Το κορυφαίο βουλευτικό σώμα της Κίνας αποκάλυψε τα σχέδιά του, που θα διασφαλίσουν ότι μόνο «πατριώτες» μπορούν να κυβερνήσουν το Χονγκ Κονγκ.
Το Πεκίνο σφίγγει περισσότερο τον κλοιό γύρω από την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ με αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.
Ο πρωθυπουργός Li Keqiang, απευθυνόμενος στο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (NPC), προειδοποίησε τον υπόλοιπο κόσμο να μην παρεμβαίνει.
Η κίνηση αυτή είναι η συνέχεια της επιβολής ενός αυστηρού και αμφιλεγόμενου νόμου περί ασφάλειας, που έχει προκαλέσει εντάσεις και οδηγήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ.
Οι επικριτές λένε ότι το Πεκίνο συντρίβει τις αντίθετες φωνές και καταργεί τη συμφωνία «μία χώρα, δύο συστήματα» που είχε συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κατά τη συμφωνία, το Χονγκ Κονγκ, είναι μια πρώην βρετανική αποικία, ελεύθερη να συνεχίσει με το δικό της νομικό σύστημα και να έχει δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης έκφρασης και της ελευθερίας του τύπου.
Ο Λόρδος Chris Patten, πρώην κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας «έχει κάνει μέχρι τώρα το μεγαλύτερο βήμα για να εξαλείψει τις ελευθερίες και τις φιλοδοξίες του Χονγκ Κονγκ για περισσότερη δημοκρατία βάσει του κράτους δικαίου».
Η ΕΕ από την πλευρά της προειδοποιεί ότι ενδέχεται να λάβει «πρόσθετα μέτρα» για τα σχέδια που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.
Κάλεσε δε, το Πεκίνο να «εξετάσει προσεκτικά τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις σε κάθε απόφαση μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τον πολιτικό πλουραλισμό και τις δημοκρατικές αρχές».
Οι φόβοι ότι το «μοντέλο μιας χώρας, δύο συστημάτων» του Χονγκ Κονγκ διαβρώθηκε, οδήγησε σε τεράστιες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2019.
Κάποιοι έγιναν βίαιοι και το Πεκίνο επέβαλε τον Εθνικό Νόμο για την Ασφάλεια. Ο νόμος θεωρητικά θα έφερνε σταθερότητα.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες βουλευτές έχουν συγκεντρωθεί για την ετήσια συνάντηση του NPC στο Πεκίνο. Το κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει και να εγκρίνει στόχους οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικές πολιτικές από την κεντρική κυβέρνηση.
Τα σχέδια για το Χονγκ Κονγκ
Ωστόσο, τα πράγματα μοιάζουν δυσοίωνα για το Χονγκ Κονγκ. Ο αντιπρόεδρος του NPC, Wang Chen, ανακοίνωσε ότι χρειάζονται αλλαγές καθώς «οι αναταραχές που σημειώθηκαν στην κοινωνία του Χονγκ Κονγκ αποκαλύπτουν ότι το υπάρχον εκλογικό σύστημα έχει σαφή κενά και ελλείψεις».
Με αυτή την πρόφαση είπε ότι «οι κίνδυνοι στο σύστημα» πρέπει να αρθούν για να διασφαλιστεί ότι οι «πατριώτες» θα αναλάβουν τα ηνία.
Ο πρωθυπουργός Li Keqiang προειδοποίησε ότι η Κίνα θα «προφυλάξει αποφασιστικά και θα αποτρέψει» την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.
Το κόμμα θα συζητήσει το ζήτημα των εκλογών ωστόσο κανένα κείμενο δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη, αν και ο κ. Wang και τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ορισμένους τομείς προς συζήτηση.
Η εκλογική επιτροπή υπέρ της πόλης του Πεκίνου θα αποκτήσει νέες εξουσίες επί του κοινοβουλίου ή του Νομοθετικού Συμβουλίου (LegCo).
Παράλληλα, η επιτροπή θα μπορούσε ουσιαστικά να ελέγχει όλους τους υποψηφίους του LegCo και να εκλέγει πολλά από τα μέλη της, μειώνοντας τον αριθμό που εκλέγεται απευθείας από το κοινό.
Ο Willie Lam, αναλυτής στο κινεζικό πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι εάν τα νέα μέτρα του NPC περάσουν όπως αναμένεται «τότε η φωνή της αντιπολίτευσης θα σιγήσει«».
Εντύπωση προκαλεί στους αναλυτές ωστόσο, ότι το Πεκίνο έχει την ανάγκη να αλλάξει ένα εκλογικό σύστημα, που ήδη λειτουργούσε υπέρ του.
Με μόνο τα μισά μέλη του μίνι κοινοβουλίου της περιοχής να εκλέγονται άμεσα και το άλλο μισό να εγκαθίσταται από πολιτικούς συμμάχους, ποιος ο λόγος της αλλαγής;, διερωτώνται οι ειδικοί αναλυτές.
Εικάζεται ωστόσο, ότι αυτό που ενδεχομένως τρόμαξε το Κομμουνιστικό Κόμμα και προχωρά σε μία τέτοια αλλαγή είναι η ανταπόκριση που είχαν οι δημοκρατικοί υποψήφιοι στις πιο πρόσφατες εκλογές του περιφερειακού συμβουλίου.
Στις εκλογές αυτές, όσοι υποστήριζαν τη δημοκρατική μεταρρύθμιση ανέλαβαν τον έλεγχο όλων, εκτός από έναν δήμο.
Τώρα, μετά την έναρξη της εκλογικής «ανοικοδόμησης», κάτι που αναμένεται να γίνει καθώς έχει ήδη εισαχθεί στη διαδικασία του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου με σφραγίδα, δεν θα υπάρχει καν η προσποίηση δημοκρατικών εκλογών στο Χονγκ Κονγκ.
Μια εκλογική επιτροπή, ελεγχόμενη από το Πεκίνο, όχι μόνο θα εξετάζει όλους τους υποψηφίους, που θα συμμετάσχουν στις εκλογές, αλλά θα διορίζει επίσης άμεσα «μεγάλο ποσοστό» του Νομοθετικού Συμβουλίου.
Αυτό στην πράξη σημαίνει, ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο να εκλεγεί κάποιος υποψήφιος, που υποστηρίζει τη δημοκρατική αλλαγή, κάτι που χαροποιεί την ανώτατη εξουσία στην Κίνα.
Στην ετήσια συνάντηση του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου συμμετέχουν έχει περίπου 3.000 εκπρόσωποι από επαρχίες, αυτόνομες περιοχές και τις ειδικές διοικητικές περιοχές του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.
Ενώ το NPC θεωρητικά είναι ο ισχυρότερος θεσμός της χώρας, στην πραγματικότητα οι βουλευτές καταλήγουν συνήθως να εγκρίνουν σχέδια και πολιτικές, που αποφασίζονται εκ των προτέρων από την κεντρική κυβέρνηση.
Την Παρασκευή, ο Κινέζος πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα είχε θέσει τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης πάνω από το 6%. και ενημέρωσε το NPC για τους στόχους ελέγχου του κλίματος.
Τις επόμενες μέρες, το συνέδριο θα εγκρίνει επίσης επίσημα το 14ο Πενταετές Σχέδιο, την οικονομική στρατηγική δηλαδή για τη χώρα.
Σημαντική πτυχή και η πορεία του covid στη χώρα. Η πανδημία είναι σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, και για την πλειονότητα των ανθρώπων, η ζωή έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό.
Ο Πρόεδρος Xi Jinping είναι επίσης πιθανό να τονίσει το επίτευγμα της Κίνας στην «εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας», κάτι που ανακοίνωσε η χώρα την περασμένη εβδομάδα.
Με πληροφορίες του BBC