Πόσοι αυτοκτόνησαν σήμερα για το iphone σου;

Πόσοι αυτοκτόνησαν σήμερα για το iphone σου; Facebook Twitter
1

Το τεύχος Μαρτίου του περιοδικού  Wired κυκλοφορεί με εξώφυλλο τις αυτοκτονίες που συμβαίνουν στην Foxcon, την εταιρεία που έχει αναλάβει στην Κίνα για λογαριασμό της Apple να κατασκευάζει τα γνωστά πια σε όλους i-Phones. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαρρέουν στοιχεία και ασκείται κριτική στην κορπορατική ηθική της Apple. Στην περίπτωση της Foxcon άλλωστε τα στοιχεία του ρεπορτάζ σου προκαλούν όσο ατσαλάκωτος και μέσα στην tech φούσκα σου καταναλωτής να είσαι έναν αποτροπιασμό.



Δεν ξέρω κατά πόσο ως καταναλωτές όλοι μας μέσα στην tech-victim μανία για την απόκτηση του κάθε φορά νέου τεχνολογικού επιτεύγματος αναρωτιόμαστε με την προσήκουσα επιμονή τι να συμβαίνει αλήθεια στις παγκοσμιοποιημένες εργοστασιοπόλεις που έχουν διασπείρει για λόγους μείωσης κόστους (και άλλων δεικτών)  τα εταιρικά μεγαθήρια της δύσης. Και αν εκεί αναβιώνει ένα ιδιότυπο υβρίδιο κορπορατικού ντικενσιανισμού το οποίο ανατρέπει διαρκώς εργατικά ήθη, κατακτήσεις και κοινωνικές συνθήκες που στην ευημερούσα δύση θεωρούνται (ακόμα) αυτονόητα.



Παλιότερα, πριν την ραγδαία εξάπλωση του ίντερνετ τέτοιες ιστορίες ίσως δύσκολα κατόρθωναν να έρθουν στην επιφάνεια ξεπερνώντας τα πολυποίκιλα εμπόδια και τις οικονομικές εξαρτήσεις και συμφέροντα που πολλά ΜΜΕ είχαν με εταιρίες και οργανισμούς που γινόταν γνωστό πως ακολουθούσαν τέτοιες πρακτικές στα αποκεντρωμένα εργοστασιά τους.



Τωρά πια η πληροφοριακή απόκρυψη γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη μέσα στο διαδικτυακό σύννεφο που όλα και όλοι βρισκόμαστε δίνοντας στα μέτρα ικανοποίησης και την γοητεία που μας παρέχουν όλα αυτά τα γκατζετοειδή μιαν επίγευση κάπως πικρή όταν μαθαίνουμε πως στις πιο μακρινές γωνιές του κόσμου (συνήθως), άνθρωποι σαν κι εμάς ζουν τη ζωή τους ως αναλώσιμο εξάρτημα σαν κι αυτά που εμείς οι υπόλοιποι καταναλώνουμε.



Η Foxcon City είναι μια no man city land. Ο μόνος λόγος υπαρξής της είναι η στέγαση των χιλιάδων εργατών που έρχονται από τα βάθη της φτωχής κινέζικης επαρχίας για να δουλέψουν. 18χρονοι, 19χρονοι και 20χρονοι ανειδίκευτοι εργάτες (αγόρια και κορίτσια) στοιβαγμένοι σε μικρά δωμάτια (10 άτομα μαζί), στις εργατικές πολυκατοικίες που είναι φτιαγμένες κοντά στα εργοστάσια της Foxcon City, ξυπνάνε κάθε μέρα (εκτός Κυριακής) στις 6:40 δουλεύοντας καθημερινά 13ωρα (με 10λεπτα διαλλείματα ανα 2  ώρες). Πολλές φορές βέβαια μπορεί να δουλέψουν και 7 μέρες όταν οι παραγγελίες από την Δύση είναι αυξημένες.



Δεν τους επιτρέπεται να μιλάνε, να ακούνε μουσική ακόμα και να κοιτάνε τους συναδέρφους τους όσο βρίσκονται στη γραμμή παραγωγής. To νεαρό της ηλικίας τους τους κάνει υπάκουους και να μή γνωρίζουν τίποτα για τα εργατικά τους δικαιώματα οπότε δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το σκεπτικό πίσω από την πρακτική της Foxcon να επιλέγει τόσο νεαρά παιδιά και να θέτει χρονικό όριο παραμονής τους στις γραμμές παραγωγής τα 3 χρόνια πριν τα στείλει πίσω στους τόπους καταγωγής τους. Ούτε είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι προκαλεί το κύμα αυτοκτονιών μέσα στις απάνθρωπες αυτές συνθήκες όπου ουσιαστικά τα άτομα αυτά υπάρχουν μόνο για να δουλεύουν.



Στις 8 το βράδυ τελειώνει η βάρδια. Θα επιστρέψουν στους κοιτώνες τους με τα πόδια, όπως ήρθαν. Οι πολυκατοικίες απέχουν από τα εργοστάσια της Foxcon μισή ώρα. Στις 10:30 τα φώτα σβήνουν αυτόματα στη πόλη. Είναι ώρα ύπνου υποχρεωτικά. Και ουσιαστικά η μόνη τους ελεύθερη ώρα.



Άλλο ένα πρόσφατο περιστατικό που έγινε γνωστό είναι η δηλητήριαση 137 κινέζων εργατών που κατασκεύαζαν touchscreens για κινητά (συμπεριλαμβανομένων και iphones) από το χημικό n-hexane. Οι 137 εργάτες έγραψαν μια επιστολή απευθυνόμενοι στον διευθύνων σύμβουλο της Apple Steve Jobs ζητώντας να βοηθήσει στη διελεύκανση του περιστατικού και αποκαλυπτώντας του πως ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου δε τους έδωσε την απαραίτητη υποστήριξη, πίεσε αυτούς που εκτέθηκαν στην επικίνδυνη χημκή ουσία να παραιτηθούν και δεν παρείχε οικονομική υποστήριξη με τα νοσοκομειακά έξοδα που έγιναν.

Στην ετήσια εκθεσή της η Apple αναγνώρισε τα περιστατικά και υποστηρίζει πως τα επίλυσε κατά μεγάλο ποσοστό:

"In 2010 we learned that 137 workers at the Suzhou facility of Wintek, one of Apple's suppliers, had suffered adverse health effects following exposure to n-hexane, a chemical in cleaning agents used in some manufacturing processes," the report read.
"We required Wintek to stop using n-hexane and to provide evidence that they had removed the chemical from their production lines," it said.
Apple said it also asked the firm to provide adequate ventilation in the factory. It will monitor the plant and will reaudit the facility later this year.
Wintek also supplies components to a number of other companies, including Nokia and HTC.
This is not the first problem Apple has experienced with its Chinese factories.
Its annual report also references an incident at its main China supplier Foxconn's factory, where over a dozen workers committed suicide.
"We were disturbed and deeply saddened to learn that factory workers were taking their own lives," the report read.
It said "suicide prevention specialists" were working with Foxconn to improve conditions.




Ας μην εθελοτυφλούμε πάντως. Τα corporate μήλα μπορεί να μοιάζουν γλυκά (και να ισχυρίζονται πως είναι αθώα) αλλά χρειάζονται πολύ ανθρώπινο λίπασμα εκεί στις απίθανες γωνίες του κόσμου που έχουν επιλέξει να φύονται πριν φτάσουν στα αχόρταγα κρινοδαχτυλά μας. Το έχεις καταλάβει.

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Η ΔΕΠΥ συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας, όπως αναφέρουν οι ερευνητές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια