η πρώτη πρόβλεψη των κ.κ. Τσίπρα και Παππά ότι έρχονται ποινικές διώξεις κατά το συνήθειο της… σοβούσης εξουσίας.
Η υπόθεση του πόθεν έσχες του εκδότη των «ΝΕΩΝ» και του «ΒΗΜΑΤΟΣ» θα κριθεί οριστικά από την ελληνική Δικαιοσύνη. Οπως «ΤΟ ΒΗΜΑ» σημείωνε στο προχθεσινό φύλλο, υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο.
ΥΓ: Στην Πρωσία του 18ου αιώνα ο βασιλιάς Φρειδερίκος περνούσε τα καλοκαίρια του στα θερινά ανάκτορα του Sans Souci («χωρίς σκοτούρες») κοντά στο Πότσνταμ. Εκεί ο τοπικός ανεμόμυλος έκανε θόρυβο και ενοχλούσε τον Φρειδερίκο διαταράσσοντας την ηρεμία και την ησυχία του. Απαίτησε λοιπόν την εξαγορά του ανεμόμυλου. Ο μυλωνάς αρνήθηκε να τον πουλήσει στον βασιλιά και εκείνος τον απείλησε ότι θα τον πάρει με τη βία. Τότε ο μυλωνάς εκστόμισε την παροιμιώδη φράση που έμεινε στην Ιστορία:
«Ναι, αλλά υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο».”